Як стати успішним ріелтором

Нерухомість - найдорожче придбання в життя, тому будь-яка людина підходить до процесу дуже виважено. Ріелтор несе на собі велику відповідальність за якість угоди, адже мова йде про серйозні грошові суми.

Сьогодні агент з нерухомості - не просто посередник, який займається вирішенням цілого комплексу задач. Хороший спеціаліст повинен розбиратися в поточній ситуації на ринку, володіти достатньою юридичною, технологічною, маркетинговою та фінансовою кваліфікацією. Вивчення кон'юнктури ринку і розуміння трендів його розвитку, консультації потенційних продавців і покупців, підбір відповідних для них варіантів, проведення юридичної експертизи об'єкта нерухомості, супровід угоди - ось далеко не повний перелік обов'язків сучасного брокера.

Вивчення законодавства

Отож, вас хвилює питання як стати ріелтором? Навчання ріелторської діяльності можливо тільки в рамках приватних курсів і самонавчання, в Україні немає вузів державного зразка, які видають дипломи за даним напрямком. У цьому контексті хочеться порадити курси ріелтерів, які проводять досвідчені тренери-практики, спеціалісти по операціях з нерухомістю, всю інформацію можна знайти на сайті rieltory.in.ua. 

Дуже важливо тримати руку на пульсі і знати основи Цивільного, Сімейного права, Податковий Кодекс з урахуванням правок. У них описана велика частина інформації, яка може стати в нагоді при здійсненні простих і складних операцій.

До того ж, необхідно знати державні структури, адже часто ріелторам доводиться збирати і надавати всі документи і довідки, необхідні для підписання купівлі-продажу, контролювати виписку з квартири і її звільнення, перевіряти наявність прав третіх осіб та ін.

Робота з клієнтами

Довіра. Саме на ньому будуються відносини між продавцем і покупцем на ринку нерухомості, де ціна помилки дуже велика. Необхідно навчитися правильно працювати з клієнтами, дохідливо пояснювати всі нюанси співпраці і укладати відповідний договір, в якому будуть прописані права та обов'язки сторін, вартість послуг і порядок їх надання.

Увага до деталей

Важливо своєчасно і чесно давати інформацію, адже угоди з нерухомістю мають безліч особливостей, в залежності від того, виконує її громадянин країни або резидент, чи є неповнолітні діти в разі продажу, скільки років нерухомість знаходиться у власності і т.д. Необхідно цікавитися в зв'язку з чим продається нерухомість, чи готові документи до продажу, що планується придбати натомість, на яку суму розраховують за підсумком.

Як правило, за операцію купівлі-продажу квартири ріелтор отримує до 5% від суми нерухомості за свої послуги. Повідомте потенційного покупця або продавця про інші майбутні витратах, пов'язаних з оподаткуванням, адже відрахування Пенсійному Фонду, військовий збір і держмито влетять в копієчку. Щоб це не стало неприємним сюрпризом і непередбачуваними витратами, говорите про них відразу.

Доступність

Для тих, хто звик працювати в офісі з 9 до 18:00, перший час буде складно. Ріелторська діяльність дуже гнучка, доведеться враховувати графік клієнтів, працювати вечорами і на вихідних, тому що саме тоді більшість з них вільні і готові приділити увагу угоді.

Крім того, необхідно правильно розраховувати свої сили. Якщо в роботі одночасно 10 клієнтів, але на них немає достатнього часу, можна попрощатися з прибутком і подальшими рекомендаціями. Зосередьтеся на оптимальній кількості клієнтів. Дізнайтеся про найбільш зручною способі спілкування (дзвінки, месенджер, електронна пошта), цікавтеся ходом справ, надайте телефону спілкування, продемонструйте залученість і емпатію.

Комунікація

Хороші комунікативні навички не менш важливі, ніж професійні. Не забувайте, що головна мета ріелтора - допомагати людям, а вони в процесі пошуку або продажу нерухомості найбільше бояться бути ошуканими. Доброзичливість, демонстрація контролю ситуації, вміння домовлятися і переконувати є ключовими. Найуспішніші співробітники, як правило, люди з гострим розумом, швидкою реакцією і вміють аналізувати те, що їм говорить клієнт.

Уміння керувати даними

Робота агента з нерухомості нерозривно пов'язана з самоконтролем і самоорганізацією. Але на сьогоднішній день спростити процес здатні СРМ-системи, в тому числі на українському ринку є сервіси, призначені конкретно для брокерської ніші.

Вони допомагають вести облік клієнтів і угод, дають можливість створити свій сайт з об'єктами, автоматично публікувати пропозиції в соцмережах і базі партнерів, вести аналітику і статистику і т.д.

Крім того, в таких програмах є можливість швидко переносити базу агентства нерухомості і завантажувати покупні. Більшість процесів стають автоматизованими і не втрачають час співробітників.