Сонячні батареї і їх особливості

Останні десятиріччя стали по-справжньому проривним для альтернативної енергетики. Технології по виробництву сонячних панелей, що використовуються для космічних апаратів з другої половини минулого століття, увійшли і в побутову сферу. Якщо раніше це здавалося чимось дивовижним, то тепер сонячні панелі стають звичним явищем для міських і заміських житлових будинків.

Інвестувати гроші розумно можна абсолютно по-різному. Фахівці компанії SOLAR ELEKTRO, основна спеціалізація якої є встановлення сонячних батарей вважають, що вкладати кошти в вічний, невичерпний ресурс Сонця не тільки розумно, але і вигідно. Сонячні електростанції (СЕС) - це трендовий продукт на ринку відновлюваної енергії останні пару десятків років. Чому? Справа в тому, що СЕС можна встановити, як для особистого використання в будинку або на підприємстві, так і для заробітку на продажу електрики державі.

Ми вже раніше розповідали про всі переваги даного джерела енергії, а сьогодні мова піде про складові частини сонячної електростанції

Сонячні елементи

Найважливішою частиною сонячної електростанції є самі елементи. Вони виконані зі спеціального матеріалу, який здатний перетворювати сонячну енергію в електричну. Бувають полікристалічними і монокраисталічними.

Панель складається з декількох окремих елементів, які з'єднуються в збірки послідовно і паралельно. При паралельному з'єднанні збільшується вихідна напруга, при послідовному - вихідний струм.

У кожної сонячної панелі є кілька основних характеристик, які варто враховувати при виборі.

  • Потужність. Підбирається з урахуванням рівня оснащення електричними приладами. Так, сім'я з трьох осіб, споживає близько 5 кВт/год щодня. Значить, сумарна потужність фотоелементів не повинна бути менше 1500 Вт. Є ще ряд нюансів, які треба враховувати.
  • Напруга. Для приватного будинку краще системи, які видають 24 В
  • Тип корпусу. Металевий або пластиковий. Перший важчий, але довговічніший.

Не забувайте, що вам доведеться регулярно чистити елементи від бруду і пилу. Робити це набагато зручніше, якщо панелі знаходяться в надійній металевій рамці.

Контролер

Контролер розподіляє заряд між споживачем і акумулятором. Якщо потужність, що видається сонячними батареями, більше споживаної, то залишок йде на зарядку акумуляторів. Якщо ж потужність навантаження більше, ніж виділяють елементи, то в роботу підключаються акумуляторні батареї.

Контролер так само забезпечує правильний заряд акумуляторів. Вибирати його варто виходячи з потужності сонячних батарей, ємності акумуляторів і величини навантаження. 

Акумулятори

Акумулятори накопичують зайву потужність з сонячних батарей, що дозволяє користуватися електрикою і в нічний час доби. Крім того, якщо розмір споживаної електроенергії перевищує максимально можливе виробництво в панелях - підключається акумулятор.

Найважливіший параметр АКБ - ємність. Мінімальна необхідна ємність акумулятора - це та кількість електроенергії, яке ви споживаєте за ніч. Якщо в темний час доби ви споживаєте 2 кВт / год, то і акумулятор повинен віддавати не менше 2 кВт/год.

Ємність розраховується наступним чином:

Необхідна ємність = споживання (Вт/год) / напруга АКБ (в вольтах).

Якщо ви споживаєте 2 кВт/год, а напруга акумулятора дорівнює 12 В, то необхідна ємність дорівнює 166 А/год (2000/12).

Але ККД батареї не 100%, а 70 або навіть 50%. У хмарність вироблення електроенергії сильно знижується, тому треба розраховувати АКБ, виходячи зі споживання за дві доби. Тоді, в разі похмурої погоди, ви зможете комфортно дочекатися сонячних днів.

Інвертор

Інвертор перетворює 12 В з акумуляторної батареї в 220 В для роботи приладів. Головний його параметр - потужність. Розраховується вона з споживання електроенергії всіма приладами в один момент часу.

Це значення треба підбирати з запасом, так як ККД даного приладу далеко не 100%. При підключенні навантаження з сумарною потужністю більшою, ніж здатний віддати інвертор, він просто згорить або піде на захист.

Є один нюанс при виборі інвертора. Прилади з електродвигуном (холодильник, дриль, пилосос і т.д.) вимагають для роботи чисту синусоїду. Тому при виборі інвертора слід звертати увагу не тільки на потужність, але і на тип вихідної напруги.