Вишивка бісером: вибір матеріалу

Крім бажання вишивати, любові до бісеру, його унікальним текстурам і розкішної палітри, для того, щоб створити свій вишитий маленькими намистинками шедевр знадобиться ще багато.

Адже на відміну від багатьох видів рукоділля вишивка бісером вимагає достатнього набору інструментів, які дозволять уникнути безлічі неприємностей і полегшать ваше завдання. Вони не складні, доступні, зовсім не специфічні, але без них зі складною роботою не впоратися навіть досвідченій майстрині. Спробуємо розібратися, без яких інструментів у вишивці бісером можна обійтися, а все необхідне для вишивки бісером ви знайдете на сайті volshebnaya-strana.com.ua компанії «Волшебная Страна», що спеціалізується на виробництві товарів для рукоділля та творчості 

Вибір бісеру

Найголовніший матеріал в цьому виді рукоділля - бісер. Бісер потрібно вибирати дуже ретельно - звертайте увагу на його виробника, якість забарвлення і цілісність бісеринок.

Основними виробниками бісеру вважаються Китай, Чехія і Японія. Китайський бісер не дорогий в ціні, але не завжди хороший по якості. Японський бісер дуже гарний, ідеально гладкий і рівний, але дуже дорогий. Чеський ж бісер вважається найприйнятнішим за ціною і якістю.

Розмір бісеру позначається номерами 10/0, 11/0 і т.п., які характеризують розмір бісеру. Чим більше номер у бісеру, тим менше його діаметр.

Голки 

Бісерні голки мають номер, саме по ньому визначається товщина голки, чим більше номер, тим вона тонша. Розмір голки повинен відповідати діаметру обраного бісеру. Найпоширеніші голки для вишивки бісером №12. Бісерні голки набагато тонше звичайних, вони гнучкі і з великим вушком, приблизно 5 см в довжину.

Досвідчені умільці діляться порадою: якщо у бісеру настільки маленька дірочка, що голка не проходить через неї, можна намазати кінець нитки будь-яким клеєм (ПВА, Момент), дати йому висохнути і користуватися ниткою замість голки.

Нитки

Нитка для пришивання бісеру повинна бути міцною, наприклад, капронова, лавсанова, нейлонова або шовкова нитка. Номер ниток - це їх лінійна щільність, вимірювана в тексах, що характеризує товщину нитки. Чим більше текс, тим товщі нитки. Рекомендується використовувати капронову нитку 50к або лавсанову 70л.

Завжди контролюйте ступінь натягу нитки: тканина не повинна деформуватися через надмірно затягнутої нитки і, навпаки, бісер не повинен провисати на нитці.

Тканина, канва

Почнемо з того, що основою для вишивки бісером найчастіше служить наступні матеріали

  • шовк
  • атлас
  • бавовна

Краще вибирати такий матеріал, який не мнеться і не мажеться, тому що прати вишиту бісером роботу не рекомендується. Також матеріал не повинен бути надто тонкий інакше вага бісеринок деформує свій виріб.

Найчастіше використовують канву для вишивки бісером. Вона буває 3-х видів:

  • синтетична
  • лляна
  • бавовняна

Найзручнішою вважається лляна канва. У неї відповідне переплетення і щільність для цього виду вишивки. Вишивати бісером на синтетичній атласній або шовковій тканині не дуже зручно, тому що тканина тонка, слизька.

Перед тим як почати вишивку виберіть малюнок (схему) і акуратно перенесіть його на тканину. Найпростіше зробити це через копіювальний папір. Зверху тканини кладуть копіювальний папір і малюнок, закріплюють все шпильками і олівцем обводять лінії малюнка.