Що потрібно знати про фільтри зворотного осмосу

Серед побутових систем підготовки питної води до вживання відносно недавно з'явився новий варіант, який називають зворотним осмосом. Цей набір фільтрів і спеціальної мембрани коштує чимало, але здатний дати фору практично будь-якому аналогу.

Чи має сенс розщедритися? Щоб отримати відповідь на це питання, потрібно дізнатися як працює зворотний осмос, а потім співвіднести витрати і результат, а на сайті https://ctrading.com.ua/resheniya/dlya-kafe-i-restoranov/ можна вигідно придбати ефективні системи очищення води для кафе і ресторанів

Робота установки зворотного осмосу

Процес осмосу заснований на властивості води вирівнювати рівень вмісту домішок в розчинах розділених мембраною. Отвори в цій мембрані настільки малі, що проходити через них можуть тільки молекули води.

Якщо в одній з частин такої гіпотетичної посудини збільшити концентрацію домішок, вода почне перетікати туди доти, поки щільність рідини в обох частинах посудин не вирівняється.

Зворотний осмос дає прямо протилежний результат. В цьому випадку мембрану використовують не для вирівнювання щільності рідини, а для того, щоб з одного її боку зібрати чисту воду, а з іншого - розчин, максимально насичений домішками. Саме тому такий процес називають зворотним осмосом.

Всі ці хімічні особливості мало цікаві покупцям, особливо тим, хто не дуже добре розбирається в науці. Їм досить розуміти, що центром системи зворотного осмосу є спеціальна мембрана, пори якої настільки малі, що не пропускають нічого, що перевищує розміри молекули води, а це значна частина забруднень, що містяться у водопровідній воді.

На жаль, молекула води - не найменша на землі, наприклад, молекули хлору значно менше, тому вони також можуть просочуватися через мембрану. Крім того, контакт з великими елементами цій мембрані протипоказаний. Її дрібні пори при такому впливі швидко засмітяться, і цей елемент доведеться відразу ж замінити.

Щоб цього не сталося, в систему зворотного осмосу включають ще три додаткових фільтра, за допомогою яких вода проходить попередню підготовку. Мембрана розділяє частково очищену воду на дві нерівні частини. Приблизно третина обсягу являє собою чисту воду, яка потім надходить в накопичувальний бак.

Ще дві третина обсягу води - це частина, в якій сконцентровані забруднення. Такий концентрат зливається в каналізацію. Між баком і краном зазвичай є невеликий контейнер. Тут встановлюють картридж, який призначений для підвищення якості вже очищеної води, наприклад, для насичення її корисними мінералами.

Схематично принцип дії зворотного осмосу можна описати так:

  • Вода надходить з водопровідної системи на фільтри попереднього очищення.
  • Потім рідина проходить процедуру зворотного осмосу.
  • Очищена вода надходить в накопичувальний бак.
  • Концентрат, що містить відфільтровані забруднення, переміщається в каналізацію.
  • Чиста вода з накопичувального бака надходить на кран для чистої води безпосередньо або через додаткові пристрої.

Таким чином, система зворотного осмосу являє собою набір пристроїв, які забезпечують можливість отримати питну воду з високим ступенем очищення. До недавнього часу такі системи використовувалися, головним чином, в промисловості, на підприємствах громадського харчування в оздоровчих закладах тощо.