Важливі моменти отримання банківського кредиту

Більша частина українців брати кредити сьогодні боїться. «Це пряма дорога в боргову яму», - впевнені 47% опитаних респондентів у віці старше 18 років. Однак, не так кредити небезпечні, як про них говорять. Просто потрібно вміти їх вигідно взяти, з ними жити і вчасно прощатися.

Будь-який кредит - справа серйозна, і ставитися до оформлення позики необхідно з усією відповідальністю, щоб уникнути неприємностей у майбутньому. На сайті "Банківський клуб" ви дізнаєтесь про специфіку вітчизняного кредитування, особливості окремих сфер банківського обслуговування, зокрема дізнаєтесь як працює гаряча лінія Приватбанка, почерпнете іншу важливу фінансову інформацію. 

А ми сьогодні розглянемо три важливих моменти, на які слід звернути увагу потенційного позичальника перед тим, як взяти кредит.

Визначтеся з метою

Відповідайте чесно самому собі на питання: «Для чого ви збираєтеся взяти кредит?». Кредит в цілому - дуже зручний фінансовий інструмент, але потрібно вміти його правильно використовувати.

Банки видають позики на придбання житла, автомобіля, споживчі кредити на інші покупки. Кредити поділяються на нецільові - коли банк видає певну суму на різні потреби позичальника, і на цільові - з чітко визначеною метою: на покупку або ремонт житла, на освіту і інше. Кредити відрізняються максимальною сумою позики, ставкою винагороди, термінами і заставою. Банки можуть їх видавати як самостійно, так і разом з партнерами - автодилерами, будівельними компаніями, магазинами побутової техніки та іншими організаціями. Тому вирішите, який вид кредиту вам більше підходить. Це, безумовно, залежить від того, для чого планується використовувати позику.

І, звичайно ж, не варто брати кредит для того, щоб інвестувати, наприклад, в сумнівні проекти або організації, що обіцяють високий прибуток за рахунок грошових вкладень. У карантинний період, як правило, активізуються фінансові шахраї, і ви можете з легкістю потрапити в мережі фінансової піраміди.

Оцініть свою платоспроможність

Припустимо, ви визначилися з метою кредиту, і вона, на ваш погляд, виправдана. Другим кроком має стати оцінка власного фінансового стану та платоспроможності. Дайте відповідь самому собі на друге питання: «Чи зможете ви здійснювати виплати по кредиту, якщо раптом захворієте або втратите роботу?». Розраховуйте тільки на постійне джерело доходу. Ви не можете сподіватися на лотерею або обіцяну на роботі премію.

Дуже важливо, щоб щомісячний платіж по вашим кредитним зобов'язанням не перевищував 50% вашого доходу. Лише в цьому випадку ви будете більш-менш упевнені в завтрашньому дні і своєчасному погашенні кредиту.

До речі, якщо ви прийняли обґрунтоване рішення про отримання кредиту, то перед його оформленням потрібно обов'язково перевірити свою кредитну історію. Бували випадки, коли позичальники ставали жертвами фінансових шахраїв, і на них були оформлені чужі позики. Тому кредитну історію потрібно перевіряти періодично. 

Вивчайте те, що пропонують банки

Вивчайте ринок банківських кредитів, проведіть моніторинг сайтів банків другого рівня, в яких ви хотіли б оформити кредит. Дізнайтеся про умови кредиту, яку суму можна отримати, розмір щомісячного платежу, процентної ставки, як проводиться виплата кредиту, в які терміни, чи є комісії при отриманні кредиту, штрафні санкції при достроковому погашенні, скільки складе переплата, чи є комісія за переведення в готівку.

Відзначимо, що законодавчо передбачено обов'язок банків розкривати повну інформацію щодо умов позики. Так, до укладення договору банківської позики банк зобов'язаний надати консультацію по виниклих у клієнта питань і таку інформацію:

  • термін надання банківської позики;
  • вид ставки винагороди: фіксована чи плаваюча, порядок розрахунку в разі, якщо ставка винагороди є плаваючою;
  • розмір річної ефективної ставки винагороди (реальну вартість) на дату звернення клієнта. Річна ефективна ставка винагороди - це загальна сума всіх платежів, що сплачуються позичальником за кредитним договором. Чим вона нижча, тим вигідніший кредит.