Типові помилки при монтажі металочерепиці

Протікаюча, ржавіюча і крива покрівля - часта причина скарг від домовласників, які постраждали від неграмотного монтажу металочерепиці. Уникнути дорогої перебудови допоможе ознайомлення з основними помилками при роботі металочерепицею.

«Купимо матеріали дешевші - на вигляд з дорогими різниці немає»

Металочерепиця - технологічний багатошаровий матеріал, який неможливо якісно скопіювати в кустарних умовах. Але при простому огляді листа складно помітити ознаки продукції, виробленої на зношених верстатах і з низькоякісної сировини.

Проблеми розкриваються вже при установці: не збігаються кольори, елементи погано стикуються. Через кілька сезонів така покрівля вже потребує заміни: тонка (до 0,4 мм) сталь з поганою оцинковкою іржавіє і деформується, її декоративне покриття вицвітає і облазить.

Тому наднизька ціна - привід для вдумливого вивчення будматеріалу. Замовляйте на цьому сайті металочерепицю у виробників, готових довести відповідність своєї продукції нормам. Вимагайте пред'явлення сертифікатів і техпаспортів, цікавтеся терміном і умовами гарантії.

«Металочерепиця все приховає»

Поспішаючи здати роботу до приходу негоди або до кінця обумовленого терміну, покрівельники нерідко закривають очі на недоліки в конструкції. Щоб простежити за якістю виконання робіт (або провести їх самому), домовласникові варто знати правила формування покрівлі без вад:

  • Скат під укладку металочерепиці повинен являти собою рівну площину, без перепадів по висоті і довжині (не рахуючи деталей, врахованих у проекті).
  • Крок між дошками обрешітки вимірюється спеціальним інструментом, а не розмічається «на око».
  • Перший лист не кріпиться на обрешітку відразу «намертво». Це дозволить підправляти його положення, щоб рівно встановити інші листи.
  • Стики скатів повинні точно примикати один до одного (на всій довжині стику зберігається однакова ширина зазорів).
  • До прикручування чергового листа металочерепиці перевіряється точність стикування: при погляді з боку новий елемент не повинен виділятися з загальної картини. Неприпустимо, щоб краї задирались. Простежте, щоб щілин в замкових з'єднаннях не залишалося: верхній лист повинен щільно накладатися на попередній.

«Обійдемося без контробрешетування і заощадимо на пиломатеріалах, на міцність це все одно не вплине»

Відмова від контрольної обрешітки призводить до того, що під покрівлею не може нормально циркулювати повітря. Без вентиляції під металочерепицею накопичується волога, яка осідає на утеплювач.

Намокла теплоізоляція перестає бути ефективним тепловим бар'єром. Через вологості на дерев'яних конструкціях з'являються цвіль і гниль, а на металевих елементах - іржа.

«Самонарізи є саморізи, купимо будь-які»

Для монтажу металочерепиці підходять тільки спеціальні покрівельні саморізи. Їх відмітні риси - головка під шестигранник, шайба з прокладкою з EPDM-гуми і кінчик-свердло. Саморізи в обов'язковому порядку оцинковуються.

Якщо використовувати невідповідні саморізи або дешеві аналоги, вже через 1-2 сезони проявляться неприємні сюрпризи: масові дрібні протікання, помітні сліди іржі і «барабанний» дах, яка гримить навіть при спокійній погоді.

Корозія на саморізах виникає через тонкий шар цинку (або його відсутність). В результаті на даху з'являються іржаві патьоки.

Багато проблем провокує неякісна гума:

  • Якщо трохи «перекрутити» саморіз, прокладка з часом лопається.
  • Гума пересихає і розфарбовується під сонцем, тріскається в мороз.
  • В обох випадках герметичність з'єднання порушується, воно починає пропускати повітря і «ходити» вгору-вниз.

Пам'ятка: угвинчувати саморізи слід тільки під прямим кутом. Неприпустимо проводити кріплення через верх гребеня - зазор між металом і деревиною може призвести до викривлення, поломки саморіза і/або деформації металочерепиці.

«Профлист поріжу болгаркою»

Це, мабуть, найбільша помилка, при різанні металочерепиці кутовою шліфмашиною (болгаркою) матеріал втрачає естетичний вигляд і довговічність:

  • Краї різу перегріваються, через що лакофарбове, полімерне покриття псується.
  • Відлітаючі металеві тирса і частинки абразиву дряпають поверхні металочерепиці.
  • Диск начисто зішліфовує шар цинку зі зрізу, і край залишається нічим не захищеним від корозії.

Для розкрою металочерепиці рекомендується використовувати ручні висічні ножиці або електроножиці по металу. Вони не випалюють і не зчищають цинкову захист. Навпаки, вони «стягують» пластичний метал до зрізу.