Застосування і зберігання технічних газів

Технічні гази - це газоподібні хімічні речовини, які отримують штучним шляхом для використання в промислових і побутових цілях. Існує дуже багато областей їх застосування. Основні з них: металургія, будівельні роботи, медицина, розваги, хімічна промисловість, сільське господарство, харчова промисловість.

Так наприклад зріджений газ в балонах використовується для зварювання на виробництвах різних видів, автосервісах, при будівництві, зведенні металоконструкцій, мостовому будові, автомобілебудуванні та інших областях.

Вони необхідні для здійснення деяких технологічних процесів у виробництві, а також в медицині та металургії. Так, наприклад, при виробництві сталі, задля уникнення мікртріщин від різкого охолодження, матеріал обробляють аргоном, що значно знижує кількість браку на металоливарному виробництві.

Технічними газами є: кисень, аргон, пропан, ацетилен, азот, гелій, пропан, водень та інші. У цій статті ми розповімо про деякі з них, їх застосуванні і особливості зберігання, а в Дніпрі вигідно замовити якісні технічні гази ви зможете в компанії «Империалтехгаз». 

Кисень

Знайомий нам усім кисень - це газ, одержуваний промисловим шляхом з атмосферного повітря або взаємодії хімічних речовин, наприклад марганцю. Для зручності доставки, він поставляється в блакитних балонах під тиском 150 атмосфер обсягами по 5, 10 і найчастіше 40 літрів, де він знаходиться в стислому вигляді.

Це найбільш універсальний продукт, який використовується в багатьох виробничих процесах при зварювання і різання металів, медицині і навіть харчової промисловості, він забезпечує процес окислення і відповідно горіння.

Кисень необхідно зберігати в захищеному від сонця приміщенні і далеко від нагрівальних приладів. При застосуванні необхідно уникати контактів з матеріалами, що містять масло, так як є небезпека самозаймання.

Пропан

У приватному секторі, найбільш відоме застосування пропан - бутанової суміші або просто пропану одержуваного шляхом крекінгу нафтопродуктів. Він закачується в балони 5-ти, 12-ти, 27-ми та 50-ти літрів червоного кольору, призначені для транспортування і зберігання пропану.

Пропан застосовується для різання і зварювання металів, в харчовій промисловості, як Е944, і для опалення приміщень в тому числі житлових будинків. Пропан необхідно зберігати в ізольованих приміщеннях без доступу сонячних променів, далеко від нагрівальних приладів, а також відкритого вогню або місць для паління.

Ацетилен

Він являє собою безбарвний газ, який легший за повітря і малорозчинний у воді. Він поставляється в 5-ти, 10-ти і 40-ка літрових балонах в розчині ацетону. Випускається в двох станах: розчинений в ацетоні і газоподібний. Поміщається в спеціальні балони білого кольору з пористою масою всередині.

Цей газ також слід зберігати в місцях з обмеженим доступом, без проникнення сонячних променів, далеко від нагрівальних приладів і джерел вогню.

Розчинений в ацетоні ацетилен марки «А» необхідний для живлення освітлювальних агрегатів. Марка «Б» - газоподібний ацетилен застосовується як пальне при обробці металів. Поставляється ацетилен в балонах.

Аргон

Це інертний безбарвний газ, який не має ні запаху, ні смаку. Його отримують при розділенні повітря промисловим шляхом на азот і кисень.

Найчастіше цей газ застосовується при зварюванні металів як захисний. Поставляється в 5-ти, 10-ти і 40-ка літрових балонах в стислому вигляді. Аргон необхідно зберігати в ізольованому місці, захищеному від сонячних променів і далеко від нагрівальних приладів. Аргон не запалюється, він важчий за повітря і може накопичуватися в легенях.

Аргон вищого сорту закачується в спеціальні балони зеленого кольору, відповідно до Держстандарту 949-73. Термін зберігання газу в балоні - 18 місяців з дня виготовлення.