Перші дні папуги в домі. Поради фахівців

До появи в будинку папуги потрібно підготуватися заздалегідь, щоб допомогти птаху звикнути до нових умов проживання.

Адаптація

Після придбання і транспортування папуги додому, його слід помістити в заздалегідь підготовлену клітку. Транспортувальну переноску необхідно помістити в клітку або притулити відкритою до дверцят, щоб птах сам вийшов в клітку. Одну сторону клітки рекомендується прикрити непрозорою тканиною, щоб птах міг відчувати себе в безпеці. У клітці вже має бути корм і вода. Для впевненості, що птах точно знайде корм, радять невелику частину зернової суміші розсипати на дні клітки або помістити в широку плоску ємність і поставити на дно.

До речі, на сайті https://parrotsworld.ru/uhod-i-soderjanie ви знайдете багато корисної інформації по утриманню і догляду за папугами.  

У перші дні у вас вдома у папуги може бути розлад травлення через стрес і нової їжі. Тому краще дізнатися у продавця, який корм їв птах, щоб забезпечити перехід з одного корму на бажаний плавно.

Перші кілька тижнів птах буде звикати до нових умов середовища. Потрібно подбати про те, щоб папуга почувався в безпеці: не хлопайте дверима, не вмикайте голосно музику і телевізор, уникайте інших гучних звуків, а також не вмикайте несподівано світло. Адже переїзд це стрес для птиці, її позбавили звичного проживання, можливо спілкування з родичами.

Якщо пташеня тільки недавно покинуло гніздовий ящик, воно, перш за все, в новій клітці буде шукати укриття і вихід в годівницях і поїлках, висіти вниз головою і пролазити у вузькі місця. Зазвичай господарі, розчулюючись дивляться на таку поведінку, але ситуація дуже небезпечна: бували випадки, коли пташеня гинуло, забившись в закриту годівницю. Часто власники думають, що вихованець так грає або пустує, і не усвідомлюють, що це спроба молодої птиці знайти вихід або укриття від стресу.

Годування папуги

Багато з птахів в новій обстановці не їдять і не п'ють. Якщо птах виглядає зовні здоровим, залиште його в спокої, дайте озирнутися, знайти корм і воду. Під час щоденних процедур годування і прибирання, говорите з птахом спокійним і ласкавим тоном.

Час адаптації папуги залежить від вас і від стану птиці. Якщо зі здоров'ям вихованця все в порядку, швидше за все, через кілька днів він почне весело чірікати, досліджувати клітку і іграшки.

Бували випадки, коли птахів нові господарі забирали, приносили додому, і папуги відразу ж приймалися шукати корм, чірікати, але це відноситься, скоріше, до більш дорослим птахам. А буває і так, що пташеня може кілька днів сидіти на одному місці мовчки, практично не рухаючись - в такому випадку, вам знадобиться терпіння і спостережливість.

Запам'ятайте, період адаптації проходить значно швидше, коли птах залишається один і заспокоюється. Зазвичай увечері або вранці, коли світло приглушене, заспокоєний птах вирішується досліджувати свою клітку. У такі моменти їй краще не заважати. І вже ні в якому разі не можна підходити впритул до клітки і пильно дивитися на птахів.

Після того, як папуга був доставлений додому, його містять окремо від інших птахів протягом 30 - 40 днів. Любитель, який не витримує знову куплену птицю на карантині, ризикує занести небезпечну інфекцію, паразитів і погубити всю зграю. Перший тиждень стежать за тим, як папуга поїдає зернову суміш. Якщо птах добре харчується і стілець нормальний, то раціон поступово потрібно урізноманітнити. Різкий перехід від однієї їжі до іншої шкідливий і призводить до розладу травлення.

Багато любителів не можуть або не хочуть витримувати карантин - просто не вистачає терпіння. І вони починають придумувати собі різні відмовки - випадково вилетів, вони так сильно звали один одного. Щоб подібного не траплялося, не слід тримати птахів в одній кімнаті. Краще, якщо птах на карантині буде жити в окремій кімнаті і не буде чути своїх родичів і контактувати з ними.

Як і де розміщувати клітку 

Клітку з папугою рекомендується ставити на рівні людського зросту в самій світлій частини кімнати, але не дуже близько до вікна, щоб не було протягу і не перегріти птицю. При занадто високому положенні клітки ви не зможете встановити контакт з птицею, а положення клітини нижче столу буде викликати занепокоєння у вихованця.

Не можна розташовувати клітку і поряд з опалювальними приладами, це може також вплинути на здоров'я і оперення птиці.

Для розміщення клітки не підходять галасливі місця на проходах, турбують птицю і близькість до телевізора.

У зимовий час не слід відразу вносити папугу з холоду в теплу кімнату, тимчасово потримайте птицю в коридорі, 20 - 30 хвилин буде достатньо.