Комплексний захист яблунь від парші

Найбільш ефективним, швидким, і найчастіше єдиним методом профілактики і захисту рослин від парші (збудник хвороби V. Inaequalis) є хімічний захист.

Витрати, пов'язані з боротьбою проти парші, складають найбільшу частку в загальному обсязі витрат по захисту яблуневих садів. У Східній Європі, в залежності від сприйнятливості сорту і погодного чинника, за сезон проводять від 10 до 20 обробок. За посиланням https://www.protect-garden.com.ua/ можна ознайомитися з асортиментом сучасних засобів.

Розвиток хімії дозволив вибрати найбільш ефективні пестициди, що дозволили вирішити актуальні завдання сільськогосподарського виробництва. При широкому використанні цього способу захисту рослин з'явилися нові проблеми. Вони змусили переглянути підходи до використання пестицидів.

Перш ніж застосувати хімічні методи захисту потрібно провести моніторинг, щоб визначити наявність шкідників і розглянути можливість використання альтернативного ефективного методу.

Цикл розвитку збудника парші складається з двох етапів: перший - сапрофітний, на якому в плодових тілах на опалих уражених листках формуються спори (аскоспори). Через 2-3 тижні гриб переходить в паразитичну стадію - конідії є джерелом вторинного і неодноразового зараження листя в кроні дерев.

У зв'язку зі значними економічними втратами, які можуть бути в результаті сильного зараження паршею, велика увага приділяється розробці оптимальних комплексних методів захисту. Застосовуються різні методи:

  • агрономічний — обрізка, добриво, осіння оранка і весняне боронування;
  • біологічний — використання антагоністичних бактерій, грибів і біопрепаратів контактної дії;
  • генетичний — підбір стійких до парші сортів;
  • хімічний — застосування пестицидів і добрив.

Вважається, що скорочення кількості аскоспор V. inaequalis навесні відбувається завдяки обробці сечовиною, як результат пригнічення розвитку сумкоспори на дуже ранній стадії. З цим також пов'язана підвищена активність мікроорганізмів, особливо бактерій, через підвищений вміст азоту в листках. Бактерії - антагоністи збудників парші, вони також сприяють прискоренню розкладання опалого листя яблуні.

В даний час існують чинники зовнішнього впливу для захисту рослин, які знижують тиск з боку збудника парші. З цією метою в останні роки вивчається ефективність деяких листових добрив, створених на основі карбонату калію (OmniProtect), комплексних фосфорно-калійних сполук (Solfan PK) і кремнію (OptySil). Дослідження показали, що у цих добрив різна ефективність в період широкого поширення парші, навіть за умови застосування високих концентрацій препаратів.