Медики назвали основні причини нічних болей в колінах

Багатьом з нас знайома біль в колінах, що виникає в силу віку або після травм, а також деяких захворювань. У більшості з тих, хто страждає на артрит, біль в коліні стає гіршою вночі. Що ж можна з цим зробити?

Виражений дискомфорт в області суглобів при артриті та інших хворобливих станах може порушити ваш сон. Тому потрібно знати причини хворобливості і способи боротьби з нею. Досвідчені фахівці лікувально-діагностичного центру «Меддіагностика», спеціалізацією якої є діагностика і нехірургічне лікування захворювань хребта, суглобів і нервової системи, знають все про біль в колінях, допоможуть швидко і ефективно подолати цю проблему.  

Біль ночами

Багато хвороб нагадують про себе саме в нічний час. Це особливо вірно для болю в колінах, викликаної такими станами, як остеоартрит (найбільш поширена форма артриту - запалення колінних або інших суглобів).

Навіть мінімальний контакт спухлого, запаленого суглоба з іншим коліном або ліжком може бути неприємним. Артрит також може викликати обмеження амплітуди рухів ураженого суглоба. Це здатне привести до того, що коліно згинається на кілька градусів - це називається згинальною контрактурою. Часто, якщо пацієнти відчувають занепокоєння під час сну, деякі рухи можуть посилювати біль, в тому числі - спроба повністю розігнути і витягнути ноги.

Навіть якщо ви приймете максимально комфортне і зручне положення уві сні, біль в коліні в нічні години може бути сильною. І справа не в тому, що біль в коліні виникає тільки і виключно у вечірні години. Звичайно, багато хто відчуває біль і в інший час доби. У частини пацієнтів також виражена ранкова біль і скутість в суглобах. Але пацієнти і лікарі кажуть, що вночі, коли людина намагається розслабитися і засинає, біль в коліні може бути особливо неприємною.

Дослідження показують, що від 60% до 80% пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба вночі відчувають біль в коліні. Нічна біль у колінах також часто зустрічається при інших станах, які можуть вплинути на тканини суглоба. Це, наприклад, бурсит, який виникає через запалення заповнених рідиною мішечків навколо суглобів, званих бурсою (суглобової сумкою), або тендиніт, коли запалюється сухожилля.

Посилення набряків в нічний час

Експерти кажуть, що біль в коліні залежить від того, що відбувається з суглобами протягом дня, і від того, як сприймається цей біль, коли ви намагаєтеся перед сном заспокоїти тіло і розум. Коли люди лягають спати, важливо, щоб вони відчували себе максимально комфортно. Біль, як правило, дуже дратує і не дає спокою. Люди намагаються розслабитися, так як в денний час ми зазвичай зайняті і менше прислухаємося до свого тіла. Увечері, лягаючи спати, у нас більше часу на себе, тому ураження при артриті або інших патологіях, завдають більше болю.

Денні навантаження на коліно також можуть негативно впливати на нічні відчуття. Крім того, запалення в коліні може посилити біль у будь-який час, без попередження або попередньої активності.

Синовіальна рідина всередині нашого коліна, змазує поверхні суглоба, омиває коліно, коли ми згинаємо його, щоб встати, ходити або бути активними іншими способами. Тому, коли ми рухаємося, у нас не так виражена набряклість суглоба. Дослідження показують, що у тих, хто страждає остеоартритом і веде активний спосіб життя, стан і функції колінних суглобів краще, і в цілому люди відчувають менше болю.

Навпаки, як тільки ми лягаємо спати, сухожилля і м'язи розслабляються, і рідина практично не циркулює і не відтікає, а накопичується навколо суглоба. Таким чином, коліна до ранку стають опухлими. А набряк здавлює нервові закінчення і провокує біль. Крім того, багато людей схильні вести сидячий спосіб життя ввечері перед сном, що може погіршити біль в коліні вночі.

Зв'язок між болем і сном: порочне коло

Ускладнює ситуацію той факт, що недолік сну може погіршити біль, і, навпаки, біль іноді може порушити сон. Це неприємне порочне коло, що провокує проблеми. Так що ви можете з цим вдіяти? Експерти пропонують зробити певні кроки, щоб полегшити нічні болі в коліні, що поліпшить ваше денне стан.

  • Лікуйте основну проблему, що приводить до болю;
  • Дотримуйтесь правил гігієни сну;
  • Не застосовуйте снодійні засоби для усунення причини болю;
  • Не вживайте алкоголь, щоб «лікувати» вашу біль;
  • Перед сном, щоб надати суглобу зручне положення, використовуйте спеціальні подушки для ніг.