Імплантація зубів: особливості процедури і кому вона потрібна

Імплантація - сучасна альтернатива знімним протезам. Багато хто до цих пір відносяться до неї з недовірою через високу ціну і нестачу інформації.

Коли імплантація необхідна і в яких випадках варто вибрати цю процедуру, а не протезування? Чи вартує вона співвідношенню ціни і якості? Про ці та інші нюанси відновлення зубів поговоримо в даному матеріалі, а якщо вам потрібна дійсно якісна і по доступній вартості Імплантація зубів, радимо звернутися до львівського Центру імплантації та стоматологічної реабілітації «Cиметрика». 

Коли без імплантації не обійтися

Втрата зубів, особливо жувальних молярів, негативно позначається на здоров'ї. Їжа надходить в шлунково-кишковий тракт не повністю переробленою, через що погіршується загальне самопочуття, розвиваються захворювання органів травлення. В області загубленого зуба поступово атрофується кісткова тканина, інші зуби починають розходитися, погіршується естетика посмішки.

Імплантація дозволяє відновити втрачений зуб, його штучний корінь буде функціональним. Матеріали, використовувані для виробництва сучасних імплантів, витримують великі навантаження, а імпланти здатні повністю замінити жувальні зуби.

Імплант - це штучний корінь зуба. Він повністю інтегрується в кістку, виконуючи роль опори для штучного моляра. Відновити за допомогою імплантації можна як один зуб, так і весь зубний ряд. Імпланти не відчуваються пацієнтами як чужорідні тіла.

На відміну від установки протезів, імплантація не вимагає обточування сусідніх зубів. А головна причина для установки імпланту - естетика. Штучний зуб від рідного згодом зможе відрізнити тільки стоматолог при очному огляді.

Як встановлюють зубної імплант

Пацієнту, який вирішив вдатися до імплантації зуба, доведеться пройти кілька етапів:

  • Підготовчий. Включає в себе діагностику і санацію ротової порожнини, здачу лабораторних аналізів.
  • Нарощування кісткової тканини. Необов'язковий етап, він чекає лише пацієнтів з атрофією кісткової тканини.
  • Установка імпланта.
  • Приживлення штучного кореня.
  • Установка протеза на імплант. У деяких випадках провести цю процедуру можна відразу після установки штучного кореня (одномоментна імплантація). Іноді між третім і п'ятим етапом повинно пройти кілька місяців.

Зверніть увагу, імплантація, як і будь-яке інше хірургічне втручання в стоматології, має ряд протипоказань. Серед них:

  • захворювання крові;
  • патології центральної нервової системи;
  • онкологія;
  • цукровий діабет і захворювання імунної системи;
  • запальні захворювання в гострій фазі;
  • хвороби порожнини рота, включаючи патологічні зміни прикусу.

Терміни приживлення зубного імплантату

Пацієнт після процедури отримує рекомендації від свого лікуючого лікаря. І чим суворіше він буде їх дотримуватися, тим вищі шанси на успішне приживлення імпланта.

Середній термін приживлення штучного кореня складає:

  • 2-3 місяці - для нижньої щелепи;
  • 4-6 місяців - для верхньої щелепи.

Зверніть увагу: терміни вказані орієнтовно і можуть зменшуватися або збільшуватися залежно від індивідуальних особливостей пацієнта. Мають значення вік, хронічні захворювання, рівень імунітету, якість кісткової тканини, наявність / відсутність шкідливих звичок, старанність дотримання правил гігієни.