Основні правила хорошого резюме

Ви коли-небудь замислювалися, чому деякі резюме читають, а інші ні? Вам цікаво, що потрібно зробити, щоб змусити когось не просто переглянути ваше резюме, а саме звернути на нього увагу?

Резюме - це анкета людини, яка шукає роботу, його завдання - допомогти роботодавцю і здобувачу знайти один одного і зрозуміти, що вони дійсно один одному підходять.

Роботодавець по резюме оцінює досвід роботи та професійні досягнення здобувача і співвідносить їх зі своїми вимогами. Якщо досвіду і досягнень у кандидата немає або їх недостатньо, роботодавець оцінює освіту і особисті якості людини і вирішує, влаштовує вона його за цими критеріями чи ні. 

Не важливо, будете ви працювати в офісі, чи віддалено в дома, резюме потрібне в будь-якому випадку. До речі, на https://seo-marketing.com.ua/category/robota-na-domu/ ви знайдете багато корисної інформації щодо роботи на дому, та інші способи заробітку. Сайт "Цікаво знати" - ваш надійний гід у світі фінансів, бізнесу та працевлаштування!  

Принципи складання резюме

Є принципи, яких слід дотримуватися при складанні резюме.

Стислість

Резюме повинне займати дві сторінки формату А4, а інформація в ньому бути короткою, але вичерпною. Включіть в нього тільки ті дані, які, на вашу думку, стануть в нагоді потенційному роботодавцю, щоб оцінити вас як потенційного працівника і прийняти рішення, запрошувати на інтерв'ю чи ні.

Якщо претендуєте на посаду бухгалтера, не потрібно писати очевидні речі, що ви вмієте користуватися оргтехнікою та знаєте офісні програми на рівні впевненого користувача. Бухгалтер вміє робити це за замовчуванням.

Пропозиції в резюме повинні бути короткими, але ємними. Залиште тільки той досвід і навички, які потрібні вам саме для цієї професії. Видаляйте непотрібні і неінформативні фрази, зайві слова, канцеляризми і абстрактні описи, скорочуйте пропозиції. Але розшифровуйте абревіатури і скорочення, якщо вони пов'язані з вашою професійною діяльністю і зможуть охарактеризувати вас як фахівця, тому що далеко не всі ейчари знають, що вони означають.

Конкретність

Інформація в резюме повинна бути конкретною - тільки по справі. Не варто описувати все, що не стосується певної посади. Наприклад, якщо претендуєте на місце бухгалтера, не потрібно розповідати про досвід роботи вихователем або додаткову освіту масажиста.

Правдивість

Не перебільшуйте і не прикрашайте свій досвід роботи, навички, досягнення і іншу інформацію, в тому числі вік. Будь-який обман рано чи пізно стане явним, наприклад, коли зіткнетеся з роботою і не зможете з нею впоратися. Резюме повинно бути чесним і правдивим.

Вибірковість

Інформація в резюме повинна бути вибірковою, тобто спрямованої на досягнення конкретної мети - пристрій на роботу на певну посаду. Так, якщо претендуєте на посаду бухгалтера, в резюме повинна міститися інформація про досягнення, досвід роботи і освіту в галузі бухгалтерії. Якщо при цьому претендуєте на посаду редактора у виданні для бухгалтерів, створити другу резюме на посаду редактора і опишіть в ньому і бухгалтерський, і редакторський досвід.

Резюме - це перше враження

Гарне резюме допомагає пройти перший ступінь відбору. Якщо вхідний потік кандидатів великий - а так і буде, якщо бренд роботодавця розкручений на ринку, - то грамотно складене резюме дозволить пройти першу воронку відсіву кандидатів.

Перш ніж писати резюме, вивчіть ринок. Подивіться попит і пропозиції, щоб визначити свої очікування і конкурентне середовище в вашому регіоні.

Коли пишете резюме, не варто описувати весь свій життєвий досвід. Це найчастіша помилка. Потрібно розуміти різницю між біографією і резюме. Резюме - це короткий витяг з вашого професійного досвіду, навичок і знань, які підходять під вакансію, на яку ви відгукується. Описувати професійний шлях в деталях або згадувати подробиці життя з дитячих років не варто. Пам'ятайте, що кожен рядок в резюме - привід для майбутнього діалогу.

Також намагайтеся подавати інформацію так, щоб роботодавець відразу бачив ваші досягнення на попередній роботі і користь, яку ви принесли бізнесу. Для цього покажіть результати вашої попередньої роботи. Наприклад, ви оптимізували бізнес-процеси, збільшили продажі на 30%, скоротили витрати підрозділу. Мало кого буде цікавити, що ви збільшили швидкість читання або стали пити менше кави, якщо це ніяк не відбивається на прибутку в кінцевому рахунку.

Якщо володієте іноземною мовою, обов'язково вкажіть рівень. В даний час знання мов буде для вас хорошим перевагою перед конкурентами з аналогічним досвідом, особливо якщо ваш рівень вище Intermediate.