Ключові параметри вибору автомобільного акумулятора

Автомобільний акумулятор - товар сезонний, хоча використовується круглий рік. Коли на вулиці співають пташки, а всередині двигуна хлюпається тепле масло, то прокручувати коленвал нескладно - з цим справляється навіть поганенька батарея. А ось на холоді стартеру нелегко, і він норовить перетворитися в суто активний опір, який споживає дуже великий струм.

У підсумку акумулятор норовить відмовити, а власнику належить похід в магазин.

У цьому випадку перш за все, зазвичай вибирають бренд. Фахівці однозначно радять керуватися списком авторитетних рейтингів і ніколи не «клювати» на новачків або аутсайдерів. Навіть якщо їх етикетки найкрасивіші. Зараз значною популярністю користуються акумулятори Mutlu, на сайті https://www.akumexpres.com/mutlu їх можна придбати по найкращій вартості. 

Типи автомобільних акумуляторних батарей

Найбільш поширеним типом автомобільних акумуляторів є свинцево-кислотні. Уже виходячи з назви можна зрозуміти, що такий акумулятор складається з свинцевих пластин і розчину кислоти (електроліту). Як правило, такі акумулятори вимагають доливання електроліту, який при експлуатації випаровується. Прогрес не стоїть на місці і вже існують так звані «малосурм'яністі» акумуляторні батареї, які не вимагають частого доливання, але це не означає, що їх зовсім не потрібно обслуговувати.

Більшість сучасних автомобільних акумуляторів є необслуговуваними, тобто які не потребують доливання. Це стало можливо завдяки зміні складу пластин в батареї. У них стали додавати кальцій, який знижує випаровування рідини, і такі акумулятори називаються «кальцієві».

Крім малої витрати електроліту кальцієві акумулятори мають ще одну особливість - низький ступінь саморозряду, що говорить про збереження експлуатаційних характеристик. Але разом з перевагами кальцієві акумулятори мають і недоліки. Даний вид батареї дуже чутливі до перепадів напруги в бортовій мережі автомобіля. Тому перед його покупкою необхідно усунути всі несправності в електриці автомобіля.

Найбільш ефективними в експлуатації вважаються акумулятори виготовлені за технологією AGM і GEL. Технологія AGM (Absorbent Glass Mat) в перекладі на російську означає «абсорбує стекломатеріал». В акумуляторах AGM електроліт абсорбований пористим скловолокном, і практично виключає випаровування, а в разі пошкодження корпусу електроліт не випливає. Тому такі акумулятори можна встановити безпосередньо в салоні або багажнику автомобіля. Варто відзначити, що акумуляторні батареї AGM здатні витримувати багаторазові розряди, а термін служби складає більше 10 років.

Акумуляторні батареї виготовлені на основі технології GEL мають схожі характеристики з акумуляторами AGM. В акумуляторах GEL матеріалом є двоокис кремнію, який в результаті загустевания набуває форму гелю. Звідси і назва «гелеві». До переваг гелевих акумуляторів можна віднести низький саморозряд, високу стійкість до вібрації, і високий пусковий струм при повністю розрядженому АКБ. Гелеві акумулятори здатні відновлювати ємність і витримують близько 200 циклів заряд-розряду. У порівнянні з свинцево-кислотними і кальцієвими цінник на акумулятори AGM і GEL істотно вище, як і експлуатаційні характеристики АКБ.

Характеристики автомобільних акумуляторів

Найважливішою характеристикою автомобільного акумулятора є ємність. Розмір ємності вказує яка кількість часу акумулятор зможе живити підключену до нього навантаження. Вимірюється в ампер-годинах.

Друге, на що потрібно звернути увагу при виборі акумулятора (особливо в зимовий період) це пусковий струм. Даний параметр визначає потужність батареї, і чим він вищий краще. Для дизельних двигунів даний параметр є особливо важливим.

Ще одним важливим параметром є полярність акумулятора. Під полярністю мається на увазі розташування клем. Розрізняють два види полярності, пряма і зворотна. Якщо дивитися на лицьову сторону акумулятора, коли клеми розташовані ближче до переднього краю, плюс (червоний) зліва, а мінус (синій) праворуч, то це пряма полярність. Якщо навпаки, плюс справа, а минус слева, то це зворотна полярність.

Дане розташування клем характерно для акумуляторних батарей на легкові автомобілі. У акумуляторів для вантажних автомобілів клеми знаходяться на «короткій» стороні, і полярність клем відрізняється від легкових акумуляторів з точністю навпаки: плюс справа / минус слева - пряма полярність; мінус справа / плюс зліва зворотна полярність.

Також важливим моментом при виборі акумулятора є його габаритні розміри і тип кріплення. У більшості випадків розміри акумулятора можуть несуттєво відрізнятися від штатного місця, але це не критично. Якщо акумулятор фіксується верхнім кріпленням, то необов'язково підбирати з точних розмірами. Плюс мінус кілька міліметрів це допустимо. А якщо ваш старий акумулятор має виступи внизу корпусу, і кріпиться за бортики, то в такому випадку потрібно підбирати саме аналогічну модель, з таким же типом кріплення (за бортики).