Основні критерії вибору корпусу для ПК

Хороший корпус - запорука стабільної роботи вашого комп'ютера. Існує кілька параметрів (умов), які необхідно враховувати при покупці корпусу стаціонарного комп'ютера під конкретні завдання. До основних відносяться: розмір корпусу, функціональність, сумісність з основними модулями ПК і ціна.

Експерти розповідають, на що слід звернути увагу при покупці, щоб не зіткнутися з неточною посадкою материнської плати або брязкотом всієї конструкції при роботі ПК. До речі, якісні корпуса для ПК, ви зможете по найкращій вартості замовити в інтернет-магазині ITbox.ua.

Типорозміри і особливості корпусів

Корпуси для ПК випускаються в вертикальному і горизонтальному варіантах. Вертикальні називаються Tower, а горизонтальні найчастіше іменуються як Desktop.

  • Slim-Tower - мініатюрний корпус під материнські плати формату Flex-ATX. Через дуже близьке розташування елементів «начинки» виявляється схильність до перегріву. Його варто придбати для додання стильності офісним або домашнім машинам, де використовується вбудоване в процесор відеоядро, яке не потребує додаткового охолодження.
  • Micro-Tower - маленький вертикальний корпус з підтримкою форм-фактора Micro-ATX і сумісних плат меншого розміру. Підходить для збірки компактного, багатофункціонального домашнього комп'ютера, навчання або офісної діяльності. 
  • Mini-Tower - це компактний вертикальний корпус висотою до 45 см. На столі займає мало місця - по ширині відповідає габаритам Midi. Призначається для установки системних елементів, менших або рівних за розміром материнської плати типу Micro-ATX.
  • Midi-Tower - наймасовіший вертикальний типорозмір висотою до 50 см. Оптимальна конфігурація дає можливість монтувати материнські плати Standart-ATX, а іноді і E-ATX. Після розміщення основних елементів залишається місце для установки додаткових накопичувачів і плат розширення.
  • Full-Tower - це великий корпус висотою більше 50 см. Солідні габарити дозволяють розміщувати всередині повнорозмірні материнські плати E-ATX. Велика кількість вільного місця дає можливість встановлювати великогабаритні системи охолодження (в тому числі рідинного) і безліч додаткових накопичувачів.
  • Desktop стандартного типу схожий на покладений на бік Midi-Tower. Тільки його висота трохи менше, ніж ширина вертикального блоку. Це надає формі витонченість, але значно зменшити дозволену висоту кулера. Корпус підтримує стандартні і зменшені материнські плати.

Сумісність модулів комп'ютера

Якщо ви збираєте високопродуктивну ігрову машину, вам швидше за все будуть корисні карти великого розміру, можливо навіть кілька таких.

Для цього може знадобитися модель побільше. Тому перед покупкою необхідно перевірити сумісність всіх компонентів збірки.

Система охолодження (продування, розташування вентиляторів)

Правильне охолодження залежить від кількості встановлених вентиляторів і їх правильного розташування. Вам як мінімум потрібно два вентилятора для оптимального продування. Деякі види мають лише один, і це може позначитися на продуктивності.

Розташування блоку живлення

Буває два види розташування блоку живлення - верхнє і нижнє. При верхньому розташуванні повітря йде знизу-вгору. При нижньому розташуванні температура буде нижче, але він більше забивається пилом.

Розташування кнопок і usb-портів

Якщо у вас в наявності є багато зовнішніх пристроїв, то вам слід звернути увагу на передню панель. Навіть на найдешевших є пара роз'ємів USB-A Type 2.0. У деяких є USB-A Type 3, USB-C і навіть система контролю охолодження і RGB підсвічування. Також ви завжди знайдете аудіовихід для навушників.

Кабель-менеджмент (як скомпоновані дроти)

Кабель-менеджмент дозволяє розподілити дроти так, щоб вони не були розташовані в рознос. Він необхідний для того, щоб дроти не створювали перешкоди для повітряного потоку, що дозволяє зменшити нагрів.