Електрична, чи бензинова: яка пила краща

Суперечки про те, що краще, бензопила чи електропила, не вщухають з моменту появи цих інструментів на ринку. У кожного з типів є свої прихильники, готові доводити його незаперечні переваги і виявляти недоліки конкуруючого виду.

На тлі цих суперечок людині, яка просто хоче на https://tekman.com.ua/ купити хороший інструмент, але не знає, що краще, істину знайти непросто. 

При виборі інструмента доводиться враховувати багато факторів. Це і необхідний обсяг робіт, і умови на робочому місці, і можливі обмеження на шум, і забруднення навколишнього середовища.

Сфера застосування

Відмінності конструкції агрегатів призводять до особливостей застосування ланцюгових пилок різної конструкції. При роботі вдома майстер не обмежений підключенням до електрики. Довжини кабелю будь-якої електропили зазвичай вистачає до найближчої розетки. При цьому домашні роботи в більшості своїй не вимагають великої потужності або продуктивності інструменту.

Заготівля лісу і будівельні роботи мають на увазі використання потужного і продуктивного інструменту. Не всяка побутова електропила впорається з розпилюванням товстих колод або міцних брусів. Бензинові агрегати в цих умовах набагато зручніше.

Електричні ланцюгові пили не мають отруйного вихлопу і майже безшумні. Електропила відрізняється малою вагою і зручністю управління. Але при роботі з електричним інструментом слід пам'ятати про те, що підвищена вологість (наприклад, ранкова роса в саду) може призвести до ураження оператора електричним струмом.

Бензинові агрегати простіше переносити з місця на місце. Вони зручні при роботі в великих приміщеннях і на відкритій місцевості. Але бензопили виробляють багато шуму, а вихлопні гази вимагають хорошої вентиляції робочого місця. Використання бензинових агрегатів в замкнутих приміщеннях не завжди можливо.

Порівняння особливостей бензинових і електричних ланцюгових пив показує, що для невеликих домашніх робіт електрична ланцюгова пила виявляється поза конкуренцією. Робота в лісі, на будмайданчику змушує віддати перевагу бензопилами. А ось для дачі і садових робіт одно підходять обидва типи агрегатів.

Мобільність

Користуючись електричної пилкою, майстер виходить «прив'язаний» проводом до електричної розетки. При роботі в приміщенні це абсолютно необтяжливо.

Інша крайня ситуація - наприклад, ліс. Щоб запустити електропилку, потрібно автономний генератор. Найчастіше це виявляється цілком зручно, але бензинова пила все-таки надасть перевагу переміщення.

Навіть на садовій ділянці довгий електричний кабель створить значні незручності. Провід потрібно перекладати з місця на місце, стежити, щоб він не пошкодив садові насадження і не потрапив у водойму.

Надійність

Через простоту конструкції електрична ланцюгова пила може виявитися, при інших рівних умовах, надійніше бензопили. У неї немає складного двигуна внутрішнього згоряння. Електромотор запускається моментально і може бути вимкнений в будь-яку секунду. Вона не залежить від якості палива і наявності моторного мастила.

Сучасні бензопили теж досить надійні. Давно минули часи, коли лісорубу доводилося по півгодини мучитися в спробах запуску стареньку «Дружбу». Та й коробку запасних частин тепер уже не потрібно возити. Нова бензопила стартує буквально з одного ривка шнура і вірно служить не менше двох - трьох років.

Продуктивність

Більшість електричних ланцюгових пив розраховані на «домашнє» використання. Вони компактні, легкі, але менш потужні, ніж бензопили. Якщо потрібно розпиляти кілька дощок, підрівняти отвори в дерев'яній стіні або напіліть трохи дров, продуктивності електропили цілком достатньо.

Бензинові пилки розраховані на об'ємні заготовки і володіють більшою потужністю в порівнянні з електричними.

Якщо буде потрібно пиляти товсті колоди, заготовлювати багато дров, нарізати при будівництві будиночка міцні бруси - бензопила дозволить виконати таку роботу набагато швидше.

Економність

Електрична ланцюгова пила в цілому обходиться набагато дешевше. Простота конструкції дозволяє продавати за меншу ціну електропили, які можна порівняти за потужністю і продуктивності з більш дорогими бензиновими «побратимами».

Крім того, електрику дешевша. Користуючись електропилкою, можна практично не журися про ціну її «палива».

Бензопила в плані експлуатаційних витрат значно більш обтяжлива. Для початку, самі по собі бензинові ланцюгові пили значно дорожче «електричок». Вони складніше влаштовані. Крім того, бензопили традиційно проектуються свідомо надійними - а значить, дорогими.

Вартість витратних матеріалів до бензопили (бензину і моторного масла) також змушує задуматися. Паливо постійно дорожчає, а бензопила є вельми «ненажерливим» споживачем пального.

Простота обслуговування

Електропила влаштована дуже просто, тому і обслуговувати її легше. Електричний мотор практично не потребує догляду. Щоб переставити шину або замінити пильний ланцюг, на більшості електричних пив досить рукою відкрутити велику зручну гайку з ручкою. Практично весь догляд зводиться до своєчасного змащування шини і головного редуктора.

Почати користуватися електропилкою дуже просто: достатньо вставити вилку в розетку. У випадку бензопили знадобиться приготувати паливну суміш, залити її в бензобак, перевірити наявність мастила в моторі і редукторі.

Бензиновий двигун запускається вручну, для чого слід з силою потягнути за рукоятку шнур стартера. Не завжди вдається запустити мотор з першого разу. Часом доводиться поворожити з клапаном додаткової подачі палива і положенням клавіші «газу» в момент запуску.

Бензинові ланцюгові пили вимагають набагато більше уваги та догляду. Крім мастила шини і редуктора, доводиться уважно стежити за рівнем мастила двигуна і якістю паливної суміші. Саму суміш бензину з моторним маслом також потрібно приготувати і вчасно поповнювати паливний бак пили. Після змішування паливна суміш погано зберігається, тому готувати її доводиться щоразу безпосередньо перед роботою.