Як вибрати бригаду для ремонту квартири

Для когось ремонт - це стан душі, а для когось - страшне випробування і перевірка на міцність, в якій старі написи і малюнки під шпалерами, виявляються найнесподіванішими сюрпризами.

Найсміливіші, подивившись телепередачі і підписавшись на пару блогерів, вирішують зробити ремонт самостійно, незважаючи на підводні камені. Інші не ризикують і користуються послугами професійного підрядника. І тут постає питання: до кого звернутися? У велику компанію, невеличку місцеву контору або ж до приватної бригади?

До кого звернутись?

На перший погляд може здатися, що надійніше буде вибрати великого постачальника послуг, щоб гарантувати якість і дотримання термінів. Насправді від помилок не застрахований ніхто, і навіть найвідповідальніший майстер може допустити промах. Зрозуміло, багато похибок можна помітити і виправити ще на стадії ремонту, але щось виявляється через місяці, коли поскаржитися вже нікому, адже за умовами договору пред'явити претензію щодо якості виконаних робіт можна протягом двох місяців після їх завершення.

Звичайно ж, докладні договори, які вважають за краще складати великі компанії, враховують максимум нюансів і покривають можливі ризики для обох сторін - підрядника і клієнта. Але все ж такий підхід залишає вам набагато менше простору для маневру, якщо що-небудь піде не так, змушуючи прописувати і додатково оплачувати найдрібніші проблеми.

Обов'язково враховуйте ризики. Якщо ви візьмете приватника або бригаду, у яких немає на руках всіх необхідних документів про допуск до виконання робіт, ви, швидше за все, зможете відмінно заощадити. Однак будуть великі ризики зіткнутися з неможливістю пред'явити претензії підрядникам.

Як перевірити ремонтну бригаду?

  • Уточніть стаж роботи фахівців з ремонту та поцікавтеся, чи є у них портфоліо, відгуки та рекомендації від попередніх клієнтів. Хороший фахівець ніколи не відмовиться продемонструвати приклади своїх вдалих робіт. Якщо ви замовляєте ремонт квартир у Львові, на сайті electro-bud.com/remont/ ви зможете ознайомитися з роботами досвідчених майстрів компанії  ЕЛЕКТРО-БУД, а також з цінами і умовами надання послуг.
  • Переконайтеся, що у ремонтної бригади є всі необхідні документи: паспорти, дипломи будівельного коледжу чи інші документи, що підтверджують кваліфікацію майстра. Сертифікаційні документи, що підтверджують компетентність спеціаліста, видаються в Центрах додаткової освіти, які проводять програми навчання з підготовки обробників, малярів, штукатурів, плиточників, фахівців з опоряджувальних робіт.
  • Зверніть увагу, чи задає потенційний підрядник вам питання про специфіку об'єкта, особливості проекту і про те, як буде організований процес.
  • Кваліфіковані майстри перед тим, як озвучити вартість ремонтних робіт, приїжджають на об'єкт для складання ремонтного кошторису, який потрібен для того, щоб обчислити суму ремонтних витрат. Подбайте про те, щоб всі організаційні моменти були зафіксовані документально. Це важливо, щоб розуміти, які роботи будуть проведені, і за що саме ви будете платити гроші ремонтній бригаді. Є кошторис - по ньому і працюємо!

Що повинно бути в договорі з ремонтною бригадою?

В першу чергу подбайте про те, щоб в договорі були чітко прописані терміни, в які ремонтна бригада зобов'язана вкластися. Юристи радять також позначати неустойку, це дасть вам гарантії і частку спокою, адже ремонт, як відомо, заняття нервове, навіть якщо вам доведеться просто контролювати процес.

Далі слід вказати, які саме роботи будуть проводитися в вашій квартирі. Не забудьте прописати точну адресу місця планованого ремонту, а також початкові, проміжні та кінцеві терміни.

Не нехтуйте пунктами, де будуть вказані вимоги до якості, під якими мається на увазі найчастіше оздоблення стелі, стін, покриття для підлоги і затоку стяжки, монтаж і демонтаж систем опалення. Такі роботи прийнято виконувати відповідно до визначених нормативів, адже важливо, щоб ремонт був не просто красивим, але і якісним.

І, звичайно ж, матеріальна сторона питання, яка теж обов'язково прописується в договорі. Вказується порядок розрахунку, він буває двох типів: по факту завершення і за передоплатою. Цей момент вирішує індивідуально замовників і виконавцем.

За договором будівельного підряду ремонтна бригада зобов'язується виконати всі роботи якісно і в строк, в той час як замовник зобов'язаний створити всі необхідні умови для виконання роботи і, відповідно, сплатити її по завершенні.

Як мінімізувати ризики при ремонті?

Щоб грамотно підійти до ремонту і оформлення договору з ремонтною бригадою, вам доведеться хоча б побіжно вникнути в тему: зорієнтуватися на ринку матеріалів, ознайомитися з технологіями, які будуть застосовуватися на кожному етапі процесу. Зрозуміло, вам не потрібно вивчати це все докладно, але мати базове уявлення не завадить. Ви відчуєте себе набагато впевненіше, якщо будете хоча б приблизно уявляти, що відбувається з вашою квартирою під час ремонту.

У будь-якому випадку, звернутися до фахівців - здорове рішення, особливо якщо ви не впевнені у власних можливостях. Ремонтна бригада, слідуючи чітким планом, зможе виконати всі роботи якісно і у встановлені терміни.