Важливість своєчасного очищення систем вентиляції

Повітроводи - основний шлях подачі чистого повітря в приміщення. Разом з повітрям на внутрішніх поверхнях обладнання осідає пил, частинки сміття, павутиння, жир. На харчових виробництвах швидше за все в повітроводах налипає жир, в офісних приміщеннях обладнання частіше забивається пилом і дрібним сміттям.

Незалежно від частоти прибирання в приміщенні в вентиляцію потраплятиме дрібне сміття і пил. Зупинити процес забруднення вентиляції не можна, але можна виконати ряд дій для підтримки робочого стану системи і безпечного мікроклімату в приміщенні.

Як часто потрібно чистити вентиляцію?

Для регулярного очищення краще знайти одну обслуговуючу організацію, щоб фахівці уважно вивчили особливості вентиляційної системи і дотримувалися графіка робіт. На сайті safeairductcleaning.com/looking-for-russian-employees/ ви дізнаєтесь про діяльність компанії Duct Cleaning (Канада), яка, до речі, зараз приймає на роботу російськомовний персонал. 

Графік очищення складається індивідуально для кожного клієнта, але обов'язковою є щорічне очищення і дезинфекція всієї системи вентиляції. На харчових виробництвах необхідно щодня очищати витяжки над плитою і внутрішні поверхні витяжних каналів.

Чому брудна вентиляція - це небезпечно?

По-перше, жирові і пилові відкладення в вентиляції становлять поживний грунт для розвитку патогенних мікроорганізмів: сапрофитов, грибів, кліщів. У співробітників офісу збільшується ризик розвитку алергічних реакцій і хронічних захворювань.

Особливу увагу варто приділяти стану вентиляції в лікарнях і дитячих установах. Бактерії і грибки, що знаходяться в повітроводах дуже швидко поширюються по всьому приміщеннях, що може провокувати захворювання на ГРВІ, ГРЗ серед персоналу і відвідувачів організації.

По-друге, скупчення пилу, павутиння і жиру в рази збільшує ризик пожеж. Повітря легко поширює полум'я, яке в короткий термін охоплює всі приміщення, з'єднані системою вентиляції. Особливу небезпеку становить пилюка, яка при контакті з жиром може легко детонувати. Особливо часто пожежі в вентиляції трапляються в кафе і ресторанах.

По-третє, бруд в вентиляції заважає вільній циркуляції повітря. Забруднення системи вентиляції в кілька разів знижує продуктивність роботи обладнання, яка заявлена ​​в проектній документації. Для збільшення потужності доводиться експлуатувати обладнання на межі можливостей, що, в свою чергу, призводить до швидкого зносу елементів системи і частих поломок. Також при максимальних навантаженнях на обладнання збільшується споживання електроенергії. При частих поломок в першу чергу варто звернути увагу на частоту і якість очищення вентиляції. Саме профілактичне очищення запобігає раптові поломки навіть самого складної техніки.

Багато керівників не замислюються про реальні можливості економії на обслуговуванні вентиляції. Термінові ремонти і заміна обладнання обходяться дуже дорого. Цих ситуацій можна уникнути не тільки при сервісному обслуговуванні, але і при регулярному очищенні вентиляції. Також варто сказати і про безпеку співробітників на робочому місці, адже пожежі при великому скупченні пилу і жиру в повітроводах - це не виняток з правил, а закономірність.

Способи очищення вентиляційних систем

Найефективніші способи очищення вентиляції - хімічний і механічний. При професійному обслуговуванні зазвичай поєднують ці 2 способи, а потім проводять дезінфекцію повітропроводів.

Устаткування для очищення вентиляції грає велику роль в процесі позбавлення від пилу і жиру. Пневматичні установки, щіткові машини, спеціальні щітки - це далеко не повний перелік обладнання, необхідного для якісного очищення вентиляції без пошкодження її елементів.

Хімічне очищення - це застосування спеціальних розчинів для усунення жирових відкладень. Самостійний підбір і використання потужних реактивів призводить до псування матеріалу повітропроводів. Після того, як бруд і жир не налипають на стінки повітропроводів, вони легко счищаются за допомогою продувки повітрям або очищення щітками.