Як правильно вибрати нотаріуса

Рано чи пізно в житті кожної людини виникає необхідність вчинення дій, які потребують нотаріального оформлення: угода з нерухомістю, оформлення спадщини, або ж розділ майна.

Нотаріальне засвідчення договору має зменшити ризик здійснюваних операції, але, на жаль, так буває не завжди. Крім того, завжди є ймовірність потрапити на прийом до «липового нотаріуса». Такого з вами ніколи не трапиться, якщо вашими справами в Хмельницькому буде займатися нотаріус Кушал.Д.В., в арсеналі якої бездоганний послужний список, значний професійний досвід, максимально комфортні для клієнтів умови обслуговування. Вартість послуг доступна, окрім того попередня консультація і аналіз документів безкоштовні.  

Про те, як вибрати справжнього нотаріуса, який дійсно здатний зменшити ризик здійснюють операції, розповідають юристи.

Як перевірити легітимність нотаріуса

Особливо важливим моментом ознайомлення з усіма документами нотаріуса. Перше, що ви можете зробити, це перевірити облік нотаріуса в Єдиному реєстрі нотаріусів України. З реєстру ви дізнаєтеся номер свідоцтва нотаріуса і його юридичну, та фактичну адресу.

Далі слід обов'язково попросити у нотаріуса пред'явити свідоцтво, яке підтверджує його право на ведення такого роду діяльності. 

Также не зайвим буде ознайомлення з дипломом нотаріуса. Якщо з тих чи інших причин ознайомлення з такого роду документацією виявилося неможливим, варто звернутися в нотаріальну палату і дізнатися всю важливу інформацію про особу, що вас зацікавила. Кожен приватний і державний нотаріус є членом даної організації.

Приватний чи державний нотаріус - до кого краще звернутися

Згідно діючого законодавства всі нотаріуси діляться на дві категорії: державні - це співробітники, службовці в державних організаціях, і приватні - ті, які займаються приватною діяльністю. Обидві категорії нотаріусів при здійсненні угоди мають рівнозначну відповідальність і права.

Це означає, що документи, оформлені в приватного або державного нотаріуса мають однакову силу. Відмінності є тільки в тому, що приватний нотаріус виконає угоду швидше і якісніше, ніж це зробить державний співробітник.

Дрібниці, що заслуговують на увагу при виборі нотаріуса

Як скласти якусь думку про нотаріуса, якщо доводиться звертатися до нього вперше? Інтернет, в цьому плані, ваш перший помічник. Тут ви знайдете не тільки місце розташування нотаріусів, а й ознайомитеся з відгуками людей, яким вже доводилося скористатися їх послугами.

Далі, не варто соромитися відвідати контору, яку ви вже знайшли попередньо або ту, яка просто візуально викликала у вас довіру. На місці ви навряд чи визначите професійну цінність нотаріуса, проте інші якості, такі як відкритість, неупередженість, толерантність цілком можуть проявиться вже при першому візиті.

Крім того приділіть увагу всіляким дрібницям - інтер'єру, кількості співробітників, уважності і культурності, наявності або відсутності куточка споживача, графіку роботи. Слід звернути увагу і на наявність окремої кімнати для переговорів і проведення консультацій. При цьому тут має бути присутнім і спеціальне обладнання, наприклад, апарат для перевірки справжності паперових грошей.

Також, вас має насторожити, якщо нотаріус, в ході першої ж консультації, намагається з'ясувати моменти, які не стосуються предмета звернення, а скоріше є вашим особистим справою.

Для деяких громадян визначальним фактором є місце розташування офісу нотаріуса і його шикарність. Довіру може вселити нотаріальна контора в центрі міста, що розташувалася в респектабельному бізнес-центрі. Але чи завжди це буде означати, що це нотаріус з яким дійсно «не страшно» мати справу? Ні не завжди. Але це вже точно, в більшості випадків, вплине на вартість послуги.

Компетентний нотаріус, який насправді затребуваний, віддасть перевагу комфорт як для себе так і свого клієнта. Не забувайте і про те, що нотаріус може, за домовленістю, виїхати до вас додому або в офіс, в цьому випадку не забудьте уточнити в якому окрузі може надавати послуги нотаріус.