Цікаві факти про піцу

Важко уявити собі більш популярну в світі їжу, ніж піца. Ароматна, гаряча, з ніжними сирними ниточками, вона улюблена всіма. Це по-справжньому культовий продукт - його давня історія і унікальні традиції приготування заслуговують того, щоб трохи більше дізнатися про них.

Перша в світі піцерія відкрилася в Неаполі

Коли ми говоримо: «піца» - ми думаємо: «Італія». Але насправді подібна їжа була знайома ще древнім грекам і єгиптянам. В Італії довгий час така проста страва залишалася їжею бідняків - вони клали в начинку буквально все, що було під рукою.

Історія італійської піци змінилася в 16 столітті, коли в країні широкого поширення набули томати: їх завезли з Південної Америки. У 17 столітті стали з'являтися pizzaiolo (піццайоло) - майстри і віртуози приготування піци. А пізніше в Неаполі відкрилася перша в світі піцерія - L'Antica Pizzeria Port'Alba, яка існує і понині.

Щороку навесні в Пармі проходить всесвітній Campionato mondiale della pizza. На нього з'їжджаються кращі пиццайоло з усіх куточків планети і змагаються між собою не тільки в мистецтві приготування різних видів піц, але і в акробатичних конкурсах з нею.

Правда, незважаючи на майже тріумфальне поширення піци по Італії, вона все одно продовжувала залишатися їжею для нижчого стану. Королі її не любили: можливо, тому, що тісто перед випіканням вимішували ногами, та й з'їсти піцу, чи не забруднивши рук, було неможливо.

Піца «Маргарита» була названа на честь королеви Італії

Офіційно піца при королівському дворі так і залишалася «поза законом», але життєрадісні правителі не втрачали надії прищепити до неї загальну любов. Зрештою тісто стали вимішувати за допомогою маточки, а їсти готову страву - виделкою з чотирма зубчиками. Шлях до королівських сердець був відкритий! Настільки, що навіть одна монарша особа в буквальному сенсі дала їжі своє ім'я.

Згідно з однією з версій, будучи в Неаполі в 1889 році, королева Маргарита, втомившись від французької кухні, захотіла чогось саме італійського. Тоді вона попросила місцевого кухаря приготувати для неї кілька видів піци. У їх числі була одна з дуже простою начинкою: сиром моцарелла, помідорами і листям свіжого базиліка.

Кольори продуктів були ретельно підібрані (червоний, білий і зелений) і символізували собою італійський прапор. Ця піца особливо сподобалася королеві і була названа в її честь. 

До речі, скориставшись послугами доставка суши і піци від Watatsumi ви маєте змогу поласувати справжньою "Маргаритою",  та іншими видами смачної піци. 

Стати популярною піці допомогла Друга Світова війна

За межами Італії піца була відома, але аж ніяк не широко. Наприклад, в США вона з'явилася в кінці 19 століття і то лише тому, що в країну кинулися італійські переселенці. Вони привезли з собою улюблені рецепти, а готували тільки всередині своєї громади.

Зростанню популярності піци в світі сприяла Друга Світова війна. Під час перебування в Італії союзні війська часто їли місцеву їжу, щоб доповнити нужденні пайки. Повернувшись після війни на батьківщину, солдати буквально «привезли» з собою любов до цієї італійської страві і пробудили у людей інтерес до неї. В кінці 50-х років в США стали з'являтися піцерії, що працюють по франшизі, і популярна їжа почала поширюватися по всьому світу.

Щоб спекти піцу, італійцям потрібно 90 секунд

Приблизно за цей час буде готова в 400-градусній дров'яній печі справжня італійська піца. При такій високій температурі вона набуває характерної скоринки, натуральний аромат і трошки запаху багаття. Піца повинна бути рум'яною і хрусткою, без обвуглених країв і ні в якому разі не підгоріла.

Тісто для справжньої італійської піци легке і повітряне. Його роблять з особливого сортового борошна (завдяки йому воно не рветься і тягнеться), води, живих дріжджів або закваски, солі. Іноді додають оливкову олію.

Вважається, що тісто потрібно готувати тільки вручну - завдяки цьому воно вбирає тепло рук піцайоло і стає смачнішим.

Вимішують тісто вручну і залишають дозрівати на 72 години, після чого тонко розкочують, приблизно до 0,5 см (в різних регіонах Італії товщина тіста може незначно відрізнятися). Деякі кухарі підкидають розкатаний корж - так тісто формується, «скидає» зайву муку і насичується киснем. Втім, інші вважають, що це священнодійство - не більш, ніж ефектний трюк.

Класична піч піци - дров'яна, або «Помпейська», зі склепінням у вигляді півсфери. Така конструкція дозволяє нагрітому повітрю вільно циркулювати від низу до верху і забезпечувати найкраще приготування страви. В італійських піцеріях Риму дров'яна піч зазвичай встановлена ​​прямо в залі.

Як готують, зрозуміло, а як їдять піцу в Італії? Її приносять на стіл гарячою і нерозрізаною. Мудрість полягає в тому, щоб, поділивши піцу на шматки, з'їсти її не охололу, при цьому не втратити ні краплі сиру і не забруднитися. Для цього потрібно ножем акуратно загорнути гострий край шматочка всередину - так сир не стече. На скоринці можна зробити надріз і скласти шматок «човником» - вуаля, і начинку ви вже не втратите!

Найдорожча піца у світі має діаметр 20 см і коштує 8300 €

Вона носить назву Louis XIII і готують її в італійському місті Салерно. Для приготування особливого тіста потрібно 72 години, потім кухаря з набором продуктів приїжджають додому до клієнта і на його кухні творять гастрономічний шедевр.

У складі унікальної піци такі інгредієнти, як норвезький омар, кілька видів ікри, лангуст, креветки. У вартість входить набір ексклюзивного начиння і посуду, а також коньяк марки Remy Martin Louis XIII, яким страву поливають в процесі приготування.