Експерти розповіли про найнадійніші способи захисту машини від угону

Аналітики прогнозують зростання кількості автоугонів в поточному році. Перш за все, це пов'язано зі збільшенням вартості нових машин і запчастин.

Навіть ті автомобілі, які до сих пір не користувалися попитом у викрадачів, можуть стати для них ласим шматочком. Причому, чим більший автомобіль, тим він привабливіший - великі запчастини дорожче коштують.

Як же вберегти свою улюблену "механічну конячку"? На сайті https://www.hammer-center.com.ua/services/Zacshita-avto-ot-ugona.html ви дізнаєтесь про діяльність компанії Хаммер-Центр, ефективні протовоугінні пристрої якої надійно захистять ваше авто від злодіїв. 

Викрадачеві вистачає 30 секунд

Найпростіший спосіб викрадення - механічний. Як то кажуть, проти лому немає прийому. Проникнути можна в салон будь-якого автомобіля. Досить розбити скло або виламати замок. Тільки що робити далі? Адже машину треба якось завести. Якщо охоронної системи немає взагалі, то з цим завданням впорається практично кожен, з'єднавши дроти запалювання під рульовою колонкою. До речі, професійні викрадачі витрачають на злом машини не більше 6 хвилин. Найшвидші справляються за 30 секунд.

Проти невдалого злодія, озброєного одним лише ломом, буде досить простого іммобілайзера. Це пристрій блокує запуск двигуна, якщо водія зі спеціальним чіпом немає поблизу. В електроніці автомобіля закладається планове порушення. Єдиний спосіб усунути його - наблизити електронний ключ, який усуває розрив в електричному ланцюзі.

Ще більш просте рішення - механічні протиугонні замки. Вони можуть встановлюватися на кермо або безпосередньо в коробку передач. Розпиляти їх за короткий час не вдасться, так як при їх виготовленні використовуються високоміцні сплави. Це в будь-якому випадку затримає злодія.

Але тут є один нюанс. В автомобілях з механічною коробкою передач блокування дійсно працює, так як перемикати швидкості стає неможливо. Що стосується "автомата", то тут справа йде інакше. Важіль, що перемикає режими, дійсно буде заблокований. Однак сам блок перемикання швидкостей буде як і раніше доступний для зловмисника. Йому досить підлізти під машину, відкрутити одну панель і вручну включити режим "Drive".

На автомобіль з автоматом варто вибирати замки рульового вала. Головний їх недолік в тому, що від власника постійно потрібне прийняття неприродної пози для монтажу і демонтажу запірного механізму.

Як врятувати залізного друга

За словами експертів, однією заводською сигналізацією автокрадія не відлякаєш. Найефективніший метод - установка відразу двох іммобілайзерів, які будуть працювати незалежно один від одного. Важливо, щоб при відключенні одного з них інший продовжував функціонувати.

Інші види викрадень називаються "електронними". Викрадачі використовують спеціальні пристосування - "кодграббери", щоб перехопити код вашої сигналізації. Коли власник підходить до автомобіля і натискає певну клавішу на брелоку, то сигнал пеленгується і запам'ятовується перехоплювачем. Вже через кілька секунд у них буде точна копія електронного ключа. Їм залишається тільки почекати відповідний момент, щоб заволодіти автомобілем.

Якщо ви помітили, що ваша сигналізація раптово стала працювати некоректно, то слід озирнутися навколо. Викрадачі можуть стежити за вами з відстані 50-100 метрів. Побачите підозрілих людей - не залишайте автомобіль в цьому місці, а краще знайдіть іншу парковку, рекомендують експерти. Уникнути цього допоможуть сигналізації з "рухомим" або діалоговим кодом. Принцип їх роботи: одна команда - один унікальний сигнал, який не повторюється.

Якщо ваш автомобіль оснащений системою безключового доступу, то викрадач буде використовувати спеціальний ретранслятор, названий "довга рука". У цих випадках діють не менше двох зловмисників. У даній ситуації відбувається діалог між машиною і брелоком. Тому один викрадач намагається відкрити двері і по спеціальному пристрою, що ретранслює сигнал, який подала машина другого учасника операції, який ходить поруч з вами. Пристрій, який знаходиться у іншого викрадача, передає сигнал від машини на ваш брелок, брелок відповідає, і цей пристрій повертає цю відповідь на пристрій першого зловмисника, який передає сигнал машині.

Усе, машина відкрита! В даному випадку врятувати автовласника можуть додаткові засоби захисту: блокування двигуна і різні датчики, які фіксують несанкціонований доступ. До речі, жертвами "довгої руки" часто стають власники "Гелендвагенів" і топових моделей "БМВ".

Власникам яких машин треба переживати найменше? За статистикою, автомобілі Renault і Peugeot не користуються популярністю у злодіїв. Це пов'язано з тим, що їх ціна на вторинному ринку невисока. Немає і браку в запчастинах для них. Однак експерти відзначають, що "ринкові" фактори - далеко не головний показник. Французьким виробникам вдалося створити хорошу систему охорони. Зламати її досить складно через захищеність каналу передачі даних.