Підшипники: види і застосування

Практично кожна машина і інші механізми мають у своїй конструкції кілька підшипників, що виконують різні функції. Це різні типи підшипників, що відрізняються розмірами, конструктивними особливостями. Природно, в силу значних навантажень ці вузли з часом зношуються, і виникає питання їх заміни.

Робочі параметри і тонкощі вибору підшипника

Сфера застосування підшипників дуже обширна, так як вони входять до конструкції будь-якого транспорту, побутової техніки, різних промислових механізмів і агрегатів. Всі вони працюють в різних умовах з певними навантаженнями. Для кожного призначення виробляються певні типи підшипників. Вони можуть мати однакові зовнішні параметри, в тому числі і розмір, але відрізнятися за ключовими характеристиками.

Варто зазначити, що замовивши підшипники в UZP, ви гарантовано отримуєте по найкращій вартості якісні, функціональні вироби від найвідоміших світових виробників. 

При виборі підшипника для установки важливо враховувати його особливості:

  • Радіальне і осьове навантаження.
  • Максимальна швидкість.
  • Посадочні розміри.
  • Клас точності.
  • Рівень шуму, і вібрації.
  • Максимально допустима робоча температура.

Підшипники можуть бути виготовлені з різних сплавів і з застосуванням певних способів термообробки. Ці параметри є ключовими при визначенні радіальної і осьової навантаження вузла обертання. При виборі підшипника важливо, щоб ці параметри відповідали необхідним.

В описі характеристик підшипників виробником вказується максимальна швидкість обертів, на яку вони розраховані. Важливо встановлювати тільки ті, які мають в своєму робочому діапазоні необхідне значення обертання.

Типи підшипників

Кожен тип має свою специфіку при використанні в конкретних умовах. Одні відрізняються простотою мастила і виробництва, інші можуть працювати в умовах великого опорногр навантаження або на високих оборотах.

Кулькові підшипники

Це класична дуже поширена конструкція. Вона складається з круглих сталевих кульок, які розташовуються між двома кільцями, званими обойми. Усередині останніх є доріжки. За рахунок цього кульки катаються між ними, але не можуть зміститися в сторону, як і самі обойми.

Роликові циліндричні

Підшипник цієї конструкції дуже схожий на кульковий. Відмінність полягає в тому, що в якості тіл кочення в ньому застосовуються циліндричні ролики. Це збільшує площу контакту з поверхнею внутрішньої і зовнішньої обойми. Як наслідок дана конструкція має велик протидію.

Роликові конічні

Мають в якості елементів кочення ролики конічної форми. Це робить механіку роботи пристрою більш стійкою до осьового впливу. При цьому їх радіальна стійкість за фактом залишається аналогічно високою, як і у звичайних роликових циліндричних конструкцій.

Голчасті

Це підшипник практично повністю повторює конструкцію роликового циліндричного. Тільки в ньому в якості тіл кочення використовуються тонкі прутики голки. Їх малий перетин дозволяє мінімізувати посадковий розмір підшипника.
Ця конструкція аналогічна по стійкості, що і роликовий циліндрична, але дешевша у виконанні за рахунок зниженого витрати металу. Максимальна швидкість обертання таких пристроїв невисока.

Самоустановлювальні

Це дворядний підшипник, у якого зовнішня обойма має сферичний вигин. Завдяки цьому при монтажі вона встановлюється рівно, не дивлячись на перекіс внутрішнього кільця на валу або осі. Це дозволяє компенсувати нерівномірний знос посадкового місця, його деформацію в результаті вигину і інші дефекти.

Самоустановлювальні підшипники мають досить гарну стійкість до осьового навантаженні, але в більшій мірі вони розраховані на радіальне. Найчастіше їх ставлять на прокатні верстати, вентилятори з високою швидкістю обертів, опори важких вузлів і агрегатів.