Ретинол: що потрібно знати про "зірку" б'юті-ринку

Ретинол - золотий стандарт догляду за проблемною і віковою шкірою. Нехай на ретинол моляться б'юті-ентузіасти і його рекомендують консультанти б'юті-магазинів, багато хто побоюється цього інгредієнта - занадто багато питань з приводу його використання.

Перш за все: що таке ретинол?

Ретинол - одна з форм жиророзчинних вітамінів А, яка є потужним антиоксидантом і вірним помічником в боротьбі зі зморшками, акне і пігментацією.

Щоб краще зрозуміти, як працює ретинол, розповімо трохи про будову шкіри. Наша шкіра складається з трьох шарів: епідермісу, дерми і гіподерми. Епідерміс - верхній шар шкіри - має пошарову клітинну будову і оновлюється протягом усього життя. Найглибший шар шкіри - базальний.

Процес поділу клітин починається з нього і закінчується перетворенням кератиноцитів (клітин епідермісу) в рогові клітини, які потім залишають поверхню нашої шкіри. В середньому клітини епідермісу повністю оновлюються за місяць. З віком процес оновлення клітин сповільнюється. А ретинол в догляді стимулює поділ клітин і їх рух з базального до рогового шарів. Так шкіра довше збереже молодий і сяючий вигляд.

Чому всі так люблять ретинол?

Засоби з ретинолом, зокрема ефективний крем rejudicare retinol srx зменшують зморшки, покращують колір обличчя, вирівнюють рельєф шкіри і, на відміну від кислот, не пошкоджують клітин, а стимулюють їх оновлення і ущільнюють шкіру. Завдяки йому утворюється новий пласт шкіри, який "виштовхує" старі шкірні шари. Іншими словами, він працює зсередини. Новоутворені клітини практично ідеальні за всіма показниками, в тому числі мають оптимальний вміст вологи. Завдяки цій властивості ретинолу, оновлена ​​шкіра виглядає більш живою, а пошкодження швидше загоюються.

Ретинол впливає на найважливіші клітини дерми (основного шару шкіри) - фібробласти, зокрема на ті, що відповідають за виробництво колагену. В результаті формується здоровий колаген. Ретинол запобігає виробленню ферменту, який розщеплює колаген після впливу ультрафіолету, тобто перешкоджає фотостарінню.

Ця речовина також підвищує секрецію природних зволожуючих факторів фібробластами дерми в міжклітинний простір, що дозволяє шкірі зберегти більше вологи та зменшує вираженість зморшок.

Чим відрізняються різні форми ретинолу, і яку з них краще вибрати?

Всі вітаміни групи А об'єднують однією назвою - "ретиноїди". І насправді ретинол - це одна з форм ретиноїдів.

Найбільш малоактивними і м'якими формами ретиноїдів є ретинолу пальмітат і ретинолу ацетат. Так як вітамін А сам по собі є нестабільною речовиною і швидко окислюється, в кремах найчастіше використовуються ретинолу пальмітат і ретинолу ацетат. Будь-який ретиноїд при нанесенні на шкіру перетворюється до його кінцевої форми. Тобто, якщо ви наносите крем з ретинолу ацетатом, клітина перетворює цю речовину в ретинол, потім в ретиналь і, врешті-решт, в ретиноїву кислоту.

Ретинол тільки для вікової шкіри?

Вважається, що використання ретинолу буде найбільш ефективним після 30-35 років, при перших ознаках старіння. На практиці ми використовуємо ретинол і в більш юному віці, наприклад, якщо у пацієнта-підлітка є проблема з вугровим висипанням. Краще використовувати його в нічному догляді, щоб захистити шкіру від зовнішніх подразників (негативні фактори навколишнього середовища, забруднюючі речовини і так далі).

З якими проблемами допоможе впоратися ретинол?

Найчастіше ретинол використовують проти вікових змін, при акне і пігментації. Але він також має антикуперозну дію за рахунок ущільнення дерми. Шкірі, схильній до виникнення почервоніння, дрібної капілярної сітки і купероза, рекомендують саме ретиноєвий пілінг.

Чи можна використовувати ретинол власникам чутливої, світлої шкіри?

Володарям чутливої ​​шкіри ретинол зовсім не протипоказаний. Почніть з засобів з низькою концентрацією і легкою формою ретиноїдів. Якщо на етикетці є позначка "для чутливої ​​шкіри", швидше за все в складі містяться заспокійливі інгредієнти.

Ретинол - сезонний засіб?

Ретинол підвищує чутливість шкіри до сонця. Але існують професійні лінійки косметики з ретинолом, якими можна користуватися цілий рік (при адекватному захисту від сонця - кремом з SPF-фактором). Якщо ви тільки плануєте почати використовувати ретинол і володієте чутливою шкірою фототипу IV і вище, бажано відкласти це до осені. Професійні пілінги на основі ретиноєвої кислоти мають сезонність і робляться в осінньо-зимовий період, коли сонце менш активне.

Які у ретинолу є протипоказання?

Жінки, які планують народження дитини, повинні знати, що ретинол має тератогенну дію, тобто впливає на розвиток плода. Тому він не рекомендується вагітним і годуючим жінкам. Є докази ризику вроджених дефектів або загибелі плоду, коли ретиноїди (наприклад, препарат від вугрової хвороби) вживався внутрішньовенно або перорально.

Щодо препаратів, що наноситься на шкіру, подібних досліджень поки немає, але варто знати про потенційний ризик. Сьогодні легкі форми ретиноїдів вже можна використовувати при вагітності, але фахівці не радять ризикувати.

Також можлива індивідуальна непереносимість речовини. При захворюваннях печінки і нирок прийом всередину системних ретиноїдів категорично протипоказаний.