Як вибрати замок на вхідні двері

Зазвичай при виборі вхідних дверей потрібна хороша тепло- і звукоізоляція, привабливий зовнішній вигляд, надійність замків і стійкість до злому. Ізоляційні і естетичні характеристики залежать від загальної конструкції двері. На взломостойкость двері в рівних частках впливає і конструкція, і вибір замикаючої системи.

Тип секретного механізму

В даний час існує безліч різновидів замкових механізмів. Пересічній людині складно розібратися у всьому цьому різноманітті, а тому радимо скористатися послугою заміна замка Київ, яку надає досвідчений майстер Сафтюк О.В. 

Загалом, за такими параметрами як «захисні характеристики», «зручність», «вартість» і «довговічність» для дверей найчастіше вибирають комбінацію з двох замків - циліндрового і сувальдного.

Головний елемент в сувальдному замку - набір пластин складної форми (сувальд). Код ключа (його форма), необхідний для відкриття замку, визначається фігурними вирізами в сувальдах.

Перевагою сувальдного замку є можливість захистити його корпус від злому із застосуванням грубої сили. Недолік сувальдного замку - чим товстіші двері, тим довшим повинен бути ключ, втім ряд виробників замків випускає сувальдні ключі складними або роз'ємними.

Порада: щоб двері були стійкими до силових спроб їх злому, рекомендується встановити мінімум один сувальдний замок, захистивши його корпус бронепластини.

Головний елемент циліндрового замку - сердечник, який вставляється в корпус з ригелями. Такі замки мають невеликий розмір ключа, який не залежить від товщини дверного полотна (при необхідності змінюється лише корпус циліндра).

Перевага якісних циліндрових механізмів - стійкість до інтелектуального злому. Недолік - їх простіше відкрити за допомогою грубої сили, впливаючи на циліндр або корпус замку.

Наявність і роль електроніки

Замки за своєю конструкцією бувають механічні, електронні або такі, що поєднують обидві технології - електромеханічні.

Електромеханічні замки характеризуються тим, що циліндровий або сувальдний механізм, що відкривається ключем, оснащений також електронним блоком, подача сигналу з якого також відриває двері в закритому положенні засуви і / або засувку. У цій групі розрізняють соленоїдні і електромоторні замки.

В електронному замку відкривання відбувається тільки при подачі електричного імпульсу, наприклад, через пристрій, що зчитує. Для запобігання проблем при перебоях з електрикою передбачають безперебійне живлення.

Механічні замки з електронними елементами передбачають відкриття ключем, але вбудована електроніка повинна розпізнати ключ по сигналу, що надходить з вбудованого в нього чіпа. Якщо ключ не розпізнано, електроніка блокує пристрій, і механічно відкрити замок неможливо.

Варто врахувати, що електронні компоненти чутливі до різких кліматичних коливань і можуть вийти з ладу при скачках напруги.

Порада: щоб забезпечити стійкість замикаючої системи до інтелектуального злому, рекомендується механіку доповнити електромоторним замком з керуванням по відбитку пальця, карті і/або за допомогою смартфона. Головна роль електроніки при установці на двері в квартири і приватні будинки - підвищити комфорт при користуванні дверима.

На закінчення хотілося б звернути увагу на поширені помилкові позиції, з якими покупці підходять до вибору замків.

  • Все одно можна зламати будь-які двері і будь-які замки в них, тому немає сенсу мати більш одного замку і носити з собою багато ключів або взагалі будь-які ключі. Вірно, набагато комфортніше йдучи, просто зачинити двері, а після повернення відкрити її, приклавши палець до сканера відбитків. Покупці, які не довіряють електроніці, прагнуть обмежитися одним ключем невеликого розміру. Але, з урахуванням терміну служби вхідних дверей в 10-15 років ймовірність виникнення потреби в додаткових елементах захисту досить висока: технології злому розвиваються, загальна цінність майна, що зберігається зростає. У такій ситуації раціональної представляється стратегія вибору рівня взломостойкості замикаючої системи для дверей з деяким «запасом».
  • Будь-які замки професіонал може розкрити, тому витрачати багато грошей на них немає сенсу, головне - щоб двері міцніше були і їх п'яний хуліган плечима не вибив. Дійсно, не володіючи жодними знаннями про пристрій замків, зловмисники розрізають тонкі листи сталі за допомогою кілечним ножів по металу, отримуючи доступ до корпусів замків. Якщо ж зловмисник стикається з серйозно захищеною конструкцією дверей, то вся увага концентрується на замках. Правильно зроблені зламостійкі двері можуть захистити від свердління та силового інструменту, але захист від підбору ключа, бампінга - зона відповідальності покупця, який визначив бюджет на замикаючу систему.
  • Будь-які двері можна розпиляти болгаркою або підірвати тротилом, але у мене пристойний будинок і на шум збіжаться сусіди, тому двері можуть бути найпростішою, головне - щоб замки були хороші і їх відмичками не відкрили. Так, складно уявити, що в будинку вхідні двері будуть пиляти відрізними машинами. На жаль, за відсутності додаткового захисту навіть хороші і дорогі замки безпорадні проти негучних способів силового злому.