Робота за кордоном: з чого почати і куди вирушати

Частина українців замислюється про роботу за кордоном, а багато вже втілили думки в реальність. Якою б не була історія працевлаштування, з фактом не посперечаєшся - робота за кордоном відкриває нові можливості!

Якщо вам потрібна хороша робота в Європі радимо скористатися сервісом EUROJOB, тут ви знайдете вигідні, найбільш оптимальні саме для вас варіанти працевлаштування від надійних роботодавців. 

Робота для українців в Польщі, робота за кордоном для студентів, робота aupair і навіть стажування в Америці - ось далеко неповний перелік послуг, які пропонують різні агентства з працевлаштування за кордоном і приватні посередники.

Як убезпечити себе від проблем

Основна ваша задача - знайти надійну і безпечну роботу, яка допоможе поліпшити своє матеріальне становище і не принесе проблем. Гарантією вашої безпеки стане дотримання законів країни, в якій ви будете працювати. Не знаючи з або нехтуючи ними, ви ризикуєте опинитися в положенні нелегального мігранта з усіма витікаючими звідси наслідками. Вам доведеться ховатися, працювати за мізерну зарплату, цілком і повністю залежати від роботодавця, потрапляючи в справжнісіньке рабство. Вибратися з такої ситуації буде дуже і дуже проблематично.

Перед тим, як ви підете працювати, вами повинен бути укладений договір з роботодавцем, в якому будуть обговорені чітко всі умови вашого працевлаштування. Цей договір повинен відповідати всім міжнародним нормам і законам тієї країни, в якій ви будете працювати. Інформацію з питань працевлаштування в кожній конкретній країні завжди можна знайти в інтернеті на сайтах дипломатичних представництв цих країн, про тонкощі законодавства ви можете проконсультуватися з юристом.

Під час укладання договору ви повинні бути впевнені в надійності роботодавця і посередника. Така інформація теж присутня в інтернеті у вигляді відгуків і на тематичних форумах. Але не варто сильно спокушатися - відгуки можуть бути замовними, а наявність лише позитивних відгуків повинно вас насторожити.

Найпопулярніші варіанти працевлаштування 

Вакансії за кордоном надзвичайно різноманітні і варіантів працевлаштування дуже багато. Ось, наприклад, кілька найбільш поширених пропозицій роботодавців:

Сфера відпочинку та розваг, туристичний бізнес

Ви можете отримати вакансію аніматора або гіда в туристичному агентстві. Основні країни, які пропонують таку роботу: Єгипет, Італія, Туреччина, Іспанія, Туніс. Дуже багато українців вибирають подібні вакансії, які обходяться роботодавцю набагато дешевше, ніж залучення місцевого населення.

Така робота за кордоном для українців - це можливість отримувати непогану, за нашими мірками, зарплату і жити в теплій країні біля моря в комфортному номері на 1-3 чоловік. Харчуватися тут ви будете так само, як туристи (шведський стіл). Робочий день, як правило, ненормований і робоча тиждень не менше 6 днів.

Кандидати на такі вакансії повинні вміти вільно спілкуватися на декількох мовах (російською, французькою, німецькою, англійською, іспанською, італійською). Хоча, якщо ви вільно володієте кількома мовами, вам не важко буде знайти гідну роботу і, не виїжджаючи за кордон. 

Работа aupair

Це робота в якості домашнього помічника: няня, домробітниця, доглядальниця. Основні країни, що пропонують такі вакансії: Греція, Італія, Канада, США, Іспанія, Великобританія. Ця робота забезпечується безкоштовним харчуванням і проживанням, але робочий день не нормований, і працювати доведеться з 1 вихідним в тиждень. Оплата такої праці в різних країнах істотно відрізняється (0,7-3 тисячі доларів на місяць).

Робота в сфері обслуговування

Це вакансії офіціантів, посудомийок, покоївок в готелях, прибиральників офісів, які актуальні для тих же країн, що і робота домашнього помічника. Умови роботи - аналогічні. Тільки зарплата за таку працю трохи нижче (0,5-1,5 тисячі доларів на місяць).

Вакансії за кордоном водіїв-далекобійників

Така робота затребувана в багатьох європейських країнах. Заробіток складає від 1,4 тисячі до 1,8 тисячі доларів на місяць, а проживання у вихідні дні надається на терміналі.

Вакансії медичних працівників

В основному на таку роботу часто запрошують Великобританія, ОАЕ, Ємен. Вона вважається престижною і добре оплачується. Кваліфікована медсестра отримує від 1000 доларів на місяць, а лікар в середньому близько 6-12 тисяч доларів в місяць. Надаються квартира, комфортні умови і службова машина. Ще оплачуються транспортні витрати на пересування по країні, а 1 раз на рік - переліт на батьківщину і назад.

Робота за кордоном для працівників високої кваліфікації

Лідер за кількістю подібних вакансій - Арабські Емірати. Тут цінуються фахівці сфери з маркетингу з досвідом активних продажів і без. Залежно від цього зарплата буває 1-3 тисячі доларів на місяць. Умови проживання досить комфортні, але у багато залежать від роботодавця.