Параметри вибору якісної фанери

Багато хто стикався з будівельними роботами, і розуміє, як важливо підійти до вибору будівельного матеріалу максимально відповідально, враховуючи всі нюанси. У даній статті мова піде про вибір фанери - одного з найбільш ходових будівельних матеріалів.

Фанера - затребуваний матеріал, на який звернені не тільки погляди будівельників, але бажаючих змайструвати щось для себе, так званих "любителів гендмейду". Кожен може зіткнутися з проблемою її вибору. Як багато інших будівельних матеріалів фанера повинна відповідати відповідним вимогам до якості продукту. У звязку з цим хочеться порекомендувати українську фанеру Orange Wood виробництва компанії «Транс Лок», яка має відмінні показники міцності, пластичності, вологостійкості.

Яку фанеру краще вибрати?

Склад і виконувані в майбутньому функції матеріалу повинні бути визначені вашими побутовими потребами, тобто вибирати фанеру потрібно в залежності від того, як і де ви хочете її застосовувати. Фанера, якою встеляють підлогу, неодмінно повинна бути водостійкою, інакше через деякий час вона розмокне і перетвориться на кашоподібну масу.

Фанера, за своїми функціями може бути наступних видів:

  • будівельна (основна)
  • водостійка
  • для виробництва каркасних меблів
  • ламінована
  • декоративна

Лист фанери: особливості виробництва

Плита, склеєна з 3-6 листів шпону, носить назву листової фанери. Її отримують з різних порід листяного дерева від берези до вільхи, а так само з деяких видів хвойних дерев. Вартість листа безпосередньо залежить від виду деревини. Березова фанера може здивувати своєю дорожнечею, в той час як хвойна навпаки, порадувати доступністю ціни.

Знизити собівартість матеріалу дозволяє комбінування декількох видів деревини. Робиться це не тільки з метою економії коштів, але і з естетичних міркувань: шпон з хвойних порід дерева має найчастіше ілюзію рельєфності і вигадливий, красивий малюнок.

За ГОСТом можна виділити чотири сорти фанери. Перший сорт допускає наявність незначних візуальних дефектів. Другий сорт не виключає наявності на фанері місць, де просочився клей, маленьких тріщин, потертостей. Присутність сучків в листі і червоточин свідчить про те, що перед вами фанера третього сорту.

Однак, не варто забувати, що якість продукту, встановлена ГОСТом, теж має межі: загальна кількість вад не повинно перевищувати дев'ять на одному листі. Якщо ви виявили більшу кількість дефектів, нерівні краї, то фанера відноситься до четвертого сорту і придатна тільки для виготовлення з неї виробничої тари (контейнерів, ящиків для овочів і т.д.)

Огляд вологостійкої фанери

Серед вологостійких марок виділяють:

  • ФК - найпоширеніша марка, відома своєю доступністю на будівельних ринках. До її складу входять склеювальні суміші, засновані на карбамідоформальдегідних смолах. Серед більшості марок вважається найбільш екологічно чистою. Але для зовнішніх робіт вона не підійде - рівень вологостійкості для цих цілей досить низький, тому краще використовувати її для обробки підлоги або споруди меблів.
  • ФСФ - виготовляється на складі фенолформальдегідних смол. По вологостійкості вона перевершує попередню, яка є настільки ж екологічною. Краще застосування їй - зовнішні роботи.
  • ФБК - один з найбільш вологостійких видів. Шпон, який використовується в складі даної фанери, просочений бакелітовим лаком, який дозволяє їй витримувати різкі перепади температур і навіть контакти з морською водою.