Плюси і мінуси залізничних вантажних перевезень

Сьогодні однією з найактуальніших проблем є грамотний вибір транспортного засобу для виконання як вантажоперевезення, так і для поїздки пасажирів. Великий вибір дозволяє підібрати найбільш підходящий транспортний засіб, але в той же час змушує задуматися, що вибрати: комфорт, оперативність або низьку вартість.

Залізничні перевезення актуальні на будь-яких континентах і відмінно доповнюють складні мультимодальні схеми, поєднуючись з морським, повітряним і автомобільним транспортуванням. А на сайті www.terminal-dp.com.ua ви дізнаєтесь про компанію "Термінал", одним з основних напрямків діяльності якої є організація залізничних перевезень. 

Залізничні перевезення вантажів вигідно вирізняються з-поміж існуючих способів транспортування низкою переваг.

  • Доставка вантажів не залежить від погодних умов. Це виключає ризик затримки відправлень і ймовірність несвоєчасної доставки. У свою чергу, повітряний транспорт не може злетіти при несприятливих метеорологічних умовах, а морський абсолютно безсилий взимку, коли лід сковує річки і не дає змоги просуватися.
  • Невисока вартість транспортування. Оптимальне співвідношення «ціна-якість» дозволяє економити бюджет при відправці великих партій на істотні відстані.
  • Велика вантажопідйомність і значні можливості рухомого складу. В один вагон поїзда вміщається продукція, для перевезення якої було б потрібно декілька фур.
  • Налагодженість транспортних зв'язків і регулярність рейсів. Широке поширення залізничних перевезень між регіонами і країнами зводить до мінімуму ризик несвоєчасної поставки.
  • Високий ступінь безпеки і захищеності вантажу від розкрадання. Згідно зі статистичними даними, ризик пошкодження продукції при перевезенні залізничним складом значно нижче в порівнянні з автомобільними перевезеннями.
  • Прозорість транспортування і можливість постійно відстежувати етапи перевезення, точно розраховуючи час прибуття вантажу.
  • Оперативність доставки на великі відстані.
  • Універсальність. Широкий вибір цистерн і вагонів дозволяє здійснювати перевезення будь-якої продукції.
  • Зручний спосіб виконання вантажних, перевантажувальних і розвантажувальних робіт.

На особливу увагу заслуговує транспортування негабаритної продукції і перевезення небезпечних вантажів залізничним транспортом. Така процедура супроводжується збором численних документів і вимагає пильної уваги до вибору транспорту. Поїзди за рахунок своєї різноманітності і безпеки - ідеальний варіант.

Для транспортування негабаритних вантажів можуть бути обрані напіввагони, транспортери, платформи. Перевезення легкозаймистої рідини, отрут і зріджених газів слід здійснювати в спеціальних цистернах.

Однак залізничний транспорт має і свої недоліки. Серед чинників, які змушують задуматися про інший вид транспортування, варто відзначити наступні.

  • Невисока швидкість перевезення на відстані до 500 км. Однак якщо мова йде про небезпечні вантажі або складні погодні умови, то поїзди все одно найбільш оптимальний варіант транспортування.
  • Необхідність використання автомобільного транспорту на першому і останньому етапах доставки через відсутність власних під'їзних шляхів до залізниці.

Вивчивши переваги і недоліки залізничного транспорту, можна зробити висновок, що це один з найоптимальніших варіантів континентальної транспортування.