Системи ANPR: надійний захист і контроль за вашим авто

За останні кілька років використання технології розпізнавання номерних знаків різко розширилося. Незважаючи на це, для деяких ця технологія залишається важкодоступною, а багато представників галузі безпеки налаштовані скептично, оскільки в ряді випадків були отримані незадовільні результати і система показала слабку ефективність.

Коротко про технологію

Автоматичне розпізнавання номерного знака (ANPR) - це буквально здатність автоматично виділяти символи номерного знака автомобіля з зображення і потім щось робити з ними. По суті воно складається з "механізму захоплення кадру", який має здатність фіксувати зображення, знайти певний пункт номера на зображенні і подальшого виділення символів за допомогою засобів оптичного розпізнавання символів (OCR), що переводять пікселі в читаються цифри.

Вибір програмного забезпечення і сфери застосування

Хоча дана технологія надається низкою компаній, зокрема пробну версію ANPR ви зможете безкоштовно скачати на сайті videoanalitika.lt, вибір ПЗ часто неочевидний, і щоб зробити його, треба відповісти на питання: що ми будемо робити з номером, коли прочитаємо його?

Основними областями застосування є:

Стримування крадіжок автомобілів

Мета стримування крадіжок автомобілів полягає в тому, щоб обмежити можливість виїзду з зони, що охороняється під керуванням сторонніх людей. Поінформованість про те, що автомобіль в'їхав, очевидно, не обмежує його виїзд, оскільки при звичайних обставинах це логічно. Тому-то й важливо пов'язати водія автомобіля з автомобілем. Цього можна домогтися за допомогою розпізнавання особи водія, однак такі системи нерідко дають погані результати, часто з вини самих водіїв, як при в'їзді, так і при виїзді, і такий невдалий досвід обмежує застосування даного методу.

Інші способи встановлення зв'язку з біометричними показниками, такі, як зняття відбитків пальців, вимагають активної участі і співпраці з боку водія. Коли автовласники на законних підставах дозволяють іншим водіям користуватися своїм автомобілем, все значно ускладнюється, оскільки при цьому повинні бути зареєстровані і відбитки пальців інших водіїв.

Контроль доступу до автомобіля

Хоча це і попередня функція в чомусь перетинаються, тут система працює інакше. Запобігання крадіжки автомобіля може бути однією з вимог і до цієї системи, але контроль доступу на увазі обмеження доступу до попередньо дозволеним автомобілів. Для цього система повинна володіти списком людей, яким дозволений доступ.

У житлових зонах система могла б охоплювати і боротьбу з крадіжками. Зв'язування водія з автомобілем більш проблематично, оскільки багато водіїв часто пов'язані з єдиним автомобілем. Тому з номерним знаком необхідно пов'язати кілька жетонів або осіб.

Система доступу могла б реєструвати право користування автомобілем з конкретним номерним знаком, а дані про водія реєструвати лише в якості запобіжного заходу. При виїзді біометричні дані водія (особа, відбитки пальців) або жетони можна було б використовувати для зв'язку будь-якого з водіїв, що мають дозвіл на автомобіль, з цим автомобілем, і в цьому випадку, на відміну від стримування крадіжок автомобілів, не потрібно ніякого зв'язку між в'їздом і виїздом. Запис кольору автомобіля корисний для швидкої перевірки на предмет використання фальшивих номерних знаків.

Керування транспортним потоком

У цьому випадку найбільше можуть стати в нагоді відомості про місцезнаходження автомобіля. Отже, якби система виявляла конкретний автомобіль, поліція могла б швидше знаходити вкрадені автомобілі. Автоматичне розпізнавання знаків можна було б використовувати паралельно з системами визначення швидкості, щоб без участі людини в аналізі зображення автоматично виписувати квитанції з повідомленням про необхідність виплатити штраф за порушення правил вуличного руху.

Подібним чином, вимірюючи середню швидкість автомобілів, що проїжджають через два пункти, віддалених один від одного на багато кілометрів, можна було б виявляти тих водіїв, які дійсно перевищують швидкість, але можуть призвести до затримки, наближаючись до пунктів контролю швидкості.