Корисні властивості суші

Тривалість життя в Японії - одна з найвищих в світі. Важливим фактором, що дозволяє японцям не просто жити довго, а зберігати хорошу фізичну форму і ясність думок до глибокої старості - їх раціон.

Вони їдять багато рису, риби і морепродуктів, овочів. Популярні страви японської кухні, що містить всі ці інгредієнти - суші і сашимі, в останні десятиліття стали доступними і для жителів України. Але багато хто ставиться до них з побоюванням, відмовляючись від їх вживання з різних причин.

Не варто позбавляти себе задоволення, а свій організм - численних корисних речовин. Потрібно лише правильно підходити до вибору цієї страви. і якщо ви вирішили замовити суші Київ, скористайтесь чудовими пропозиціями від служби доставки «Sushi Jen», виготовлені з найсвіжіших продуктів суші, і інші вишукані страви японської та корейської кухні не тільки надзвичайно смачні, а й корисні для здоров'я.   

Історія походження суші

Рибу з рисом вже багато століть готують в Південній Азії, де ці два продукти складають основу раціону місцевих жителів. З'єднали їх, щоб довше зберігати улов. Рибу нарізали на невеликі тонкі шматки, перекладали рисом і ставили під гніт. Такий спосіб приготування дозволяв зберегти їжу протягом року, але смак і зовнішній вигляд цієї страви був далекий від сучасних суші.

Тільки в XIX столітті в Японії кухар Йохей Ханай винайшов сучасний рецепт приготування суші, що вважається класичним. У більшості різновидів суші в якості начинки використовувати не маринована, а сира риба, але іноді замість неї використовувалися і морепродукти.

У ХХ столітті з японською кухнею познайомилися жителі США і Європи. Але суші не отримали широкого поширення: європейці і американці неохоче їли рис з сирою рибою, загорнуті в жорсткі водорості норі.

Ситуація змінилася в 1973 році, коли американський кухар японського походження запропонував відвідувачам ресторану в Лос-Анджелесі рол «Каліфорнія». При його приготуванні не використовувалися сира риба, а лист норі був усередині, а не зовні ролу.

Потім з'явився і рол «Філадельфія» з ніжним сиром, загорнутим не в водорість, а в тонку скибочку лосося. Інші американські і європейські кухарі не відставали від своїх колег і успішно адаптували суші до смаків місцевих жителів.

Які продукти використовуються для приготування суші?

Основою для суші є відварений рис. Він вариться в невеликій кількості води, без солі, з додаванням шматочка водорості норі для додання аромату. Потім в нього додається трохи спеціального соусу на основі оцту, і він остигає до кімнатної температури і відразу ж використовується для приготування суші.

В якості начинки для суші використовується сира, солона, маринована риба, різні морепродукти (креветки, м'ясо краба, мідії, морський гребінець). Для отримання більш ніжного, свіжого і пікантного смаку, кухарі також додають свіжий огірок, редис, дайкон, авокадо, вершковий сир, ікру летючої риби, кунжут, васабі, зелену цибулю, кріп, салат.

Чому потрібно їсти суші

Регулярне вживання суші корисно для чоловіків і жінок будь-якого віку. Вводячи в свій раціон рис, рибу, морепродукти та овочі, ви забезпечите його:

  • клітковиною, якою багатий рис;
  • білками і вуглеводами - вони дають енергію, необхідну для того, щоб продуктивно працювати, вчитися, займатися спортом і відчувати себе бадьорим і повним сил;
  • різноманітні мікроелементи, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної, травної, ендокринної та нервової системи: магній, калій, йод, залізо, фосфор, фтор;
  • поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 - вживання їх є ефективною профілактикою розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань, а також старіння шкіри;
  • вітаміни А, В, С, D, РР - вони підвищують імунітет, сприяють поліпшенню обміну речовин;
  • васабі містить ізотіоціанати, які покращують травлення і пригнічують розвиток бактерій, що викликають карієс.

Суші ідеально підходять для тих, хто хоче схуднути. Нерідко дотримання низькокалорійних дієт призводить до погіршення стану шкіри, волосся, нігтів, зубів. Але цього не станеться, якщо регулярно їсти суші. Вони містять зовсім небагато калорій, легко засвоюються, дають тривале відчуття насичення, і забезпечують організм усім необхідним.

Ще одна поширена проблема при дотриманні дієти - вживання несмачної їжі, жорсткі обмеження, почуття голоду провокують розвиток депресій, неврозів. Цього не станеться, якщо основу дієти складуть страви японської кухні. Вони радують приємним вишуканим смаком.

Існує безліч рецептів, кожен зможе вибирати суші за смаком і приємно урізноманітнити дієту. Жирні поліненасичені кислоти і вітаміни групи В, що містяться в морській рибі і морепродуктах, авокадо, благотворно впливають на нервову систему. При такій дієті нескладно перебувати весь час у доброму гуморі, позбутися надмірної дратівливості.

Ще одна перевага суші - після їжі не виникає відчуття важкості і сонливості, тому це вишукане блюдо ідеально підходять для романтичної вечері. Вибрати суші варто і для співробітників в офісі під час мозкового штурму.