Фетбайк - веловсюдихід для тих, хто цінує активний спосіб життя

Фетбайк - позашляховий велосипед, оснащений великими колесами, шириною до 97 міліметрів. Він призначений для їзди по нестійкій поверхні - снігу, піску, болотистих місцевостях, що забезпечується можливістю змінювати тиск в шинах. 

Тобто, якщо шини накачати слабо, вони як би розтікаються і дають можливість легко обходити різні нерівності поверхні. На таких покришках можна їздити по кам'янистій місцевості, болотах, піску, траві або снігу. Однак, при низькому тиску в шинах набагато складніше входити в повороти і здійснювати інші маневри. Тому, якщо передбачається їзда по відносно рівній місцевості, рекомендується накачувати шини до стандартного тиску.

Трохи історії

Ще 15 років тому про фетбайк ніхто не знав. Перший позашляховий велосипед з широкими колесами був створений Марком Грюнвальдом, який на той момент проживав на Алясці. Йому необхідно було надати велосипеду підвищену стійкість, щоб їздити по снігу і м'яким грунтам. Для цього він вирішив розтягнути найширші шини. Для експерименту він взяв покришки, шириною 3 дюйми на ободах 80 міліметрів і розтягнув ще на півдюйма.

В результаті йому вдалося досягти неймовірних результатів - площа контакту покришок з поверхнею збільшилася, за рахунок чого забезпечилась більш висока стійкість велосипеда на м'якій поверхні. Сьогодні всюдихідні велосипеди користуються високим попитом, а шини і диски для них виробляють дуже відомі торгові марки. А в інтернет-магазині e-motion.org.ua/velosipedy/fetbajki/ ви зможете підібрати для себе оптимальну модель фетбайка по доступній вартості. 

Конструктивні особливості фетбайка

Конструктивно фетбайк практично не відрізняється від гірських велосипедів. Вони мають ідентичні навісні комплектуючі, включаючи перемикачі, ланцюги, касети, гальма, системи. Єдина відмінність полягає в колесах - у фетбайків вони набагато ширші, ніж у гірських моделей. Саме ця конструктивна особливість дозволяє використовувати велосипед круглий рік - їздити по осінньому або весняному бездоріжжю.

Як вже було сказано, тиск в шинах має відповідати умовам експлуатації. Його показник може варіюватися від 0.2 до 2 атмосфер. Чим нижче показник, тим краще велосипед походить на пухких, м'яких поверхнях, і тим простіше на ньому обходити непостійні перешкоди.

Сучасні моделі «всюдихідних велосипедів» можуть бути одношвидкісними. Тоді в їх конструкції передбачена вилка підвищеної жорсткості. Завдяки широким шинам забезпечується плавна їзда, ефективна амортизація. Вага фетбайка варіюється в межах 17 кілограмів. Якщо модель передбачає наявність електродвигуна, то до вихідної масі потрібно додати вагу АКБ, контролера і мотора. Однак це з лишком компенсує можливість не крутити педалі.

Колеса фетбайків

Головною відмінною рисою фетбайка є колеса, діаметр яких становить 20, 24 і 26 дюймів - 50.8, 60.96, 66.04 сантиметрів, відповідно. Конструкція коліс складається з наступних елементів:

  • Втулка. Знаходиться в центрі колеса. Необхідна для утримання спиць, обертання. Характеристики втулки впливають на накат і безпеку руху. Їх довжина зазвичай збільшена і становить до 150 міліметрів;
  • Обід. Більш широкий, ніж у стандартних велосипедів - його ширина дорівнює 101 міліметру. Конструкцією обода фетбайкі теж відрізняються від шосейних і гірських моделей. Зазвичай для виробництва обода використовують сплав на основі алюмінію, карбону або високоміцної сталі.
  • Шина. Ширина покришок фетбайка 3,5-4,8 дюймів. Як вже говорилося, рівень тиску всередині шин регулюється, в залежності від експлуатаційних умов. Для поїздок по нестійким поверхонь значення тиск не повинен бути вище 7 PSI. Якщо передбачається їзда по рівній і твердій поверхні, краще підкачати покришки до 15.
  • Спиці - не відрізняються від стандартних моделей.