Ефективні поради щодо пошуку роботи в Європі

Європейські країни - це країни великих можливостей. Відвідати хоча б одну з них хочуть абсолютно всі. А багато хочуть залишитися працювати - тим більше в зв'язку зі сформованою ситуацією в Україні. Заробітна плата низька, умови роботи жорсткі, а ціни непомірно високі.

Працювати в Європі прагнуть багато. Відкинемо заяви псевдопатріотів про те, що потрібно облаштовувати рідну країну, а не гнатися за "довгим рублем". Будьте впевнені, що гідна зарплата ще нікого не змусила розлюбити батьківщину!

В іноземних компаніях на території України і тим більше в Європі оплата і умови праці якісно відрізняються від вітчизняних, тому багато людей і прагнуть знайти місце в європейській фірмі.

Способи працевлаштування

Шукати роботу в іншій країні можна по-різному, ми розповімо про найпростіші і реальні способи працевлаштування в Європі.

  • Сезонна робота. Для багатьох перший досвід роботи за кордоном пов'язаний з сільськогосподарськими роботами, будівництвом приватних будинків і т. д. Некваліфікована праця оцінюється невисоко, але цей варіант працевлаштування найдоступніший. До речі, хорощі варіанти роботи в Європі для українців пропонує рекрутингова компанія Nikoloz-job, особливої уваги заслуговують високооплачувані вакансії сільгоспробіт у Фінляндії. 
  • Волонтерство - прекрасна можливість пожити в Європі і придивитися до обстановки. Цілком можливо, вам не сподобається стиль життя, умови або клімат, тоді питання про працевлаштування буде закрите на першому етапі. Волонтерами без особливих проблем можуть стати люди різного віку. Правда, працювати доведеться безкоштовно, зате можна поспілкуватися з іноземцями, підучити іноземну мову, придбати дорогоцінний досвід працевлаштування. Волонтери потрібні в різних проектах, вам потрібно тільки підібрати для себе підходящий.
  • Навчання в Європі. Якщо ви вступите до університету будь-якої європейської країни, у вас буде студентська віза, що дає право працювати, правда, на умовах неповного дня. Після отримання диплома ви зможете підшукати роботу за професією.
  • Робота в сім'ї. Це соціальна робота по догляду за дітьми або літніми людьми, прибирання будинку і т. п. Як тимчасовий спосіб заробітку такий варіант цілком прийнятний, але не варто розглядати роботу по дому в якості постійної.

Як отримати дозвіл на роботу в Європі

Збираючись працювати в іншій країні, ви обов'язково повинні офіційно оформити дозвіл. Звичайно, існує безліч прикладів нелегального працевлаштування, але фінал такої непокори законам може бути сумним. Європейці законослухняні - порушників порядку видворяють з країни, і отримання візи в подальшому стає проблематичним.

Ідеальний варіант виглядає так: роботодавець сам оформляє дозвіл на роботу. Втім, це трапляється тільки в тих випадках, коли на роботу запрошують дуже цінного фахівця. Наприклад, талановитих IT-фахівців запрошують з будь-яких, навіть дуже віддалених, країн. Для них запрошуючі компанії створюють дуже комфортні умови проживання, оформляють дозвіл і навіть оплачують переліт. Якщо у вас є підстави претендувати на таке місце, шукайте роботодавців і пропонуйте свою кандидатуру. Тільки не забудьте підкріпити запит документами про освіту, резюме з перерахуванням ваших досягнень, достовірними доказами володіння іноземною мовою.

Як шукати робочі місця в Європі

Пошук робочого місця можна починати з професійних інтернет-ресурсів або заходити на сайти роботодавців, вивчаючи вакансії. Найнадійніший спосіб - реєстрація в великому рекрутинговому агентстві Європи.

Влаштуватися на хорошу роботу неможливо без правильного резюме іноземною (англійською) мовою з перерахуванням істотних знань і навичок, досягнень в обраній сфері і досвіду роботи. До резюме необхідно докласти супровідний лист.

Якщо ви досвідчений професіонал, обов'язково зареєструйтеся в міжнародній мережі LinkedIn. На сайті ви зможете створити власну мережу корисних контактів, але для залучення ефективних партнерів потрібно зробити профіль на сайті грамотним і солідним, заслуговує на увагу.

Працевлаштування через філію іноземної компанії

Реальний, хоча і нешвидкий спосіб отримати роботу в Європі - влаштуватися в міжнародну компанію на території України. Так ви зможете, приклавши зусилля, зробити непогану кар'єру, а згодом з'явиться і перспектива перевестися в один з європейських офісів компанії.

Великі міжнародні компанії практикують такі переміщення кращих співробітників. Спрогнозувати з повною упевненістю кар'єрний стрибок можна, але якщо ваша стратегія буде обрана вірно, а цілі ясні, можливість переміщення в одну з європейських країн цілком імовірна.

Молодіжні програми

Багато великих компаній в Європі та світі практикують програми розвитку молоді. Молоді фахівці проходять конкурсний відбір і отримують запрошення на стажування протягом 1-2 років. Якщо стажування буде успішним, претенденту пропонують хорошу роботу в компанії, хоча зовсім не обов'язково в Європі.