Види і переваги тротуарної плитки

Плитка є штучним покриттям, що виготовляється з ненатурального каменю, в той час як бруківка виробляється з різних природних мінералів високої міцності шляхом різання породи на однорідний матеріал у формі кубів, ромбів або паралелепіпедів.

Висока міцність і простота використання і ремонту дозволили тротуарній плитці знайти найширше застосування від спеціальних майданчиків для важкої техніки до найскромніших садових доріжок. А компанія "Живіть красиво" пропонує ТМ Золотой мандарин - це широкий вибір якісної красивої тротуарної і фасадної плитки, а також різноманітні будівельні блоки, і дорожні елементи. 

Види плитки

Цей виріб в різних видах використовується протягом сотень років, і спочатку виготовлявся з різних матеріалів. Були спроби мощення матеріалом зі звичайного і мореного дуба, чавунного листа, чавунних гільз химерної форми, кераміки і т. д. Але всі ці види покриттів не мали масового поширення, поки в Нідерландах не з'явилося матеріал, заснований на бетоні.

Маючи спочатку обмежене застосування для будівництва залізниць, в силу простоти використання і надійності, він дуже скоро почав застосовувати всюди в містах та парках, прийшовши в великій мірі на заміну натуральному каменю, асфальту і звичайним бетонним плитам перекриття.

Основними відмінностями сучасної плитки є методи її виготовлення, форма, колір і фізико-механічні характеристики. Всі ці параметри впливають на область її застосування, а широкий вибір різних варіантів дозволяє вирішувати за допомогою цього покриття практично будь-які технічні та естетичні завдання з мінімальними витратами і великим економічним і конструкційним ефектом.

Найбільш широко поширена тротуарна плитка бетонного типу виготовляється шляхом приготування суміші цементу, наповнювача і звичайної води. Для підвищення міцності використовуються три технології:

  • гіперпресування;
  • вібропресування;
  • вібролиття.

При цьому є багато різновидів вібролиття (окатишна технологія), що мають різні найменування в залежності від наповнювача - «кевларобетон», «штучний мармур», «ультрабетон», «граніліт» і т. Д.

Вібропресування

Суміш укладається в матрицю на вібруючу станину і зверху чиниться тиск також вібруючим пуансоном до тих пір, поки суміш не ущільниться повністю. Після цього проводиться підйом пуансона і матриці, а на станині залишається готова плитка. Цей метод може бути автоматизований і забезпечує високу якість і велику швидкість виробництва виробів. Термін служби виробу може бути двадцять п'ять років і більше.

Гіперпресування

В даному випадку відсутня вібрація, але натомість створюється дуже високий тиск. Це дозволяє створити однорідну суміш. Виготовлення плитки цим методом також може бути автоматизовано і відбувається з великою швидкістю.

Вібролиття

Цей метод простіший, але вимагає більше часу. Суміш (досить рідка) заливається в форму з пластика, встановлену на вібростіл і знаходиться на ньому до утворення молочка на поверхні. Після цього форми ховаються плівкою і укладаються на рівні горизонтальні стелажі. При температурі близько 25 ° C виріб готовий до укладання через добу, а повна міцність набирається бетоном через місяць.

У зв'язку з низькими енерговитратами і відсутністю автоматичних пристроїв, ця технологія набула найбільшого поширення. Сучасні пластифікатори, надтонкі полімерні волокна і пігменти дозволяють виробляти вироби, що відрізняються дуже високими характеристиками, будь-якої форми, кольору і розміру з максимальним економічним ефектом. Поверхня плитки може імітувати різні фактури, малюнок або мати глянсовий характер. Зазвичай термін служби цього матеріалу від трьох до десяти років.

Переваги тротуарної плитки

Основними факторами, через які даний матеріал набув значної популярності слід вважати

  • простота в укладанні, і в догляді;
  • висока ремонтопридатність;
  • стійкість до перепадів температур, опадів і інших кліматичних чинників;
  • екологічна чистота;
  • зносостійкість, стійкість до важких навантажень;
  • можливість багаторазового використання;
  • різноманіття форм, фактур і малюнків;
  • можливість укладання складних фігур і наявність вже готових чвертей, половинок і замків;
  • естетичність, великий вибір кольорів;
  • простота сполучення з інженерними комунікаціями, дренажами, люками, ливневки і т. д.;
  • покриття має досить благородний і дорогий вид у порівнянні з відносною дешевизною.