Куліса в автомобілі — конструктивні особливості, функції, ознаки зносу

Автомобіль має складну конструкцію. На деякі вузли доводиться велике навантаження, тому вони підлягають частішому ремонту. Інші деталі не піддаються великим навантаженням і характеризуються надійною конструкцією, тому рідко потребують ремонту.

Про такі запчастини деякі автомобілісти навіть не знають. Однією з таких деталей є куліса. Це елемент трансмісії, який поєднує важіль перемикання швидкостей та коробку передач. Інколи помилково кулісою називають важіль. Але це помилка. Куліса – це термін, який набув поширення серед автомобілістів. Проте у спеціальній літературі зустрічається інший термін – тяга приводу управління КПП. Зламана куліса може призвести до аварії. Тому слід знати про ознаки її зносу. Для заміни потрібен спеціальний ремкомплект. З його комплектацією можна ознайомитися за посиланням https://zapchastizaz.com.ua/348-kulisa-lanos. А ми розкажемо про конструкцію куліси та ознаки її зносу.

Конструктивні особливості та функції

У різних моделях автівок куліса може відрізнятися за конструкцією. Проте ця деталь має спільні ознаки для всіх машин. Конструктивно вона складається з наступних елементів:

  • важіль перемикання швидкостей, таким чином він не називається кулісою, це один з її елементів;
  • тяга, вона з’єднана з важелем;
  • сальник, який запобігає протіканню трансмісійної рідини;
  • фіксатор.

Крім того, до конструкції кулісі входить трос, пружина та корпус. Усі ці деталі складають єдиний механізм. Вони відповідають за перемикання КП.

Ознаки зламаної куліси

Ця деталь сама по собі надійна. Вона витримує кілька тисяч кілометрів. Проте є чинники, які призводять до скорішого зносу цієї запчастини:

  • пил, бруд та сміття, яке потрапило до механізму;
  • проникнення вологи, вона призводить до корозії металевих елементів;
  • несвоєчасне змазування деталей, які приводяться в рух під час їзди на автомобілі.

Таким чином, головна причина зносу куліси – поганий догляд та відсутність технічного обслуговування.

Про зламану кулісу скажуть дуже характерні ознаки. Їх неможливо сплутати зі зносом інших запчастин. Перше, що повинно викликати увагу водія, – це люфт важеля. Передачі погано перемикаються. Виникають помилки в їх перемиканні. Так, замість однієї передачі вмикається інша. Або передачі зовсім не вмикаються. Під час пересування важеля з’являється шум. Характерний звук – хрускіт.

Якщо з’явилася хоч одна ознака, треба перевірити кулісу. Якщо потребується її заміна, краще довірити автомобіль фахівцям. У деяких випадках заміна не потребується. Замість неї проводиться регулювання. При наявності досвіду його можна виконати самостійно. Регулювання не займе багато часу.

Не слід їздити на машині зі зламаною кулісою. Це зламання псує керування автомобілем. Він перестає слухатися водія. Це може призвести до аварії.