Які урологічні хвороби загострюються взимку

У холодний період слід побоюватися не тільки застуди. Здоров'я органів «нижче пояса» теж в небезпеці!

Урологічні хвороби взимку розвиваються або загострюються через вплив таких несприятливих факторів, як переохолодження, нестача вітамінів, ослаблення імунітету. Все це знижує здатність організму протистояти інфекції і ймовірність чимось захворіти підвищується в рази.

Урологічні хвороби - лідери серед зимових захворювань. А на сайті euromed.ua ви дізнаєтесь про київську клініку широкого профілю EUROMED, де успішно застосовують найсучасні методики діагностики та лікування різноманітних урологічних і інших зазворювань. 

Які урологічні хвороби турбують чоловіків?

Чоловіки і жінки хворіють взимку по-різному. Одна з найбільш поширених урологічних проблем у чоловіків в холодний період - це уретрит (запалення сечовипускального каналу). Чоловіки страждають уретритом частіше, ніж жінки через особливості анатомії сечостатевої системи. У жінок сечостатевий канал (інша назва - уретра) короткий і широкий, тому інфекція в ньому не затримується, а відразу проникає в сечовий міхур, провокуючи цистит. У чоловіків він вузький, довгий і має кілька вигинів. В результаті цього мікроби в ньому затримуються, викликаючи запальний процес.

Викликати уретрит можуть умовно-патогенні бактерії (стрептокок, кишкова паличка, стафілокок). Такі мікроорганізми мирно живуть на оболонках органів сечостатевої системи. Вони не викликають запалення, поки організм не слабшає.

При незахищеному статевому контакті можна підхопити хламідії, трихомонади, гонококи. Вони теж можуть стати причиною уретриту. При гострому уретриті або загостренні хронічного процесу виникає печіння, біль при сечовипусканні, з'являються слизисто-гнійні виділення. У чоловіків може спостерігатися порушення сечовипускання, іноді - затримка відтоку сечі. Нерідко гострий уретрит протікає безсимптомно або не виражений. Тому хворий не звертається до фахівця і гострий уретрит переходить в хронічну форму.

Переохолодження всього організму або дія холоду в області сечостатевих органів може стати причиною простатиту. Це захворювання може проявитися не тільки у зрілих, але і у молодих чоловіків. Простатит характеризується болем в паху, яка нерідко віддає в промежину або пряму кишку, частим сечовипусканням або затримкою сечі, погіршенням загального стану. Простатит може протікати непомітно для чоловіка, тому часто переходить в хронічну форму.

Які урологічні хвороби підстерігають жінок?

Через особливості будови сечостатевої системи, описані вище, в зимовий час у жінок на перший план виступає цистит (запалення сечового міхура). Основна причина зимового циститу - недостатньо теплий одяг. Багато дівчат навіть в мороз краще носити короткі спідниці і сукні, тонкі колготки, приносячи в жертву красі своє здоров'я.

Переохолодження може спровокувати не тільки цистит, але і такі урологічні хвороби, як уретрит, нефрит, пієлонефрит, а також запальні процеси статевих органів. Найбільш частим збудником циститу є кишкова паличка, яка входить до складу нормальної мікрофлори кишечника. Втім, викликати цистит можуть і інші бактерії або неінфекційні фактори.

Крім переохолодження, виникненню циститу сприяють стреси, недотримання правил особистої гігієни, наявність гінекологічних захворювань, гормональний дисбаланс (статеве дозрівання, клімакс, вагітність). Мікроби, потрапивши в уретру, швидко потрапляють в сечовий міхур жінки, викликаючи запалення.

Перша ознака циститу - часте сечовипускання. Також воно може бути дуже болючим і супроводжуватися печінням, різзю. Характерні негострі болі внизу живота. Можуть змінюватися запах і колір сечі: вона стає каламутною, має незвичайний запах. У важких випадках в сечі можуть спостерігатися гній і кров.

Якщо організм сильно ослаблений, переохолодження тривають і при цьому лікування циститу відсутнє, інфекція з сечового міхура продовжує свій шлях вгору, досягаючи нирок. Виникає запалення ниркової тканини, її миски та чашок. Цей стан називається пієлонефрит і супроводжується високою температурою, болем в поперековій області, ознобом, розладами сечовипускання.

Як попередити урологічні хвороби взимку?

Щоб не допустити розвитку гострого запалення сечостатевих органів або загострення вже наявного захворювання слід дотримуватися деяких правил. Профілактика урологічних захворювань у жінок і чоловіків включає заходи щодо попередження проникнення інфекції в сечовивідні шляхи: захищений статевий акт, дотримання гігієни, своєчасне лікування будь-яких запальних процесів.

Другим етапом профілактики є усунення факторів, що провокують хворобу - це загальне і місцеве переохолодження. Не слід сидіти на холодному, перемерзати, перебувати в мокрому одязі на морозі. Носіть теплу білизну і штани. Верхній одяг повинен достатньої довжини, щоб надійно захищати сечостатеві органи від холоду.