Що таке DEN і які колготки краще обрати

Часом трапляються такі ситуаціїї, коли ми просимо свого чоловіка, хлопця, брата, друга придбати нам колготки. Здавалося б, що може бути простіше: взяти класичний аксесуар під колір шкіри.

Ось чоловік заходить в крамницю і все, що він знає — це те, що йому треба купити колготки. Продавчиня запитує його, яка саме модель його цікавить — класична чи фантазійна. “Класична, — впевнено відповідає наш герой, — тілесного кольору”. Пані називає кольори, які можно віднести до тілесного:

  • caramel,
  • daino,
  • naturale,
  • honey,
  • bronze,
  • glace,
  • amber.

Чоловік ніяковіє, він вперше почув деякі з цих слів. “Якого кольору у жінки шкіра?”, - запитує продавчиня, намагаючись допомогти. Не дочекавшись відповіді, запитує: “Скільки DEN вам потрібно? Якого розміру - 2,3,4,5?”. Неважко уявити, як швидко чоловік тікав з тієї крамниці - він і гадки не мав, що придбати звичайні колготки - це ціле випробування. Вдома він відповість, що не знайшов потрібного кольору чи розміру. Але ще довго буде думати, що ж таке DEN.

Якщо така ситуація вам знайома, то неодмінно дайте почитати цю статтю своєму чоловікові. Як ви вже здогадалися, сьогодні ми поговоримо про показники щільності та прозорості колготок.

Що таке DEN?

Деньє, що скорочено позначається, як ден, DEN - міра ваги та товщини для ниток пряжі. Вона дорівнює співвідношенню маси волокна до його довжини. Число ден показує, скільки важить 9000 м волокна. Наприклад, колготки 20 DEN зв’язані з нитки, вага якої складає всього 20 грам на 9 км довжини. Цей показник вказує на щільність ниток в колготках, але не на щільність самих колготок. Тож, коли ми обираємо моделі 20 або 100 DEN, то вони не обов’язково будуть по-різному захищати ніжки від холоду. Скоріше за все, в них просто буде відрізнятися товщина пряжі і щільність плетіння. Але, з цього ж можна зробити висновок, що тонкі нитки зберігають тепло тіла гірше, ніж більш щільні.

Може здатися, що кількість ден вказує на прозорість колготок, адже ми часто бачимо, що матові непрозорі моделі починаються з відмітки 100 ден. Але, це теж не зовсім вірно: різні моделі можуть мати однаковий показник DEN, але відрізнятися по прозорості матеріалу. Це відбувається тому, що різні моделі виконані з різних типів ниток: якщо нитка складається з декількох інших (як мікрофібра), то вона буде об’ємнішою за звичайну, а тому - менш прозорою.

Як правильно обирати колготки

Звичайно, ця інформація могла вас трохи заплутати. Давайте тепер розберемося, як обрати правильні колготки для будь-якої пори року. По-перше, треба звернути увагу на склад нитки - чим більше там натуральних волокон, тим краще колготки будуть тримати тепло всередині. Щодо показника DEN, то тут варто орієнтуватися на власні уподобання. Всі колготки можна розподілити на такі категорії:

  • літо — 15-20 ден. Колготки з найтоншого волокна добре пропускають повітря. підходять для температури від +20 °C. Частіше за все такі моделі не мають шортиків, щоб не зігрівати додатково.
  • весна/осінь — 20-80 ден. Для теплої погоди +15-+25 °C підійдуть тоненькі колготки 20 DEN. Для температури +10 °C та нижче обирайте моделі, щільністю від 40 DEN. Колготки 60-80 ден рекомендуємо одягати при температурі +5-0 °C.
  • зима — від 100 ден та більше. Для холодної погоди краще обирати колготки з високим показником щільності нитки. В складі повинні бути бавовна, вовна, кашемір. Колготки з мікрофібри добре тримають тепло всередині, але не рекомендуються при температурі від -10 °C.