Якою повинна бути хороша приватна школа

Сьогодні багато батьків, зацікавлені в хорошій освіті своєї дитини, віддають перевагу приватним школам. Це, безумовно, можна назвати стійким трендом. Що змушує багато сімей вибирати платну освіту для дітей, особливо в роки, які прийнято називати «кризовими»?

Приватні школи, як правило, піклуються про свою репутацію і, отже, про якість освіти. Хороша технічна база, підібраний педагогічний склад створюють додаткові можливості для реалізації сучасних підходів до навчання.

На відміну від звичайних навчальних закладів, де педагоги не мають можливості працювати з учнями індивідуально, в хорошій приватній школі, зокрема в столичній Clever Center цілеспрямовано створюються максимально комфортні і безпечні умови для кожного учня.

Однак приватні навчальні заклади відрізняються один від одного і за вартістю, і за якістю послуг, що надаються, і тут і важливо зробити правильний вибір. Адже в школі ваша дитина повинна не тільки отримувати знання, а й купувати необхідний життєвий досвід, вона повинна вчитися працювати в дитячому колективі, рости і розвиватися як особистість.

Основні критерії вибору приватної школи

Назвемо кілька критеріїв, які допоможуть вам при виборі приватної школи:

  • Приватна освітня організація повинна мати ліцензію на право здійснення освітньої діяльності. У ліцензії вказуються види (рівні) освіти, за якими школи має право надавати освітні послуги з реалізації освітніх програм.
  • Наявність державної акредитації освітньої діяльності дозволяє школі видавати атестати про здобуту освіту. Якщо акредитація не отримується, школа має право тільки на навчання учнів без права видачі документа державного зразка.
  • Фундаментальні знання з базових предметів зобов'язана гарантувати будь-яка школа, а приватна тим більше. Про результати навчання свідчать підсумки здачі іспитів учнями школи, статистика діагностики із загальноосвітніх предметів, перемоги в державних олімпіадах, участь учнів у наукових конкурсах і конференціях. Найкраще, якщо освітні програми наближені до типового державному зразку, тому що якісна авторська програма швидше виняток, ніж правило.
  • Зверніть увагу на те, що на сайті навчального закладу повинні бути розміщені всі освітні програми основної та додаткової освіти, а освітні результати своїх учнів школа зобов'язана відобразити в щорічному звіті про самообстеження, також публікуються на сайті.
  • Будівля, в якому розташована школа, грає важливу роль. Якщо приватний навчальний заклад уклав договір на оренду приміщення, то воно може з часом переїхати в інший район або закритися. Якщо ж будівля є власністю школи, то керівництво не пошкодує грошей на проведення ремонтних робіт, на благоустрій кабінетів і шкільної території. У приміщенні не повинно бути сторонніх запахів, класи повинні бути світлими, просторими, зі свіжим ремонтом.
  • Зверніть увагу на обладнання кабінетів - чи достатньо оснащення кабінетів сучасною технікою, чи є майданчики, приміщення для занять фізкультурою і спортом.
  • Безпека - при вході в будівлю школи має бути присутня охорона, бажано наявність відеокамер і, звичайно, огородження території.
    Зверніть увагу - попросять у вас на вході документ, що засвідчує особу, навіть якщо ви попередньо погодили свій візит з адміністрацією школи.
  • Стабільний педагогічний склад - мабуть, одна з найбільш «больових точок» будь-якої школи. Постарайтеся отримати інформацію про стаж роботи в школі вчителів, які викладають в класі, в який ви хотіли б зарахувати дитину. Кваліфікаційні категорії, великий професійний досвід роботи, грамоти, сертифікати, вчений ступінь - все це важливі, але формальні показники. Оцінювати якість роботи вчителя правильніше на основі статистики освітніх результатів учнів. Зверніть увагу на графік роботи шкільного психолога, дізнайтеся більше, як організовано психологічний супровід освітньої діяльності.
  • Сучасні методики навчання - для того, щоб отримати достовірну інформацію про процес навчання в школі, можна попросити відвідати урок і оцінити рівень викладання. Важливо вивчення англійської мови з першого класу, в тому числі з міжнародних освітніх програм, наприклад Cambridge English for Schools і здача іспитів на отримання сертифікатів міжнародного зразка. Вітаються практичні заняття з носієм мови і друга іноземна мова, починаючи з середньої школи.