Що таке сувальдний замок і його особливості

Сувальдні замки - одна з найпоширеніших видів сучасних систем захисту входів різних типів приміщень, починаючи від житлових і закінчуючи адміністративними, для яких необхідно забезпечити високий рівень зломостойкості.

Особливості конструкції

Головною особливістю сувальдного замку є його конструкція, яка заснована на використанні спеціальних секретних елементів - сувальд. Ще однією характерною відмінністю сувальдного замку від інших типів захисних замкових систем є наявність порівняно громіздкого ключа, що має або одно-, або двосторонні борідки (такі ключі ще називають метеликом, або ж сейфовими). А швидко якісно виконати установку замків, в тому числі сувальдних зможуть досвідчені фахівці компанії remont-dverey.net.ua. 

Що ж стосується самих сувальд, то вони, як правило, представляють собою тонкі і плоскі пластини, виконані з високоміцного металу, і мають складну форму. Певна кількість сувальд об'єднується в пакет, який в свою чергу всередині дверного замка фіксується за допомогою пружин.

Кожна за своєю формою сувальда унікальна, і відрізняється від інших наявністю спеціальної прорізи, яка має центральне поглиблення, а також певну кількість відгалужень. З урахуванням розташування сувальд і їх прорізів виробник виготовляє оригінальний ключ, тільки за допомогою якого можливе розблокування механізму привода ригелів.

При виборі замкової системи багатьох користувачів цікавить питання: наскільки високою секретністю володіє та чи інша модель замку? Відносно сувальдного замку можна відзначити, що секретність цієї системи залежить від наступних факторів:

  • кількості секретних елементів, а також їх розташування відносно один одного (чим сувальд більше і що унікальніше їх розташування, тим секретність замка вище);
  • кількості секретних комбінацій (цей фактор взаємопов'язаний з такими характеристиками, як точність виготовлення замкової системи і ключа до неї, інтервалів зміни, дискретності в зміні висоти борідки).

З урахуванням особливостей виготовлення сувальдного замку деякі зловмисники спеціального для цього типу замкових систем рідко, але все ж можуть застосовувати метод розтину, заснований на висвердлюванні такий його складової, як "квадрат". Щоб цей спосіб дав позитивний результат, зловмисникові необхідно заздалегідь знати яку модель сугальдного він збирається зламувати, і спеціально для цієї моделі взяти шаблон, за допомогою якого можливо визначити точно місце розташування "квадрата".

Переваги та недоліки сувальдних систем

До числа переваг сувальдного замку можна віднести наступні його характеристики:

  • високий ступінь надійності і зносостійкості за рахунок застосування в конструкції системи порівняно великих секретних механізмів;
  • висока стійкість до грубих методів злому.

Недоліки сувальдних замків:

  • наявність громіздких ключів. При цьому діє правило: зі збільшенням числа сувальд збільшується і борідка ключа;
  • блокування замка за допомогою ключа як з зовнішньої, так і з внутрішньої сторони дверей;
  • можливість злому замка з використанням методу підбору відмички (проте даний спосіб злому під силу тільки підготовленим хакерам).