Що потрібно знати про вакцинацію

У минулому столітті вакцини врятували десятки мільйонів життів, проте сьогодні експерти в багатьох країнах бачать тенденцію до відмови від вакцинації. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) настільки стурбована цією ситуацією, що включила її до списку десяти головних загроз світовій охороні здоров'я в 2020 році.

Які головні успіхи вакцинації?

Безумовно, вакцинація потрібна, причому як дітям, так і дорослим, а на сайті https://rodyna-medical.com.ua/project/vakczynacziyi-doroslyh-ta-ditej/ ви дізнаєтесь про львівську мережу медичних центрів РОДИНА, де вам зроблять щеплення найкращими вакцинами, а також нададуть інші якісні медичні послуги.

Вакцини допомогли значно знизити шкоду від багатьох хвороб за останнє сторіччя. Близько 2,6 млн осіб щорічно помирало від кору до тих пір, поки в 1960-і роки не з'явилася перша вакцина від цієї хвороби. За даними ВООЗ, з 2000 по 2017 рік рівень смертності від кору у світі скоротився на 80%.

Лише кілька десятиліть тому мільйони людей стали жертвами поліомієліту - хворим погрожували параліч або смерть. Сьогодні ж ця хвороба практично зникла.

Чому люди виступають проти щеплень?

Бунт проти вакцинації почався практично відразу після появи сучасних вакцин. Спочатку скепсис людей пояснювався релігійними мотивами - багато хто думав, що вакцини нечисті, або обурювалися, що їх позбавляють права вибору.

На початку XIX століття в Британії з'явилися так звані Антивакцинні ліги, які виступали за альтернативні заходи лікування хвороб - наприклад, ізоляцію пацієнтів.

У 1870-і роки група противників вакцинації з'явилася і в США - це сталося після візиту в країну британського активіста Вільяма Теббіт.

Однією з ключових фігур в новітній історії Антивакцина руху став лондонський лікар Ендрю Вейкфілд. У 1998 році він опублікував доповідь, в якому помилково пов'язав аутизм і хвороби кишечника з вакциною MMR. MMR - комбінована вакцина проти кору, епідемічного паротиту (свинки) і краснухи, яку вводять дітям.

Незважаючи на те, що висновки Уейкфілда були спростовані, а його ім'я видалено з медичного регістра Британії, після його заяв був зафіксований масова відмова від вакцинації дітей.

Тільки в 2004 році число британських дітей, щеплених вакциною MMR, зменшилася на 100 тисяч. Це призвело до зростання захворюваності на кір в країні.

Питання щеплень також широко політизувалося. Наприклад, глава МВС Італії Маттео Сальвини заявляв, що відносить себе до противників вакцинації.

Президент США Дональд Трамп пов'язував вакцинацію з аутизмом, не наводячи доказів, однак недавно закликав батьків щепити своїх дітей.

Міжнародне дослідження ставлення до щеплень показало, що в цілому воно позитивне, однак в Європі рівень довіри до вакцин поки низький - в першу чергу, у Франції.

Чи є ризики?

Вакцинація значної частини населення допомагає запобігти поширенню хвороби, що, в свою чергу, захищає людей з поганим імунітетом і тих, хто не може бути вакцинований. Це так званий колективний імунітет. Якщо він порушується, то виникають ризики для багатьох людей.

Відсоток людей, які повинні бути щеплені для підтримки колективного імунітету, різниться в залежності від хвороби. Для кору він становить 95%, а для менш заразного поліомієліту - більше 80%.

У минулому році члени ортодоксального єврейського співтовариства в Брукліні поширювали листівки, помилково пов'язують вакцинацію з аутизмом. Це ж співтовариство виявилося в центрі однієї з найбільших спалахів кору в США за останні десятиліття.

Головний лікар Англії в минулому році попередив, що надто багато людей отримують неправдиву інформацію з приводу вакцин через соцмережі. Американські вчені заявили, що інтернет-боти з Росії нібито поширювали невірні відомості про вакцинах.

Пропорція дітей в світі, які приймають рекомендовані вакцини, за останні кілька років не змінилася і становить 85%, свідчать дані ВООЗ.

Експерти організації говорять, що щеплення як і раніше запобігають від двох до трьох мільйонів смертей щороку.

Найбільш несприятлива ситуація з вакцинами спостерігається в країнах, де відбуваються військові конфлікти і де не розвинена система охорони здоров'я. Серед них - Афганістан, Ангола і Демократична Республіка Конго.