Пийте каву в тишині, і інші цікаві факти про популярний напій

Кава - той напій, без якого важко уявити не тільки свій ранок, а й робочий день. Але не всім подобається вона через свою характерну кислинку (якщо це арабіка), або гіркоту (якщо робуста).

Вчені дали просту пораду, яка допоможе зробити вашу каву смачнішою. Звичайно ж, це за умови, якщо мова йде про дійсно якісний продукт, а саме такий пропонує на сайті https://kavoposhta.com/ компанія КАВОПОШТА.

Кава і шум

Отож, вченими нещодавно було досліджено, як впливають деякі зовнішні фактори на смакові відчуття людей, які п'ють каву. Було проведено експеримент, в якому було задіяно чотири сотні людей різної статі, які пили напій, надівши навушники. Під час вживання першої філіжанки в навушниках звучала музика гучністю 80 децибел, пізніше подали другу, тільки іншим разом була зменшена сила звуку до 50 децибел, причому вміст обох чашок був одинаковим. 

Коли людей спитали про смакові відчуття, всі однозначно віддали перевагу другій філіжанці, на їх думку саме там напій був елітнішим, і ароматнішим. 

Що ж не так з учасниками експерименту? Все дуже просто. Люди, які п'ють каву в галасливій атмосфері, "менш чутливі" до "сенсорних і гедоністичних атрибутів" кави. Фоновий шум впливав на те, наскільки солодкою, гіркою і ароматною, згідно з відчуттями людей, була кава в їх чашці.

На думку вчених, якщо вашому мозку доводиться більше працювати, наприклад, з шумом - то ви будете менш чутливими до інших стимулів, смаку, наприклад. Тому вчені настійно рекомендують пити каву в тиші. Якщо це неможливо, то спробуйте одягнути навушники і включити якусь легку джазову музику. Вона стане вдалим доповненням до ароматної філіжанки.

Названо кількість кави, яка насправді корисна для здоров'я

Хоча фахівці раз у раз попереджають про шкоду надмірного споживання кави, багато хто не знає точних «безпечних» доз. Насправді це значення набагато вище, ніж думає більшість. Фактично, в день можна випивати як мінімум чотири чашки цього напою.

За даними клініки Майо, середньостатистичній дорослій людині дозволяється вживати 400 мг кофеїну в день. З огляду на, що звичайна чашка кави (230 мл) містить близько 100 мг кофеїну, в день можна з легким серцем випивати чотири таких чашки.

Не секрет, що кофеїн дуже корисний для здоров'я. Згідно з дослідженням, опублікованим Longevity & Healthspan, регулярне вживання кофеїну може дійсно продовжити життя. Крім того, він поліпшує пам'ять і розумову діяльність, прискорює реакцію і знижує втому.

Однак варто враховувати, що кофеїну може бути і занадто багато. Вживання понад 1000 мл цієї речовини в день може спровокувати негативні наслідки для організму, включаючи підвищене занепокоєння, безсоння і проблеми з травленням.

Крім цього, каву найкраще пити в першій половині дня, щоб захиститися від проблем зі сном. Як пояснили фахівці, «навіть невелике недосипання може накопичуватися і порушувати денну працездатність».

Основні помилок при приготуванні кави

Популярною помилкою є те, що каву необхідно тримати в холодильнику для збереження стійкого аромату продукту. Насправді, коли банка кави знаходиться в оточенні всілякої їжі, зерна просочуються їх запахом. Найкраще зберігати упаковку в темному, закритому місці.

Крім іншого, смак напою буде поганим, якщо кава стара, бо згодом вона набуває гірких ноток. Ще одна помилка - подрібнення зерен за допомогою повністю автоматичних машин. Такі маніпуляції шкодять якості продукту.

Крім цього, не можна заварювати каву окропом, так як гаряча вода негативно впливає на смак напою. Окріп вивільняє з нього гіркі речовини. З цієї причини аромат швидко випаровується. Вживання такого продукту може нашкодити шлунку.

Смак кави залежить і від якості води, яка використовувалася в процесі приготування. Вона не повинна бути занадто жорсткою і надто м'якою.