5 питань про безпеку татуювань

Хтось вважає татуаж мистецтвом, хтось - способом зіпсувати свою зовнішність. Незважаючи на рівну кількість прихильників і противників, перманентні малюнки на тілі продовжують набирати популярність. І сьогодні, для прикладу, кожен п'ятий американець має щонайменше одне тату.

Тим часом американське Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) стурбоване ускладненнями цього популярного способу самовираження - інфікуванням при нанесенні і алергічними реакціями на чорнило.

На жаль, кількість тривожних інцидентів зростає разом з кількістю татуювань. Не кожному вдається знайти кваліфікованого майстра, і ніхто з них не зможе гарантувати, що ваш організм нормально сприйме введену під шкіру фарбу. Але якщо ви скористаєтесь послугами студії Smith & Tailor, то не тільки отримаєте стильне оригінальне тату, але на 100% можете бути впевнені в безпеці процедури.

Мрієте про тату? Тоді, перш ніж втілити мрію в життя, спробуйте відповісти на 5 запитань про безпеку нанесення татуювань.

Що важливіше: стерильність голок або чорнила?

І те й інше важливо в рівній мірі. Є єдиний спосіб упевнитися в стерильності голки - вимагати від майстра, щоб він розпечатав при вас нову.

Однак чистої голки для безпеки недостатньо. Проблема в тому, що бактеріями або цвіллю - як на виробництві, так і в самому салоні - можуть бути заражені самі чорнила. До того ж, буває, їх розбавляють водою з-під крана, яка може містити найрізноманітніші бацили.

Чи безпечні набори для самостійного виготовлення чорнила?

Відповідь однозначна: ні. Після їх використання не раз реєструвалися випадки зараження або алергічної реакції. Краще переплатити за чорнило у ліцензованого майстра, ніж намагатися заощадити, купуючи їх онлайн. До того ж справжній професіонал навряд чи ризикне використовувати в роботі таких сумнівних матеріал.

Якими небажаними реакціями загрожує татуювання?

Якщо щось піде не так, після процедури ви помітите висип, почервоніння або пухирі в області татуювання. Місцева реакція може супроводжуватися підвищеною температурою, а при серйозній інфекції будуть потрібні місяці лікування із застосуванням антибіотиків або навіть хірургічне втручання.

Так чи інакше, при появі несподіваних симптомів краще не затягувати з візитом до лікарні. У разі алергії точну причину буває складно визначити. Її може викликати як сам пігмент, так і розчинник. Оскільки речовина знаходиться в тілі перманентно, то і реакція може зберігатися до його видалення.

Що робити при розвитку небажаної реакції?

Насамперед зверніться до лікаря. Потім повідомте майстра - навряд чи він нашкодив вам свідомо, тому, швидше за все, не знає про небезпеку. Вчасно надана інформація вбереже від неприємностей інших клієнтів і допоможе вам отримати детальну інформацію про проблемний продукті.

Третій крок - повідомте про інцидент в місцевий підрозділ Національної служби здоров'я України.

Чи можуть виникнути проблеми через деякий час після нанесення тату?

Дослідження американського Національного інституту здоров'я показало, що деякі компоненти чорнила осідають в лімфатичних вузлах, викликаючи біомолкулярні зміни лімфоїдної тканини навколо сторонніх часток. Ця зміна загрожує як мінімум запаленням шкіри, причому не обов'язково в місці малюнка.

Доведено, що в лімфовузлах скупчуються алюміній, хром, залізо, нікель, мідь. На даний момент немає наукових підстав стверджувати, що дане явище підвищує ризик виникнення онкологічних захворювань, проте це не виключено.