Без поломок і застуд: основні правила користування кондиціонером

У розпечений літній день ніяке інше досягнення цивілізації не радує так, як кондиціонер. І в офісі, і вдома ми намагаємося створити комфортний клімат. А щоб техніка прослужила довго і не завдавала шкоди здоров'ю, потрібно дотримуватися простих правил експлуатації і правильно проводити її обслуговування.

В першу чергу, мова піде про популярні спліт-системах, які складаються з внутрішнього і зовнішнього блоків. По посиланню современные кондиционеры ви дізнаєтесь як функціонує ця кліматична техніка, а ми поговоримо про основні правила ексклуатації і догляду за кондиціонером.  

Кондиціонер не провітрить за вас приміщення

Багато людей щиро вважають, що кондиціонер - це охолоджуючий вентилятор, який забирає тепле свіже повітря з вулиці, охолоджує його, а сперте виганяє назовні. Це не так.

Кондиціонер ганяє по колу один і той же об'єм повітря, що знаходиться в кімнаті. Щоб кондиціонер якісно охолоджував повітря в приміщенні, потрібно тримати вікна і двері закритими. Ми ж з вами, перебуваючи в цьому приміщенні, виділяємо при диханні вуглекислий газ, який нікуди не виходить з кімнати, якщо її не провітрювати.

Якщо довго перебувати в закритій кімнаті, то від надлишку CO2 незабаром почнуться легкі головні болі, загальне нездужання, передчасна втома, зниження концентрації. У нічний час з'являться проблеми зі сном: неспокій, безсоння.

Що робити? Відповідь очевидна: провітрювати приміщення. Відкрийте на деякий час вікна (обов'язково відключивши при цьому кондиціонер) або купіть модель з функцією припливної вентиляції.

Кондиціонер не потрібно встановлювати на температуру менше + 18 °

Друга часта проблема з використанням кондиціонерів - переохолодження і пов'язані з цим неприємності, на кшталт простудних захворювань. Напевно вам знайоме літній: «Під кондиціонером пересидів, шию застудив».

Спліт-системи, які в основному встановлюють в квартирах, створюють і підтримують комфортну температуру в +18 - + 20 ° C. Температура нижче цього рівня грозить не тільки застудами, а й швидким зносом кондиціонера, якому доводиться працювати з перевищенням навантаження.

Що робити? Застуд уникнути просто: направляйте холодне повітря з допомогою жалюзі в сторони, не перебуваєте довго під прямими потоками холодного повітря.

А для того, щоб не перевантажувати кондиціонер, заздалегідь прорахуйте необхідну потужність. Її визначають виходячи з площі приміщення. Зробити це допоможуть установники під час первинної консультації.

Щоб не захворіти, дотримуйтеся температурного режиму

Іноді попереднє правило не працює, і людина все одно хворіє, тому ось ще одна порада: при налаштуванні температури обов'язково враховуйте температуру на вулиці. Кімнатна температура повинна бути нижче вуличної на 5-7 ˚C, не більше.

Наприклад, якщо на вулиці спека під 30 ˚C, не варто спокушати долю і охолоджувати приміщення до 20 ˚C. Спочатку вам буде прохолодно і комфортно, але організму ви напевне нашкодите. Можливо навіть прохолонете і будете звинувачувати в цьому нещасний кондиціонер.

Вночі температуру варто підвищити на 1-2 ˚C, так як під час сну організм людини економить тепло і менше віддає його навколишньому середовищу. У деяких сучасних моделей кондиціонерів є «режим сну», завдяки якому задана температура автоматично підвищується в певний час. Якщо такого режиму немає, це нескладно робити вручну. Головне - не забути, і тоді комфортний міцний сон буде вам забезпечений.

Кондиціонер потрібно регулярно чистити

Ще одна проблема - користувачі забувають регулярно чистити фільтри кондиціонера, і під кришкою внутрішнього блоку накопичується пил. Скупчення пилу - сприятливе середовище для всіляких бактерій. У ньому міститься дуже багато алергенів - речовин, які сприяють розвитку алергії. До того ж, занадто брудний фільтр змушує кондиціонер працювати з підвищеним навантаженням, а це скорочує термін служби.

Як боротися? Необхідно якомога частіше чистити фільтри спліт-систем, як внутрішнього, так і зовнішнього блоку. Почистити кондиціонер в міській квартирі самостійно зовсім нескладно. У сучасних кондиціонерах встановлені два типи фільтрів: повітряний електростатичний і вугільний. Повітряний фільтр - дрібна металева сітка, що захищає від пилу і механічних домішок. Цей фільтр не вимагає заміни - досить раз на місяць зняти, помити в теплій воді або пропилососити.

Другий, вугільний (карбоновий) фільтр усуває тютюновий дим, запахи і дрібні частинки пилу. Про те, що фільтр вимагає заміни, сигналізує індикатор на лицьовій панелі кондиціонера. Якщо такого індикатора немає - орієнтуйтеся на термін в 3 - 4 місяці, якщо ви живете в центрі міста.

Фільтри зовнішнього блоку чистяться пилососом. Але якщо ви живете не в приватному будинку і не на першому поверсі багатоповерхівки - не робіть це самостійно, викличте фахівців з обслуговування з відповідним обладнанням.

Як продовжити життя кондиціонеру?

Продовжити життя кондиціонеру просто - треба уважно прочитати і виконувати всі рекомендації, які викладені в керівництві з експлуатації:

  • Вибирайте і встановлюйте кондиціонери, потужність яких відповідає площі приміщення
  • Регулярно очищайте і замінюйте фільтри, не допускайте сильного засмічення
  • Не перевантажуйте кондиціонер: використовуйте рекомендований виробниками температурний діапазон
  • Не вмикайте кондиціонер з відкритими дверима і вікнами - це марна трата електроенергії і ресурсів пристрою
  • Не вмикайте кондиціонери «зима - літо» на обігрів, коли за вікном мінусова температура
  • Проводьте щорічне техобслуговування і перевірку охолоджуючої рідини