Розумний одяг з графену охолодить в спеку і зігріє в холоднечу

Вчені з Університету Манчестера (Великобританія) досягли нових успіхів у розробці адаптивної «розумної» тканини, в основі якої лежить графен.

Вчені вирішили використовувати його властивість змінювати свій параметр провідності інфрачервоного випромінювання при подачі невеликого електричного струму. В ході досліджень їм вдалося створити тканину, яку можна перемикати між двома станами: на блокування ІФ-випромінювання і його вільне пропускання.

Спочатку мова йшла про теплове маскування, коли за допомогою блокуючої тканини можна було б утримувати інфрачервоне випромінювання тіла людини всередині оболонки, і тим самим робити його невидимим для тепловізорів. Але тепло, яке накопичується потрібно кудись відводити - так виникла ідея трансформувати маскування в новий тип охолоджуючо-зігріваючого одягу.

А тим часом, швейний цех GREENSTEP пропонує пошиття верхнього жіночого та чоловічого одягу, сорочок, футболок, штанів, костюмів, суконь, постільної білизни, спецодягу. 

На знімках зображений прототип «розумного текстилю», з якого зроблений фрагмент на грудній частині футболки. Він перемикається між двома режимами, в одному з яких забезпечує вільне проходження ІК-випромінювання і видалення тепла від тіла, а в іншому блокує його. І, відповідно, зігріває або охолоджує тіло свого власника.

Але одяг - лише один аспект застосування даної технології. Вчені хочуть розробити на її основі динамічне покриття для супутників, які змушені постійно переходити з космічного холоду в тіні Землі в небувалу спеку при висвітленні Сонцем, і так цикл за циклом. Для апаратури на борту це дуже складні умови, тому швидко адаптований термозахист тут дуже затребуваний.

Нещодавно агентство Juniper Research оцінило ринок розумного одягу. У 2020 році одяг для фітнесу з інтегрованими розумними датчиками став ринком на 1 мільярд доларів, а за 5 років він перетвориться в 11 мільярдів доларів. В агентстві впевнені, що популярність розумного одягу є настільки високою, що вона займе найбільшу частку доходів всієї переносної електроніки, орієнтованої на фітнес і здоров'я. При цьому вартість такого одягу буде рости, а ось ціни на традиційні фітнес-трекери і інші носяться пристрої - знижуватися. Це призведе до того, що в 2025 році одяг буде приносити вдвічі більше грошей, ніж трекери.

Розумний одяг вже сьогодні в тому чи іншому вигляді присутній на ринку. До цього сегменту аналітики відносять елементи одягу з вбудованими датчиками, які фіксують життєві показники, наприклад, пульс, і пересування користувача.

Широке використання розумний одяг отримав в сфері професійного спорту, де його застосування дозволило вивести аналітику фізичної форми спортсменів на новий рівень. Як це часто буває, з професійної сфери застосування новинки переходять в масовий сегмент, і саме це виступить драйвером ринку розумного одягу.