Особливості вибору саджанців малини

Правильно вибирати саджанці ягідних культур - це ціле мистецтво! З кожним роком магазини і розплідники пропонують все більшу кількість саджанців, однак проблема їх якості нікуди не поділася. І сьогодні можна купити зовсім мляву гілочку або слабенький паросток, якщо не знати, на що дивитися.

Сьогодні мова піде про вибір саджанців малини для посадки. Як купити живу рослину, а не суху паличку? Як з великою ймовірністю визначити, приживеться саджанець чи ні? На що орієнтуватися при покупці, коли всі картинки і описи сортів такі красиві і привабливі?

Визначаємося з сортом малини

Перш ніж вирушати в розплідник або спеціалізований магазин, радимо визначитися з потрібними сортами запашної ягоди. Опинившись на місці без попередньої підготовки, ви будете зачаровані барвистими описами і фотографіями всіляких сортів. Але далеко не факт, що вибравши найкрасивішу і велику малину по картинці, ви побачите таку ж в своєму городі. І справа навіть не в продавцях-шахраях, які видають одні сорти за інші.

Часто виявляється, що даний сорт просто не підходить для вашої грунту або йому не до вподоби погодні умови вашого регіону. Тому варто заздалегідь виділити собі пару годин і побродити по інтернету в пошуках сортів малини, районованих саме для вашої кліматичної зони. Читайте докладні описи, щоб дізнатися, чи потрібно даному сорту особливий догляд, який грунт він хоче, чи стійкий до холоду, чи зможе рости в півтіні і т.п. Зіставивши ці характеристики з умовами вашої ділянки, вибирайте найбільш прийнятні варіанти. 

А завітавши на сайт https://klioma-servise.in.ua сертифікованого розплідника "Клиома Сервис" ви зможете замовити найвищої якості саджанці малини, та інших плодово-ягідних кущів та дерев.

Типи посадкового матеріалу

Тепер давайте подивимося, яким буваємо посадковий матеріал малини.

Зелені паростки

Це мініатюрні саджанці малини (10-15 сантиметрів у висоту). Їх заготовляють ранньою весною, викопуючи з маточника разом з хорошою грудкою землі. Такі саджанці практично неможливо знайти в широкому продажі. У них занадто короткий "термін придатності": їх необхідно висадити через 1-2 дня після викопування.

Кімнатна (касетна) розсада малини

Такі рослини отримують або за допомогою вкорінення в штучному тумані зелених живців, або методом клонування в пробірці, або з шматочка маточного кореневища. Кожен саджанець з самого початку зростає в індивідуальному горщику.

Така розсада вільна від хвороб і шкідників, добре приживається, може досить довго рости в горщику і чекати сприятливих умов для пересадки. Правда, у продажу така малина буває рідко і коштує недешево.

Однорічні саджанці (задерев'янілі паростки)

Найпоширеніший тип посадкового матеріалу малини. Швидше за все, саме такі саджанці ми побачимо в магазині. Вони вирощуються в матковому полі і заготовлюються восени, коли рослини припинили вегетацію. Складаються з одного або двох пагонів без листя, обрізаних на висоті 30-40 сантиметрів.

Дворічні саджанці

Це пересаджені однорічні пагони, які дорощують протягом ще одного сезону. У дворічної рослини дуже добре розвинена коренева система, є зачатки для формування нових пагонів. З таких саджанців можна отримати невеликий урожай вже в перший рік посадки. Дворічні саджанці коштують дорожче, ніж однолітки.

На що звертати увагу при виборі саджанця

Стебло

Як з'ясувалося з попереднього розділу, доступний звичайному дачнику саджанець малини, як правило, являє собою голий задерев'янілих пагін висотою від 20 до 40 сантиметрів. На висоту пагона можна не звертати уваги, все одно при посадці його бажано обрізати до землі. А ось товщина стебла має значення. Чим товще стебло, тим міцніше рослина. Тому намагаємося вибирати пагон не менш 0,5-0,8 сантиметра товщиною.

Щоб з'ясувати живе перед вами стебло чи вже засохле, акуратно поскребіть кору нігтем. Якщо побачите під коричневою корою зелений шар, значить саджанець живий.

Зачатки нових пагонів

Біля основи стебла, на кореневищі повинні бути потужні зелені "бруньки". Це зачатки нових пагонів, з яких і почнеться життя саджанця на новому місці. Якщо подібних зачатків у саджанця кілька - це добра ознака.

Коренева система

Ну а найголовніший критерій при виборі саджанця - це здорове коріння. Для приживлюваності малини дуже важлива розвинена коренева система: 2-3 розгалужених кореня завдовжки 10-15 сантиметрів або така ж довга коренева мочка. Коріння повинне бути вологими і щільними, без пошкоджень, без ознак гнилі або підмерзання.