Що потрібно знати про вибір сейфа для зброї

Згідно із законодавством зберігати вогнепальну зброю необхідно в сейфі, який призначений спеціально для цього. Він захистить зброю від несанкціонованого доступу сторонніх осіб, пожежі і пошкоджень, гарантуючи безпеку оточуючих.

Перед тим, як купити сейф для рушниці, та іншої зброї рекомендується ознайомитися з його особливостями та критеріями правильного вибору.

Характеристики та особливості збройових сейфів

Збройний сейф відрізняється від інших видів, повинен бути якісним і відповідати встановленим вимогам безпеки і стандартам. Цей огляд про те, як вибрати надійний сейф для зброї, який забезпечить справжній, а не фіктивний захист. Саме такий сейф для зброї ви зможете замовити в інтернет-магазині SAFEDOM.

Товщина металу

Чим міцніше стінки, тим надійніший сейф. Зламати шафу з дешевої півтораміліметрової сталі - простіше простого, для цього не потрібно навіть ніякого інструменту.

Деякі виробники встановлюють на тонкостінні шафи замки 2 або 3 класу - це всього лише маркетинговий хід. Зламостійкі такий сейф може вважатися до першого злодія - він навіть не стане возитися з замком.

Юридичні особи зобов'язані зберігати вогнепальну зброю в сейфах зі стінками товщиною не менше 3 мм. Насправді, це мінімально прийнятна величина з якої починається безпечне зберігання. Сьогодні на ринку в середньому ціновому сегменті можна знайти достатньо пропозицій збройових сейфів, виготовлених зі сталі товщиною 3 (бічні стінки корпусу) і 5 (дверна плита) мм. Якщо бюджет дозволяє, то можна купити зломостійкий сейф з багатошаровою конструкцією корпусу по типу «сендвіча» з композитних матеріалів.

Замки: кодові чи ключові

«Який замок краще - електронний або ключовий?» - це одне з найбільш поширених питань покупців. У плані безпеки - це не принципово, оскільки рівень захисту визначається не типом, а класом замку. Від типу залежить функціональність, зручність використання і швидкість відкривання.

  • До електронних замків ключі не потрібні - це їх головна перевага. До того ж вони зручні у користуванні і функціональні. Однак, працюють такі замки від батарейок - доведеться міняти їх приблизно раз на рік.
  • Ключові замки не потребують джерелах живлення, вони дешевші і довговічніші, але поступаються електронним по функціональності і зручності.

Якщо в будинку є діти, то має сенс віддати перевагу електронному замку. Код дитина не підбере, а з ключовим замком цілком впорається, якщо випадково знайде ключі. Наслідки можуть бути сумними і непоправними.


Ригельний механізм

Механізм ригеля є одним з ключових елементів зломостійкості. Завдяки цим масивним сталевим болтів здійснюється надійне замикання дверей. Поворотна рукоятка приводить їх в дію: відкриваєте сейф - ригелі «ховаються» в двері, замикаєте - вони заходять в пази на корпусі.

З ригелями все просто - чим більше, чим товще, ніж сильніше вони висуваються - тим краще. Максимальний рівень захисту забезпечує ригеля замикання по всім сторонам. У бюджетних моделях сейфів ригельного механізму як такого немає - замки дверей тільки по одній стороні ригелями замку, що забезпечує лише невеликий рівень захисту.

Особливості установки

Непримітне і непрохідне місце - оптимальний варіант для установки збройового сейфа. Ще краще, якщо саме місце обмежує дії потенційного зловмисника. Наприклад, в тісній гардеробній кімнаті вільно дістатися можна буде тільки до дверей - найнеприступнішої частини сейфа. В таких умовах зламувати його не тільки незручно, але і занадто багато роботи.

У приватних будинках сейфи часто «ховають» в підвалі - дуже хороший варіант установки. По-перше, про вміст підвалу знає обмежене коло людей, по-друге, якщо сейф знайдуть, винести його разом з цінностями буде непросто.

Збройний сейф через особливості конструкції дуже нестійкий, тому необхідно прикріпити його до підлоги або стіни клиновими анкерними болтами. Ви можете зробити все самостійно, якщо у вас є бажання, перфоратор і умілі руки.