Тонкощі вибору гачка для рибної ловлі

Якщо заглянути на полицю рибальського магазину, то від великої кількості різноманітних моделей гачків можна розгубитися. Вони всі різняться від малого до великого, - кольорами, вигинами, товщиною дроту. І в той же час всі такі схожі!

Давайте заздалегідь розглянемо питання, - який гачок вибрати для лову риби. Точніше, які гачки підійдуть найкраще для тих чи інших умов риболовлі. До речі, якщо вам потрібен якісний офсетний гачок, радимо скористатися вигідними пропозиціями від компанії MASTER-hooks. 

Лов дрібної білої риби

Краснопірка, верховодка, густера, і підлящик клюють частіше різко, але швидкоплинно. За час клювання встигають заковтнути приманку, іноді дуже глибоко, потім її виплюнути, створивши на поплавці так званий «подергунчик».

Для успішного лову такої риби краще підібрати гачки з довгою цівкою і бічним загином. Вони не тільки засікають при швидкоплинних покльовках, але їх також легше витягти з пащі риби. Це важливо, адже ловля дрібної риби часто швидкісна, рибалці потрібно діяти швидко, поки зграя не оговталася. Що стосується розміру, то применшувати його не варто, підійдуть №14 - №18. 

Обережна риба не хоче клювати клювати

Якщо запитати будь-якого рибалку, що відбувається в основному на рибній ловлі, то він жартома чи всерйоз відповість, - риба не клює. Або на думку рибалки - кльов неважливий, риба вередує. І такий настрій у риби в більшості випадків.

Якщо так, потрібно вчасно змінити гачок на маленький і не помітний, з ним застосувати маленьку наживку, і підібрати гачок в колір наживки.
Потрібен №16 - 22, в залежності від розмірів риби, яка не хоче клювати. Але з короткою цівкою, найлегша.

Тут же можна пограти і з кольором, перевірити твердження, що гачок повинен бути в колір наживки. Під мотиля - червоний, під хробака - темний, під опариша - білий. Загалом, дрібний гачок на поганий кльов повинен знаходитися в запасі у кожного рибалки.

Велика насадка

Для великої риби іноді потрібна велика насадка. А під таку насадку, і під таку рибу, потрібен і гачок побільше. І не просто великий, а й з підвищеним загином жала і короткою цівкою.

З великими насадками такий гачок краще засікає рибу. А також краще утримує її. Тому для великого язя, головня, ляща, або середнього коропа потрібно вибрати саме великий, з розміром №10 - №16.

Велика риба

Для лову потужної риби, що створює неабиякі зусилля на снасті, потрібні гачки з товстого дроту. Вони частіше застосовуються для подачі насадки на волосині. У карпфішінгу свої закони і методи підбору, - від довгих вигнутих, до дрібних №12 товстих з широким загином. Але якщо, на інших снастях передбачається боротьба з великим коропом, вусачем, білим амуром, товстолобиком, то і гачки повинні бути відповідні - з довгим жалом, широким загином, з товстого дроту №4 - №10.

Ось власне і все типові варіанти риболовлі. А не типових, може бути безліч. Певне, виробники гачків теж намагаються осягнути неосяжне, створюючи все нові і нові моделі. Спробуємо і ми розглянути ще варіанти особливих гачків.

Борідки

Є гачки з додатковими борідками на цівку, які запобігають сповзанню приманки. У переважній більшості випадків, це є зайвим і шкідливим, з однієї простої причини. Риба дуже чітко визначає, що вона схопила. Вона і приманку воліє м'яку і пухнасту, а слизьку і тверду ігнорує. Ігнорує вона і йоржисті гачки.

Гачок повенен бути з тонкого дроту

Якщо мова не йде про лов потужної риби, то потрібно вибрати гачки з найтоншою дроту. Вони непомітні, легкі, і на них можливо насаджувати делікатні наживки, такі, як мотиль і опариш. Якщо гачок розриває мотиля, то це вже не рибалка. З таким оснащенням вудки і риба ловитися не буде.

Гострий гачок ловить рибу

Гачок для риболовлі повинен бути виготовлений за сучасними технологіями. Відомий мінімум технологічності, - хімічна заточка жала, що дозволяє зняти мікронну товщину металу і в той же час зміцнити кінчик.

Оксидовані варіанти завжди кращі, наприклад, з лакофарбовим покриттям. Відрізнити підробку можна дідівським методом, - поставити жало на ніготь. Гостре жало буде буквально упиватися і чіплятися при спробі протягнути його вздовж нігтя.