Як зробити подорож безпечною та тривалою

Збираючись у відпустку, слід не тільки потурбуватися про підхожий одяг і засоби особистої гігієни, а й підібрати ліки першої потреби. Навіть у разі наявності медичної страховки не завжди є можливість звернутися до хорошого терапевта. Крім того, у подорожі закордоном з'являється ще одна складність у вигляді мовного бар'єра.

Для опису свого стану й типових симптомів потрібний великий словниковий запас, доступний не кожному туристу. Як же бути?

Ліки першої потреби

Щоб ви не повернулися завчасно з подорожі, співробітники «Аптека 911» підготували список рекомендованих препаратів. Для зручності розділили його на кілька груп.

Препарати для постійного вживання

Це група ліків, прописаних лікарем, що призначена для підтримки оптимального здоров'я в людей з хронічними захворюваннями. Наприклад, таблетки, які потрібно постійно вживати при аритмії, виразці або алергії. Необхідно забезпечити їх достатню кількість, а краще з запасом, щоб на наступний день після повернення не бігти до аптеки.

Важливо також заздалегідь покласти їх до сумки. Найчастіше це відкладається на останній момент і, на жаль, таблетки так і залишаються на видному місці. Щоб не потрапити в халепу, рекомендуємо заздалегідь їх упакувати, залишивши кілька штук.

Ліки від шлунково-кишкових захворювань

Харчове отруєння – одна з поширених проблем, з якою стикаються туристи. Це пов'язано не тільки з неправильним зберіганням продуктів або неналежною гігієною, але й зі зміною типових харчових звичок. Для ефективної боротьби з первинними симптомами використовують:

  • препарати від розладу. Наприклад, «Турбіотик® діарея». Це швидкодійний препарат, який зупиняє небажані позиви та має антимікробні й імуномодулювальні властивості. Бюджетний варіант – вугілля. Воно корисне не тільки при харчовому отруєнні, але й при нетравленні шлунку й метеоризмі. Якщо в поїздку їде дитина, обов'язково візьміть «Смекту»;
  • регідратувальний препарат. Це засіб, який допомагає відновити водний баланс. Найпопулярнішим є «Регідрон». Це суміш з глюкози, калію хлориду, натрію хлориду, натрію цитрату, яка нормалізує водно-електролітну рівновагу. Препарат продається у формі пакетів і не займає багато місця в сумці;
  • пробіотики. Це група лікарських засобів, які можна вживати не тільки при отруєнні, але і з профілактичною метою. Препарати відновлюють інтестинальну бактеріальну флору шлунково-кишкового тракту. Хорошим прикладом є пробіотик «Нова формула». Він сприяє ефективному відновленню імунітету. Його аналоги – «Лінекс» і «ПробіотиксІмуно».

Крім діареї, у подорожі може трапитися неприємність з протилежним ефектом. Від запору добре допомагають краплі «Піколакс». Завдяки зручному дозуванню вони підходять навіть дітям старше 4 років.

Знеболювальні, жарознижувальні

На жаль, навіть під час літнього відпочинку можливі застуди та загострення ГРВІ. Щоб не переривати відпустку, візьміть із собою ефективний жарознижувальний препарат, перевірений у домашніх умовах. До найбільш популярних відносять:

  • ліки на основі парацетамолу («Парацетамол» в таблетках, дитячі «Еффералган», «Панадол» або порошки для приготування гарячих напоїв «Гриппостад»);
  • анальгетики («Анальгін»);
  • ліки на основі ацетилсаліцилової кислоти («Аспірин», «Упсарин»);
  • препарати з ібупрофеном («Ібупром», «Нурофен», «Ібуфен» в сиропі та інші).

Ліки, запропоновані вище, ефективно справляються з болем і високою температурою. Вони мають різний механізм впливу, тому слід використовувати ті, які надають максимальну користь при мінімальних побічних діях.

Крім препаратів, описаних вище, хорошу підтримку організму надають порошки для орального розчину в пакетах. Вони використовуються для симптоматичного лікування й ефективно справляються з високою температурою, болем у горлі, нежитем, ломотою й іншими проявами застуди та грипу. Найпопулярніші з них – «Антифлу», «Колдрекс», «Грипекс», «Мілістан» та ін. Ці препарати допомагають при симптоматичному лікуванні. У разі критичного погіршення стану здоров'я необхідно негайно звернутися до лікаря.