Лікування лімфоми Беркітта

Неходжкінські лімфоми Беркітта — найбільш агресивна В-клітинна пухлина. Виділяють три форми цієї патології: ендемічна, спорадична і ВІЛ-асоційована. При першій-ліпшій нагоді може вражатися кістковий мозок і центральна нервова система, а в 80% випадків розвивається генералізована форма патології з ураженням декількох органів.

Хоча пухлина швидко розвивається, за кордоном лікування лімфоми Беркітта зазвичай виявляється успішним не тільки у дітей, але і у дорослих пацієнтів.

Клінічні особливості

При ендемічному варіанті лімфоми Беркітта часто уражаються кістки лицьового черепа: орбіти, верхня і нижня щелепи. Нерідко пухлина поширюється і на м'які тканини обличчя. При рентгенографії визначається зміщення зубів, їхнє безладне розташування (так звана «анархія зубів»). У деяких випадках відбувається втрата зубів. До процесу залучаються й інші органи: гонади, нирки, молочні залози, щитовидна залоза, слинні залози. У одного з трьох пацієнтів на момент звернення виявляють ураження ЦНС. У той же час ураження кісткового мозку зустрічається нечасто — у 10% дітей і 25% дорослих.

Для спорадичного варіанту захворювання характерне ураження тонкого кишківника та інших органів травлення. Кістковий мозок уражається в 30% пацієнтів, у 20% — уражаються головний і спинний мозок. Причиною звернення часто стає біль в животі і його збільшення за рахунок асциту (скупчення рідини). Можливі ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту: кровотечі, кишкова непрохідність. Зазвичай в черевній порожнині з'являється масивний пухлинний конгломерат, але множинні осередки в різних органах зустрічаються рідко.

ВІЛ-асоційований варіант розвивається на тлі імунодефіциту. Для нього характерне збільшення лімфовузлів всього тіла, ураження селезінки. Кістковий мозок уражається в 35% випадків, у 70% хворих — уражається головний і спинний мозок.

Стадії

Виділяють 4 стадії лімфоми Беркітта:

1 стадія — тільки пухлина, без метастазів, розташована за межами середостіння, черевної порожнини і ЦНС;

2 стадія — можлива наявність метастазів, але тільки по один бік діафрагми;

3 стадія — можливе поширення по обидва боки діафрагми, ураження черевної порожнини і середостіння;

4 стадія — ураження центральної нервової системи, кісткового мозку, скелета.

Лікування

Хіміотерапія — основа лікування лімфоми Беркітта. Ця пухлина чутлива до препаратів і зазвичай успішно лікується. Ремісії вдається домогтися більш ніж у 90% випадків. П'ятирічне виживання пацієнтів у розвинених країнах досягає 85%.

Хіміотерапію часто поєднують з імунотерапією. Застосовуються моноклональні антитіла, імуномодулятори, інгібітори контрольних точок. Крім того, в важких випадках лімфоми, коли не працює інше лікування, за кордоном застосовують CAR T-клітинну терапію. Це дорогий і складний варіант терапії, але часто він допомагає впоратися з хворобою навіть у важких випадках.

Оскільки лімфома Беркітта часто поширюється на ЦНС, хворі зазвичай отримують інтратекальну терапію. Препарати вводять в ліквор. При необхідності тривалого лікування можливе встановлення резервуара Оммайя. Це пристрій встановлюють під шкірою голови. Через нього хіміопрепарати надходять в шлуночки головного мозку.

У важких випадках для лікування захворювання використовується трансплантація кісткового мозку. Вона проводиться після високодозової хіміотерапії, яка може поєднуватися з променевою терапією.

Куди звернутися

Щоб пройти діагностику та лікування лімфоми Беркітта за кордоном, скористайтеся послугами компанії Booking Health. Ми підберемо для вас належну клініку, лікарі якої спеціалізуються на онкологічних захворюваннях і домагаються кращих результатів в їхньому лікуванні.

Вартість лікування для вас буде нижчим, адже ціни знижуються за рахунок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів. Компанія Booking Health організує вашу поїздку, надасть перекладача, забезпечить трансфер з аеропорту в клініку і назад.