10 основних цьогорічних трендів Instagram

У час пандемічної реальності, коли дома змішалися і життя, і робота, телефон - єдине джерело вражень, а Instagram - їх найпопулярніший постачальник. Чого чекати від цієї площадки в 2021, якими будуть тренди Instagram?

Сьогодні аккаунт в інстаграм є у президентів, релігійних громад, невеликих кав'ярень і великих брендів. Аудиторія платформи виросла до 1 мільярда активних користувачів і тут стали обговорювати не тільки красиві знімки, але і глобальні проблеми.

У 2021 році Інстаграм - не просто соцмережа, а серйозний майданчик для відкритого обговорення важливих питань, від психічного здоров'я до екологічних катастроф. Як це вплине на майданчик? Які тренди будуть актуальні в інстаграм в поточному році читайте нижче, а на сайті https://www.gimarkt.com/antitrendy-instagram-2021/ ви дізнаєтесь про найпомітніші антитренди Instagram.

Тренд на самобутність

Часи, коли Instagram асоціювався з красивим життям і б'юті-блогами, давно пройшли. Вже зрозуміло, що користувачі шукають в мережі своїх героїв. Якщо раніше глядач стежив за героями серіалів і поділяв їхні емоції, то тепер ми перейшли в соцмережі. Реальні люди стають героями, які діляться і горем, і радістю, а ми спостерігаємо за їхнім життям, немов дивимося багатосерійний фільм.

Один із трендів 2021 Instagram - запит на "інакшість", самобутність, справжність. Автентичний контент, який розкриває особистість, показує мікроскопічні деталі життя героя. Тренд на відвертість знаходить місце і в корпоративній культурі.

Увага до мікроблогерів

Якщо раніше рекламодавці воліли блогерів з найбільшою кількістю передплатників, то зараз увагу приділятимуть локальним нано- та мікроблогерам з вузьким, але точковим охопленням. Наприклад, бренд сумок швидше віддасть перевагу блогера з 1 000 передплатниками, серед яких більшість - потенційні клієнти, ніж зі 100 000 дівчат, які не зможуть дозволити собі сумку бренду.

Instagram продовжує посилювати алгоритми і правила гри. Органічні охоплення падають, змушуючи користувачів вкладати все більше грошей в рекламу. У зв'язку з цим зростає попит на мікроблогеров. В тренді не показники кількості передплатників, а показники реальних охоплень. Багато блогерів зараз чистять своїх передплатників, видаляючи негативну аудиторію, щоб алгоритм більше звертав увагу на їх контент.

Доповнена реальність

З появою масок в Instagram кожен користувач зміг доторкнутися до доповненої реальності. Тепер їх сприймають не як «фан», а як ще одну корисну функцію для бізнесу.

Starbucks запустили «розумні» стаканчики. За допомогою механіки Target Tracking можна було навести камеру на такий і отримати новорічне привітання. Бренд Michael Kors запропонував приміряти нову колекцію окулярів, і став першим, хто протестував AR-рекламу в Facebook.

Інструменти доповненої реальності будуть і далі розвиватися, інтегруватися в бізнес-процеси.

Конкуренція з TikTok

У серпні Instagram випустив аналогічну TikTok функцію Reels, яка дозволяє знімати і редагувати 30-секундні відео в Instagram.

Щоб утримати свої позиції на ринку, Instagram буде впроваджувати можливість викладати короткі відеоролики і повторювати формат TikTok. Розробники дають користувачам програми більше можливостей для створення контенту і не коментують питання про передбачувану конкуренції, але деякі tech-медіа вважають, що це був стратегічний крок.

TikTok вмонтував функцію, за допомогою якої можна відправляти відео в стрічку або в stories Instagram. Велику популярність набирає багатоплатформовий контент: користувачі Instagram часто публікують гифки і ролики з TikTok, роблять скріни з «Твіттера».

Розвиток e-commerce і Instagram-шопінгу

Instagram активно займається розробкою додаткових функцій для онлайн-торгівлі. Запущена функція «shoppable post», що дозволяє компаніям відзначати товари тегами (shopping tags) в постах або стікерами в stories, при переході через які можна побачити зображення товару, опис, ціну та кнопку для придбання.

Обговорення світових проблем

Instagram стає соціально відповідальним. Бренди та блогери використовують його для залучення уваги до світових проблем. Так, авторка екопроекту Noplasticitsfantastic Олеся Бесперстова знімає ролики і робить знімки в супермаркетах і тут же наочно пояснює, товари в якій упаковці краще купувати, а також ділиться zero waste Лайфхак.

Поява гайдів

Вважається, що саме в Україні великою популярністю користуються довгі пости. Наша країна - нація смислів, а не форм, тому картинка без сенсу нас не так цікавить.

У травні цього року Instagram анонсував новий формат публікацій - гайди. У меню створення публікацій тепер можна виявити «Поради» або «Путівники» - це добірка вже опублікованих постів з можливістю додати опис, розмітку, візуал.

Прямі ефіри і IGTV

Прямі ефіри в Instagram з'явилися чотири роки тому. Формат відразу сподобався користувачам і добре прижився. У травні цього року Instagram офіційно оголосив, що тепер можна зберігати відео своєї трансляції в Instagram Live на IGTV і робити його доступним для перегляду постійно.

З жовтня цього року любителі ефірів можуть стрімити не годину, а всі чотири. Розробники порахували потрібним збільшити час віртуальних дискусій для представників творчих професій, інструкторів і т. п. При цьому акаунти користувачів повинні мати хорошу репутацію.

Версія для ПК і подальша інтеграція з Facebook

Для тих, хто активно спілкується в Instagram, розробники випустили восени минулого року месенджер Threads. Так як багато хто користується direct c ПК, обговорюється створення десктоп-версії. Можливо, буде розроблений алгоритм для систематизації повідомлень, і в 2021 Instagram частково замінить месенджери і e-mail.