Топ-5 міфів про термобілизну

Термобілизна - особлива нижня білизна, що зберігає тепло і відводить вологу від тіла. Термобілизна при невеликій вазі еквівалентна по збереженню тепла двом і більш шарам традиційного одягу, і не дає спортсменам, та шанувальникам активного зимового дозвілля пропотіти і промерзнути.

Цими властивостями, в деякій мірі, володіє вовняна білизна. Однак вона нетривка, вимагає дбайливого ставлення. До того ж, якщо додати в пряжу зовсім небагато бавовни, теплозберігаючі та влагопроводность властивості білизни серйозно погіршуються. Частково це вирішилося додаванням в шерсть штучних волокон, однак сучасні технології виготовлення синтетичної пряжі дозволили зробити тканину, що перевершує за характеристиками навіть шерсть. У цьому ви зможете переконатися, замовивши в інтернет-магазині https://norfin.co.ua/ якісну термобілизну, а також інші товари для туризму, полювання та риболовлі від відомих виробників.

На сьогоднішній день існує багато міфів про термобілизну. Найпоширеніші з них ми хочемо розвінчати, щоб допомогти вам вибрати свій ідеальний базовий шар спортивного одягу і правильно підготуватися до пригод на свіжому повітрі при будь-якій погоді.

Міф № 1. Термобілизна - це тілогрійка

Головний міф стосується теплових якостей термобілизни. Більшість всерйоз вважає, що це річ з ідеальною термоізоляцією. Досить надіти її на голе тіло, потім верхній одяг і додатково утеплятися не потрібно.

Навіть виробники встигли підлаштуватися під цей масовий запит. І успішно випускають під назвою «термобілизна» обтягуючі трикотажні водолазки і рейтузи, які не мають нічого спільного зі справжньою термобілизною.

Термобілизна не гріє, а всього лише відводить вологу і забезпечує цим правильну терморегуляцію! Спортивна термобілизна не тепліша звичайного одягу, просто зшита з високотехнологічної синтетики, яка швидко вбирає піт. Але при цьому вона не промокає, а передає вологу верхнім шарам одягу (толстовці, куртці). Термобілизна підтримує шкіру в сухому стані, а тому не дає їй переохолодитися або перегрітися при інтенсивних навантаженнях.

Повсякденний одяг (навіть найтепліший), навпаки, при активному русі перетворюється в парову баню. Мокре середовище відбирає все тепло, що виробляється тілом, ви замерзає і ризикуєте застудитися, навіть якщо не дуже холодно. 

Міф № 2. Термобілизна розрахована на повсякденне носіння

На коробці з термобілизною вказана температура, наприклад + 10 ... -20 ° C. Ви наділи її під куртку і вирушили на прогулянку при -10 ° C, а через півгодини замерзли. Тепер впевнені: виробник обдурив. Це не так.

Насправді, градуси, зазначені на коробці, - всього лише рекомендація. Температурний режим означає одне - під час тривалого, високоінтенсивного тренування в цьому діапазоні температур ви не замерзнете і не перегріється. При цьому, крім термобілизни, на вас повинен бути надітий сезонний верхній одяг. Взимку знадобляться флісова толстовка і утеплені штани.

Не плануєте активно рухатися або хочете носити термобілизну кожен день? Враховуйте, що до температурного діапазону, зазначеного виробником, потрібно додати 10-15 градусів. 

Міф № 3. Шерсть і натуральні тканини краще синтетики

Все ще знаходяться ті, хто стверджує: шерсть взимку всьому голова. Вони навіть купують вовняну термобілизну для занять спортом. У зв'язку з цим експерти відповідально заявляють: шерсть, бавовна, віскоза і інші натуральні матеріали призначені для комфортного носіння кожен день, ночівель в спальному мішку. Для інших видів активності:

  • Екстремальний спорт - білизна з 100% -ної синтетики, миттєво відводить від тіла піт.
  • Водний спорт - білизна з швидковисихаючої синтетики з водостійкими властивостями.
  • Зимові види спорту - білизна з 100% -ної синтетики, можна з добавкою натуральних волокон.

Натуральні волокна легко вбирають піт, особливо при підвищених навантаженнях. Це середовище, сприятливе для розмноження бактерій, джерело неприємного запаху, причина дискомфорту і роздратування шкіри. Тому в умовах тривалого походу, коли немає душа і для запасних комплектів в рюкзаку не вистачає місця, синтетика - це порятунок!

Міф № 4. Синтетика шкідлива

Про синтетику можна прочитати чимало негативних відгуків. Причина цього криється в тому, що недобросовісні виробники використовують дешеві матеріали та застарілі технології обробки волокна. Щоб не наштовхнутися на неякісні тканини і речі, потенційно небезпечні для здоров'я, вибирайте термобілизну світових брендів - Craft, Janus, Nordski, V-MOTION, Brubeck і ін.

Великі компанії напрацювали свої технології в'язки і виробництва матеріалів. Волокно вони обробляють десятками способів - від різних просочень до іонізації сріблом. Це робить одяг цілком безпечним як для здоров'я людини, так і для екології.

Найбільш поширені види синтетики:

  • Поліпропілен.
  • Поліестер.
  • Поліамід.

Міф № 5. Потрібна щільна тканина

Багато хто вважає, що щільна термобілизна ідеальна для тренувань. Насправді важливо враховувати індивідуальну інтенсивність потовиділення. Сильно потіючим людям рекомендуємо вибирати більш тонку термобілизну, яке буде швидше виводити вологу, а тому не дасть замерзнути.

Найкраще поєднання - облягаючий крій і щільний матеріал. Якщо сорочка або рейтузи вільно висять, утворюють складки або незручно сидять, значить, неправильно обраний розмір. Ефективно працювати на відведення вологи така річ не буде.

Окрема категорія - компресійна білизна, обтягуюча як друга шкіра і з зонами, різними по щільності і силі підтримки. Воно забезпечує повну свободу рухів і підтримує м'язи.