Тріснуло лобове скло: аналізуємо ситуацію

Всім автовласникам знайома неприємна ситуація, коли на лобовому склі з'являються невеликі тріщини. Деякі з них починають рости, але водій не поспішає з ремонтом або заміною скління, поки пошкодження не особливо заважають огляду.

Від тріщин і відколів на лобовому склі застрахуватися майже неможливо - камінь на дорозі, або якийсь інший сторонній предмет можуть залишити на склі помітні ушкодження. Крім того, скло може тріснути через різкий перепад температур.

А заміна скла це не дешеве задоволення. Деякі види таких пошкоджень цілком можна відремонтувати. Зокрема послугу ремонт лобовых стекол одесса надає детейлінг студія Car Sky.  

Причини і наслідки тріщини на лобовому склі

Тріщина на автосклі багатьма помилково вважається несерйозною проблемою, яка не вимагає негайного виправлення. Насправді тріснуте лобове скло таїть в собі куди більше неприємностей, ніж прийнято вважати:

  • Якщо тріщина на лобовому склінні виникла в зоні роботи склоочисників, скло доведеться міняти, інакше автомобіль не пройде найближчий технічний огляд.
  • Коли автоскло тріснуло, пошкодження здатні значно погіршити огляд. А це в свою чергу може створити аварійну ситуацію.
  • Взимку додається інша проблема. Автоскло запотіває, а через наявність на них тріщин порушується рівномірний обігрів і позбавлення від вологи. При цьому також погіршується видимість.
  • Якщо тріщина досить серйозна, існує ризик руйнування скла всередині салону. В цьому випадку можуть постраждати не тільки водій, але і всі пасажири.

Причин утворення тріщин на лобовому склінні небагато, хоча ця проблема і досить поширена. Найчастіше автоскло може тріснути від каменю, що прилетів з-під коліс зустрічного транспорту. Характерною ознакою буде невеликий скол близько тріщини.

Інша, не менш поширена причина пов'язана з порушенням геометрії кузова. Скло в цьому випадку здатне тріснути від будь-якого струсу (закриття дверей, проїзд автомобіля по нерівності і т. д.). Температурний перепад в даній ситуації також сприяє утворенню тріщин. Наприклад, якщо спробувати помити дуже теплою водою перенапружене автоскло в сильний мороз, воно може тріснути. Це ж станеться при обдувании гарячим повітрям обігрівача скла, покритого льодом.

Однак в побутових умовах при перепаді температур тріщини з'являтися не повинні. Хоча на цей рахунок існує зворотня думка. Якщо скло все-таки тріснуло саме через температурний стрибок, це може говорити про бракований виріб або про згадану порушену геометрію кузова. Обидві ці причини передбачити досить складно, тому сильних перепадів температур краще уникати. Для цього мити вікна бажано теплою водою, а не гарячою. Обігрів салону рекомендується включати ще до того, як прогріється двигун.

Третя ймовірна причина розтріскування може складатися в неналежній заміні скління. Помилку в цій справі допустити дуже просто, а будь-яке відхилення від норми може призвести до дуже неприємних наслідків.

Як зупинити тріщину

В першу чергу дефект слід захистити від попадання бруду наклеєним поверх скотчем. Подальші дії повинен зробити фахівець автосервісу, який засвердлити пошкодження і заповнить його прозорим клеючим складом. Таким чином, зупиниться поширення тріщини, а зовнішній вигляд лобового скла частково відновиться.

Якісно відремонтований даними способом виріб здатний прослужити не один рік. Але краще все-таки поміняти скло на нове, попередньо перевіривши геометрію кузова і при необхідності виправивши її.

Чи можна їздити далі, якщо тріснуло лобове скло

Кожен автовласник в результаті вирішує сам, їздити йому з пошкодженим склом або якомога швидше його замінити. У деяких випадках тріщини не тільки не заважають нормальній їзді, але і зовсім можуть бути не помічені водієм відразу після появи. Але так трапляється не завжди. Нерідко, коли тріснуло лобове скло, техогляд або постановку авто на облік пройти стає неможливо. Навіть коли скління тріснуло незначно, є шанс отримання штрафу від автоінспектора.