Про переваги сонячних електростанцій

Сонячна енергія - найбільш екологічно чиста і загальнодоступна. Завдяки своєму випромінюванню Сонце підтримує життя на нашій планеті, крім того, воно забезпечує наш світ невичерпною енергією, яка в подальшому завдяки сонячним панелям перетворюється в електричну.

В сучасному світі увагу все частіше звертають на альтернативні види енергії, серед яких і сонячна. До основних переваг сонячних електростанцій (СЕС) слід віднести

  • Невичерпність
  • Екологічність
  • Доступність
  • Простота експлуатації
  • Економічність

Підкріпимо це твердження фактами. По-перше, основа сонячної енергетики - Сонце. Зірка, розташована в центрі Сонячної системи, - потужне джерело енергії, яке постійно дає нам тепло і світло. За даними вчених, вік Сонця - приблизно 4,5 млрд років. За різними оцінками, ще не менше 6-10 млрд років воно буде виділяти енергію, яку ми зможемо використовувати, тоді як запаси викопних видів палива (нафта, газ, вугілля) зникнуть значно швидше (через 50-1000 років).

Серед переваг СЕС - їх доступність. Тут варто згадати, що технології виробництва сонячних панелей щорічно удосконалюються. Красномовне свідчення цьому - пропоноване компанією «RAES» інноваційне обладнання, зокрема сонячна станція 30 квт, яку зараз можна замовити по привабливим акційним цінам. Досвідчені фахівці проведуть детальний розрахунок обладнання, виходячи з умов, потреб і фінансової спроможності клієнта, виконають якісний монтаж сонячних станцій, нададуть допомогу у підключенні до "Зеленого тарифу".

Також тут ви зможете підібрати сучасне обладнання для резервного, аварійного і безперебійного електроживлення. Кваліфіковані фахівці «RAES» в сфері відновлюваної енергетики готові проконсультувати безкоштовно.   

Загалом експерти відзначають, що вже сьогодні сонячна енергетика і поновлювані джерела енергії в цілому можуть конкурувати з електростанціями, що працюють на викопних видах палива. 

Після будівництва СЕС або після її установки у себе на даху виникає питання: як її експлуатувати? Виявляється, це дуже просто. Для малих СЕС (менше 1 МВт) не потрібно додаткового персоналу або спеціально навчених фахівців. Зараз технології дозволяють відслідковувати роботу сонячних панелей і станції зі смартфона щодня в режимі онлайн.

Для великих промислових станцій також не потрібно багато фахівців (крім охорони). Звичайно, все залежить від розміру і потужності, але це не тисячі людей, які потрібні для забезпечення функціонування електростанцій на вугіллі або газі.

Суттєва перевага сонячних електростанцій - їх екологічність. Перш за все, СЕС не викидають ніяких шкідливих парникових газів. Крім того, вони абсолютно не шкодять навколишньому середовищу. Також виробництво сонячних панелей повністю екологічно.

І наостанок - економічність. Вона полягає в тому, що ви платите один раз. Купуєте сонячні панелі, додаткове обладнання та здійснюєте монтаж. Далі протягом всього періоду експлуатації сонячної електростанції ви маєте чистий прибуток. До того ж в Україні діє «зелений» тариф на рівні європейських країн, прив'язаний до євро. По ньому держава взяла на себе зобов'язання купувати електроенергію за встановленою вартістю, яку не мінятимуть до 2030 року.

Поки що для промислових станцій, які можуть забезпечувати електроенергією цілі міста, потрібні великі площі - значно більше, ніж для електростанцій на копалин видах палива. Однак в кожному районі або області є багато земельних ділянок, які непридатні для сільського господарства або проживання людей. І не варто забувати: технології стають краще і прогресивніше. До того ж СЕС можна встановлювати на воді і в горах.

І на завершення проблема, що стосується кожного з видів енергетики, - зберігання виробленої електроенергії. На сьогодні ціна акумуляторів досить висока, і більшість з них не самоокупним. Саме тому всю вироблену електроенергію потрібно використовувати. Але ми впевнені, що це триватиме недовго. Уже можна спостерігати, як відомий підприємець Ілон Маск встановив найбільшу акумуляторну батарею в Австралії. А значить, скоро до цього долучиться весь світ.